Trwa ładowanie...
d2e5cfq
02-02-2022 10:34

Cevapcici z sosem tzatziki i łódeczki ziemniaczane

Przepis

Cevapcici to pochodzące z Bałkanów grillowane szaszłyki z mięsa mielonego. W zależności od regionu różnią się nie tylko nazwą, ale także dodatkami, z którymi są podawane. Zwykle serwuje się je z chlebkiem pita i sosem tzatziki lub ajwarem. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".

d2e5cfq
2.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

zGotowana Paula
Źródło: zGotowana Paula
Składniki
  • 1 cebula - pokrojona w drobną kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku - przeciśnięte przez praskę
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 10 g oliwy z oliwek

Tzatziki:

  • 3 ząbki czosnku - przecisnąć przez praskę
  • 200 g zielonego ogórka - zetrzeć na tarce na małych oczkach (można odcisnąć z nadmiaru wody)
  • 150 g jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
Przepis
  • Wszystkie składniki dobrze wymieszać i uformować dziesięciocentymetrowe wałeczki (roladki).
  • Nadziać mięso na patyczki do szaszłyków. Smażyć na grillu około 5 min. z każdej strony.
  • Wszystkie składniki sosu wymieszać i odstawić do lodówki.
  • Cevapcici podać z sosem tzatzyki i łódeczkami ziemniaczanymi.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

Cevapcici z sosem tzatziki i łódeczki ziemniaczane
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
d2e5cfq

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2e5cfq
d2e5cfq
d2e5cfq
d2e5cfq
Więcej tematów
d2e5cfq