Biała fasola – odmiany, wartości odżywcze, zastosowanie, przepisy

Biała fasola występuje w różnych odmianach, jak na przykład jaś, boston i cannellini. Fasola zawiera dużo białka i substancji odżywczych, ale jest ciężkostrawna.

Ziarna białej fasoli są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe
Źródło zdjęć: © Fotolia
Marlena Kostyńska

Biała fasola – odmiany

Biała fasola należy do jednej z odmian fasoli zwykłej, a sama również występuje w różnych wariantach. W Polsce popularna jest biała fasola perłowa o małych ziarnach, dobra do zup i sałatek, oraz nieco większa fasola jaś o dużych, białych ziarnach, najczęściej używana do przygotowania fasolki po bretońsku, sałatki ziemniaczanej czy barszczu ukraińskiego. Fasola cannellini pochodzi z Włoch, jej średniej wielkości ziarna kształtem przypominają fasolę nerkową, mają zwartą konsystencję i są łagodne w smaku.

Biała fasola – wartości odżywcze

Wszystkie odmiany fasoli zawierają dużo białka roślinnego, plasując się na trzecim miejscu za soją i grochem. Fasola ma więcej białka niż mięso, więc jest ważnym produktem w dietach wegetariańskich i wegańskich. Należy jednak pamiętać, że białko roślinne nie zawiera wszystkich składników obecnych w białku zwierzęcym. Fasola biała dostarcza organizmowi dużo błonnika i witamin z grupy B, witaminę A i PP, a do tego lecytynę, która korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację. Jest też dobrym źródłem składników mineralnych, przede wszystkim żelaza i magnezu. Biała fasola jet kaloryczna, ale zawarte w niej nienasycone kwasy tłuszczowe są dobrym rozpuszczalnikiem dla witamin i ułatwiają organizmowi ich przyswajanie, a dodatkową obniżają poziom złego cholesterolu. Dzięki temu spada ryzyko miażdżycy i nadciśnienia. Biała fasola korzystnie wpływa serce i wątrobę, a także zmniejsza zakwaszenie organizmu. Znanym zastosowaniem* łupin fasoli* jest leczenie chorób reumatycznych, artretyzmu i cukrzycy.

Biała fasola – zastosowanie

Biała fasola jest często dodawana do zup, duszonych potraw, mięs, sałatek. Szczególnie popularna jest w kuchni meksykańskiej i hiszpańskiej, gdzie często stawia się na wariant pikantny. Przykładem może być burrito, czyli tortilla tradycyjnie wypełniana farszem z fasoli, ryżu i mięsa. Żeby nadać fasoli wyrazistości, często łączy się ją z produktami takimi jak kukurydza, pomidory, cebula, kiełbasa, boczek i inne mięsa.

Fasola biała jest ciężkostrawna i często powoduje i wzdęcia, ponieważ zawiera siarkę, a obecne w niej lektyny czasowo blokują wydzielanie enzymów odpowiedzialnych za trawienie białek roślinnych. Jest kilka metod, które mogą zapobiec powodowanym przez fasolę nieprzyjemnościom. Dobrze jest namoczyć nasiona przed gotowaniem przez 1–2 godziny w gorącej wodzie, starając się utrzymać jej temperaturę, następnie wylać tę wodę i ugotować fasolę w świeżej. Inną opcję jest gotowanie fasoli dwukrotnie, przy czym po pierwszym zagotowaniu należy wymienić wodę na nową. Można też uprzednio moczyć fasolę w zimnej wodzie przez 8 godzin (lepiej nie przekraczać 12 godzin, ponieważ fasola może zacząć ulegać fermentacji). Trzeba pamiętać, że fasola chłonie wodę, więc trzeba wlać jej odpowiednio więcej lub dolewać, w miarę jej ubywania. Można trafić na wiele porad dotyczących moczenia i gotowania fasoli, dlatego dobrze jest wypróbować je samemu i wybrać tę, która sprawdza się najlepiej.

Biała fasola – przepisy

Źródło artykułu: Wikipedia
Wybrane dla Ciebie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇