Zacznij dzień od zdrowego śniadania. Bezglutenowe bajgle z twarożkiem
Odpowiednie nawyki żywieniowe, wsparte produktami wysokiej jakości, to idealny przepis na energię i dobre samopoczucie. Aby dobrze zacząć dzień, przygotuj na śniadanie przepyszne domowe bajgle z twarożkiem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Bajgle:
- mozzarella – 200 g
- mielone migdały – 1-2 szklanki
- jajko – 1 szt.
- twaróg – 4 łyżki
- siemię lniane – 1 łyżka
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- sezam
- czarnuszka
Twarożek:
- serek wiejski – 200 g
- ogórki kiszone – 2 szt.
- pomidor – 1 szt.
- szczypiorek – 1 pęczek
- sól
- pieprz
Dekoracja:
- kiełki
- Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Roztapiamy ją w rondelku wraz z serkiem twarogowym. Mieszamy aż do powstania gładkiej masy. Studzimy.
- W misce mieszamy mielone migdały, proszek do pieczenia i siemię lniane. Do mozzarelli dodajemy roztrzepane jajko oraz suche składniki. Całość dobrze mieszamy. Jeśli ciasto będzie za luźne, dodajemy więcej mielonych migdałów. Ciasto zagniatamy rękoma.
- Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy wałeczek. Końce wałeczka łączymy i tak powstają bajgle. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bajgle smarujemy wodą, oprószamy sezamem oraz czarnuszką. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez 20 minut.
- Serek wiejski wraz ze śmietanką przekładamy do miseczki. Ogórki kiszone oraz pomidora kroimy w kosteczkę. Dodajemy posiekany szczypiorek. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
- Bajgle przekrawamy na pół i podajemy z twarożkiem. Dekorujemy kiełkami.
Przepis pochodzi z "Kuchni Lidla"
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze