Całe życie źle obierałaś ziemniaki. Mamy sposób, by robić to szybciej
Ziemniaki są świetne. Obieranie ich już nie. Istnieje jednak prosty sposób na to, żeby robić to szybko i bezboleśnie. Wystarczy chwila.
Niewiele znamy osób, które z przyjemnością biorą nóż i obierają ziemniaki. Kończy się to zwykle pozacinanymi palcami, mnóstwem marnotrawstwa i bałaganem. Żeby tego wszystkiego uniknąć, wystarczy tylko jedna sztuczka.
Zamiast obierać ziemniaki przed gotowaniem, robimy na każdym z nich nacięcie, mniej więcej na środku warzywa. Powinno wyznaczać oś dookoła ziemniaka. Musi być na tyle głębokie, żeby przeciąć skórkę.
Potem wrzucamy ziemniaki do wody i gotujemy do miękkości. Czekamy, aż trochę przestygną i po prostu ściągamy skórkę z ziemniaków. Tak, to takie proste.
Musimy pamiętać tylko o tym, żeby ziemniaki dobrze wymyć przed gotowaniem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: Ziemniak z pędami. Czy można go jeść?