Trwa ładowanie...

Całe życie źle obierałaś ziemniaki. Mamy sposób, by robić to szybciej

Ziemniaki są świetne. Obieranie ich już nie. Istnieje jednak prosty sposób na to, żeby robić to szybko i bezboleśnie. Wystarczy chwila.

Share
Całe życie źle obierałaś ziemniaki. Mamy sposób, by robić to szybciej
Źródło: 123RF
d1nvyg9

Niewiele znamy osób, które z przyjemnością biorą nóż i obierają ziemniaki. Kończy się to zwykle pozacinanymi palcami, mnóstwem marnotrawstwa i bałaganem. Żeby tego wszystkiego uniknąć, wystarczy tylko jedna sztuczka.

Zamiast obierać ziemniaki przed gotowaniem, robimy na każdym z nich nacięcie, mniej więcej na środku warzywa. Powinno wyznaczać oś dookoła ziemniaka. Musi być na tyle głębokie, żeby przeciąć skórkę.

Potem wrzucamy ziemniaki do wody i gotujemy do miękkości. Czekamy, aż trochę przestygną i po prostu ściągamy skórkę z ziemniaków. Tak, to takie proste.

Musimy pamiętać tylko o tym, żeby ziemniaki dobrze wymyć przed gotowaniem.

d1nvyg9

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też: Ziemniak z pędami. Czy można go jeść?

d1nvyg9

Podziel się opinią

Share
d1nvyg9
d1nvyg9
Więcej tematów