Zawijane pizzerinki
Zakręcone przysmaki z ciasta francuskiego to pomysł na szybką przekąskę lub kolację. Są łatwe do przygotowania, a dodatek świeżych nowalijek np. szczypiorku podkręci ich smak.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 300 g ciasta francuskiego
- 15 plasterków sera żółtego salami
- 150 g sera żółtego radamer
- 200 g wędliny drobiowej (np. filet z piersi indyka)
- 100 g kukurydza
- 200 g pomidorów pelati w puszce
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, oregano, bazylia - do smaku
- świeży szczypiorek
- jajko - do posmarowania
Pomidory pelati wraz z zalewą wlewamy na patelnię i na wolnym ogniu dusimy do momentu, aż powstanie gęsty, kremowy sos. Miksujemy na gładko, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, oregano i bazylię - mieszamy. Sosem smarujemy ciasto francuskie, układamy plastry sera salami i wędlinę. Posypujemy kukurydzą , a następnie delikatnie, ale dokładnie zwijamy w roladę.
Kroimy plastry o szerokości ok. 1,5 cm, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy startym serem radamer i zapiekamy ok. 20 minut w 200 stopniach C. Podajemy na ciepło.
Przepis przygotowała Sylwia Ładyga, ambasadorka marki Serenada, autorka bloga "Ostra na Słodko", uczestniczka V edycji programu "Mastechef".
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze