Trwa ładowanie...
d3nu9s5

Całe życie źle obierałaś ziemniaki. Mamy sposób, by robić to szybciej

Ziemniaki są świetne. Obieranie ich już nie. Istnieje jednak prosty sposób na to, żeby robić to szybko i bezboleśnie. Wystarczy chwila.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Obieranie ziemniaków potrafi być czasochłonne (123RF)
d3nu9s5

Niewiele znamy osób, które z przyjemnością biorą nóż i obierają ziemniaki. Kończy się to zwykle pozacinanymi palcami, mnóstwem marnotrawstwa i bałaganem. Żeby tego wszystkiego uniknąć, wystarczy tylko jedna sztuczka.

Zamiast obierać ziemniaki przed gotowaniem, robimy na każdym z nich nacięcie, mniej więcej na środku warzywa. Powinno wyznaczać oś dookoła ziemniaka. Musi być na tyle głębokie, żeby przeciąć skórkę.

Potem wrzucamy ziemniaki do wody i gotujemy do miękkości. Czekamy, aż trochę przestygną i po prostu ściągamy skórkę z ziemniaków. Tak, to takie proste.

Musimy pamiętać tylko o tym, żeby ziemniaki dobrze wymyć przed gotowaniem.

d3nu9s5

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też: Ziemniak z pędami. Czy można go jeść?

d3nu9s5

Podziel się opinią

Share

d3nu9s5

d3nu9s5