Trwa ładowanie...

Mozzarella i jej zastosowanie w kuchni. Czy jest zdrowa?

Mozzarella to włoski ser podpuszczkowy, niedojrzewający, wytwarzany z mleka bawolego lub krowiego, o delikatnej konsystencji i mlecznym smaku, dlatego stanowi lubiany dodatek do dań kuchni włoskiej jak pizza czy lazania.

Ser mozzarella jest lubianym dodatkiem do sałatek lub kanapek Ser mozzarella jest lubianym dodatkiem do sałatek lub kanapek Źródło: Adobe Stock, fot: ©Ottonera - stock.adobe.com
d21x3o7
d21x3o7

Mozzarella – charakterystyka

Ser mozzarella pochodzi z regionu Kampania we Włoszech i oryginalnie produkowany jest z z mleka sami woła domowego, chociaż sięga się też po mleko krowie, szczególnie na rynku Polskim. Można też używać zmieszanego mleka pochodzącego od obu gatunków. Mozzarella to smaczny, słodkawy ser, jego miąższ jest gładki i biały, a sprzedawany jest w kawałkach o okrągłym, nieco jajowatym kształcie, zanurzonych w zalewie z serwatki, która sprawia, że miąższ nie wysycha.

Szczególnym wyrobem jest mozzarella di bufala campana, czyli ser mozzarella wyrabiany według specyficznej receptury wyłącznie w Kampanii i jest produktem regionalnym, którego nazwa jest chroniona (PDO). Innym typem sera mozzarella jest fior di latte, który wyrabia się z mleka krowiego i produkuje w formie małych kulek. Dostępny jest również ser wędzony mozzarella affumicata, a także ser bocconcini w postaci małych kulek, robiony ze świeżego, niedojrzewającego sera, powstałego z mleka bawolic lub krów, lubiany w Ameryce Północnej i często stosowanych w kuchni włoskiej.

We włoskim regionie Apulia produkowany jest produkowany z mleka bawolego ser burrata, czyli maślany, ponieważ ma słodki maślany smak, a przy tym jego struktura jest biała i gładka. Burrata to elastyczny woreczek z mozzarelli, w którego wnętrzu znajduje się kremowa mieszanka mozzarelli i śmietany.

Sałatka z mortadeli. Tanio, prosto i szybko

Mozzarella – produkcja

Ser mozzarella jest produkowany przez dodanie do mleka podpuszczki. Odcedzona w kolejnym etapie produkcji serwatka może być stosowana do wyrobu sera ricotta. Po godzinie dojrzewania ser mozzarella zalewa się go gorącą wodą, po której odlaniu formuje się kuliste fragmenty, które trafiają do zimnej wody i twardnieją. Mozzarellę w takiej formie zalewa się solanką, a gdy już dojrzeje, trafia do opakowań zawierających słono-kwaśny roztwór.

d21x3o7

Mozzarella – zastosowanie

Ser mozzarella jest lubianym dodatkiem do sałatek lub kanapek, szczególnie dobrze komponuje się z pomidorami, oliwkami i bazylią. Stanowi dobry dodatek do warzyw, zapiekanek, różnych makaronów i dań typowych dla kuchni włoskiej: pizzy, lazanii, sałatki caprese. Mozzarella bardzo dobrze nadaje się do panierowania, a tak przygotowane smażone paluszki (bądź też kulki) serowe są lubianą przystawką, czasem nazywaną też mozzarella sticks. Właśnie takie mozzarella sticks podane z sosem malinowym są charakterystycznym daniem podawanym w niektórych regionach w Nowego Jorku.

Mozzarella zawiera sporo białka, ale jest też serem dość tłustym, nadaje się więc dla osób na diecie niskowęglowodanowej. Jako że mozzarella zawiera tłuszcze nasycone, ze jej spożyciem powinny uważać szczególnie osoby cierpiące na cukrzycę typu 2 lub choroby układu krążenia. Mozzarella może też szkodzić osobom mającym problem z zespołem jelita drażliwego.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d21x3o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj