Mozzarella i jej zastosowanie w kuchni. Czy jest zdrowa?

Mozzarella to włoski ser podpuszczkowy, niedojrzewający, wytwarzany z mleka bawolego lub krowiego, o delikatnej konsystencji i mlecznym smaku, dlatego stanowi lubiany dodatek do dań kuchni włoskiej jak pizza czy lazania.

MozzarellaSer mozzarella jest lubianym dodatkiem do sałatek lub kanapek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Ottonera - stock.adobe.com

Mozzarella – charakterystyka

Ser mozzarella pochodzi z regionu Kampania we Włoszech i oryginalnie produkowany jest z z mleka sami woła domowego, chociaż sięga się też po mleko krowie, szczególnie na rynku Polskim. Można też używać zmieszanego mleka pochodzącego od obu gatunków. Mozzarella to smaczny, słodkawy ser, jego miąższ jest gładki i biały, a sprzedawany jest w kawałkach o okrągłym, nieco jajowatym kształcie, zanurzonych w zalewie z serwatki, która sprawia, że miąższ nie wysycha.

Szczególnym wyrobem jest mozzarella di bufala campana, czyli ser mozzarella wyrabiany według specyficznej receptury wyłącznie w Kampanii i jest produktem regionalnym, którego nazwa jest chroniona (PDO). Innym typem sera mozzarella jest fior di latte, który wyrabia się z mleka krowiego i produkuje w formie małych kulek. Dostępny jest również ser wędzony mozzarella affumicata, a także ser bocconcini w postaci małych kulek, robiony ze świeżego, niedojrzewającego sera, powstałego z mleka bawolic lub krów, lubiany w Ameryce Północnej i często stosowanych w kuchni włoskiej.

We włoskim regionie Apulia produkowany jest produkowany z mleka bawolego ser burrata, czyli maślany, ponieważ ma słodki maślany smak, a przy tym jego struktura jest biała i gładka. Burrata to elastyczny woreczek z mozzarelli, w którego wnętrzu znajduje się kremowa mieszanka mozzarelli i śmietany.

Sałatka z mortadeli. Tanio, prosto i szybko

Mozzarella – produkcja

Ser mozzarella jest produkowany przez dodanie do mleka podpuszczki. Odcedzona w kolejnym etapie produkcji serwatka może być stosowana do wyrobu sera ricotta. Po godzinie dojrzewania ser mozzarella zalewa się go gorącą wodą, po której odlaniu formuje się kuliste fragmenty, które trafiają do zimnej wody i twardnieją. Mozzarellę w takiej formie zalewa się solanką, a gdy już dojrzeje, trafia do opakowań zawierających słono-kwaśny roztwór.

Mozzarella – zastosowanie

Ser mozzarella jest lubianym dodatkiem do sałatek lub kanapek, szczególnie dobrze komponuje się z pomidorami, oliwkami i bazylią. Stanowi dobry dodatek do warzyw, zapiekanek, różnych makaronów i dań typowych dla kuchni włoskiej: pizzy, lazanii, sałatki caprese. Mozzarella bardzo dobrze nadaje się do panierowania, a tak przygotowane smażone paluszki (bądź też kulki) serowe są lubianą przystawką, czasem nazywaną też mozzarella sticks. Właśnie takie mozzarella sticks podane z sosem malinowym są charakterystycznym daniem podawanym w niektórych regionach w Nowego Jorku.

Mozzarella zawiera sporo białka, ale jest też serem dość tłustym, nadaje się więc dla osób na diecie niskowęglowodanowej. Jako że mozzarella zawiera tłuszcze nasycone, ze jej spożyciem powinny uważać szczególnie osoby cierpiące na cukrzycę typu 2 lub choroby układu krążenia. Mozzarella może też szkodzić osobom mającym problem z zespołem jelita drażliwego.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie