Trwa ładowanie...
dkmvvf0

Zawijane pizzerinki

Przepis

Zakręcone przysmaki z ciasta francuskiego to pomysł na szybką przekąskę lub kolację. Są łatwe do przygotowania, a dodatek świeżych nowalijek np. szczypiorku podkręci ich smak.

dkmvvf0
3.8
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki
  • 300 g ciasta francuskiego
  • 15 plasterków sera żółtego salami
  • 150 g sera żółtego radamer
  • 200 g wędliny drobiowej (np. filet z piersi indyka)
  • 100 g kukurydza
  • 200 g pomidorów pelati w puszce
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, oregano, bazylia - do smaku
  • świeży szczypiorek
  • jajko - do posmarowania
Przepis

Pomidory pelati wraz z zalewą wlewamy na patelnię i na wolnym ogniu dusimy do momentu, aż powstanie gęsty, kremowy sos. Miksujemy na gładko, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, oregano i bazylię - mieszamy. Sosem smarujemy ciasto francuskie, układamy plastry sera salami i wędlinę. Posypujemy kukurydzą , a następnie delikatnie, ale dokładnie zwijamy w roladę.

Kroimy plastry o szerokości ok. 1,5 cm, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy startym serem radamer i zapiekamy ok. 20 minut w 200 stopniach C. Podajemy na ciepło.

Przepis przygotowała Sylwia Ładyga, ambasadorka marki Serenada, autorka bloga "Ostra na Słodko", uczestniczka V edycji programu "Mastechef".

Zawijane pizzerinki
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6
9
Share

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dkmvvf0
dkmvvf0
dkmvvf0
dkmvvf0
Więcej tematów
dkmvvf0