Cevapcici z sosem tzatziki i łódeczki ziemniaczane
Cevapcici to pochodzące z Bałkanów grillowane szaszłyki z mięsa mielonego. W zależności od regionu różnią się nie tylko nazwą, ale także dodatkami, z którymi są podawane. Zwykle serwuje się je z chlebkiem pita i sosem tzatziki lub ajwarem. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 1 cebula - pokrojona w drobną kosteczkę
- 2 ząbki czosnku - przeciśnięte przez praskę
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 10 g oliwy z oliwek
Tzatziki:
- 3 ząbki czosnku - przecisnąć przez praskę
- 200 g zielonego ogórka - zetrzeć na tarce na małych oczkach (można odcisnąć z nadmiaru wody)
- 150 g jogurtu naturalnego lub śmietany
- 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
- Wszystkie składniki dobrze wymieszać i uformować dziesięciocentymetrowe wałeczki (roladki).
- Nadziać mięso na patyczki do szaszłyków. Smażyć na grillu około 5 min. z każdej strony.
- Wszystkie składniki sosu wymieszać i odstawić do lodówki.
- Cevapcici podać z sosem tzatzyki i łódeczkami ziemniaczanymi.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze