Biała fasola – odmiany, wartości odżywcze, zastosowanie, przepisy

Biała fasola występuje w różnych odmianach, jak na przykład jaś, boston i cannellini. Fasola zawiera dużo białka i substancji odżywczych, ale jest ciężkostrawna.

Ziarna białej fasoli są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe
Źródło zdjęć: © Fotolia
Marlena Kostyńska

Biała fasola – odmiany

Biała fasola należy do jednej z odmian fasoli zwykłej, a sama również występuje w różnych wariantach. W Polsce popularna jest biała fasola perłowa o małych ziarnach, dobra do zup i sałatek, oraz nieco większa fasola jaś o dużych, białych ziarnach, najczęściej używana do przygotowania fasolki po bretońsku, sałatki ziemniaczanej czy barszczu ukraińskiego. Fasola cannellini pochodzi z Włoch, jej średniej wielkości ziarna kształtem przypominają fasolę nerkową, mają zwartą konsystencję i są łagodne w smaku.

Biała fasola – wartości odżywcze

Wszystkie odmiany fasoli zawierają dużo białka roślinnego, plasując się na trzecim miejscu za soją i grochem. Fasola ma więcej białka niż mięso, więc jest ważnym produktem w dietach wegetariańskich i wegańskich. Należy jednak pamiętać, że białko roślinne nie zawiera wszystkich składników obecnych w białku zwierzęcym. Fasola biała dostarcza organizmowi dużo błonnika i witamin z grupy B, witaminę A i PP, a do tego lecytynę, która korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację. Jest też dobrym źródłem składników mineralnych, przede wszystkim żelaza i magnezu. Biała fasola jet kaloryczna, ale zawarte w niej nienasycone kwasy tłuszczowe są dobrym rozpuszczalnikiem dla witamin i ułatwiają organizmowi ich przyswajanie, a dodatkową obniżają poziom złego cholesterolu. Dzięki temu spada ryzyko miażdżycy i nadciśnienia. Biała fasola korzystnie wpływa serce i wątrobę, a także zmniejsza zakwaszenie organizmu. Znanym zastosowaniem* łupin fasoli* jest leczenie chorób reumatycznych, artretyzmu i cukrzycy.

Biała fasola – zastosowanie

Biała fasola jest często dodawana do zup, duszonych potraw, mięs, sałatek. Szczególnie popularna jest w kuchni meksykańskiej i hiszpańskiej, gdzie często stawia się na wariant pikantny. Przykładem może być burrito, czyli tortilla tradycyjnie wypełniana farszem z fasoli, ryżu i mięsa. Żeby nadać fasoli wyrazistości, często łączy się ją z produktami takimi jak kukurydza, pomidory, cebula, kiełbasa, boczek i inne mięsa.

Fasola biała jest ciężkostrawna i często powoduje i wzdęcia, ponieważ zawiera siarkę, a obecne w niej lektyny czasowo blokują wydzielanie enzymów odpowiedzialnych za trawienie białek roślinnych. Jest kilka metod, które mogą zapobiec powodowanym przez fasolę nieprzyjemnościom. Dobrze jest namoczyć nasiona przed gotowaniem przez 1–2 godziny w gorącej wodzie, starając się utrzymać jej temperaturę, następnie wylać tę wodę i ugotować fasolę w świeżej. Inną opcję jest gotowanie fasoli dwukrotnie, przy czym po pierwszym zagotowaniu należy wymienić wodę na nową. Można też uprzednio moczyć fasolę w zimnej wodzie przez 8 godzin (lepiej nie przekraczać 12 godzin, ponieważ fasola może zacząć ulegać fermentacji). Trzeba pamiętać, że fasola chłonie wodę, więc trzeba wlać jej odpowiednio więcej lub dolewać, w miarę jej ubywania. Można trafić na wiele porad dotyczących moczenia i gotowania fasoli, dlatego dobrze jest wypróbować je samemu i wybrać tę, która sprawdza się najlepiej.

Biała fasola – przepisy

Źródło artykułu: Wikipedia
Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki