Trwa ładowanie...
d2na2mb
09-01-2020 08:30

Tradycyjna pascha z bakaliami

Przepis

Niegdyś regularnie gościła na wielkanocnym stole i stanowiła ulubiony świąteczny smakołyk Polaków, zwłaszcza mieszkańców Kresów Wschodnich. Dziś paschę rzadko przygotowuje się w naszych domach, a szkoda, bo jest bardzo smaczna. Przepis z bloga "Królestwo Garów".

d2na2mb
3.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów
Składniki
  • 500 g sera białego,
  • 60 ml śmietanki kremówki,
  • 3 żółtka,
  • szklanka cukru pudru,
  • 3 łyżki stopionego masła,
  • 100 g orzechów laskowych,
  • 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Przepis

Orzechy wstawić do nagrzanego piekarnika do czasu, aż skórka zacznie pękać, wyjąć, zawinąć w ściereczkę i otrzeć skórkę. Posiekać.
Ser zemleć, można użyć sera mielonego z wiaderka.

Żółtka (z jajek sparzonych przed rozbiciem) utrzeć z cukrem pudrem na kogel-mogel, dalej ubijając dodawać kolejno: śmietanę, ser, masło. Utrzeć na gładką masę. Dodać orzechy i skórkę, wymieszać.

Foremkę wyłożyć gazą lub ściereczką, włożyć masę i ubić a następnie przykryć deseczką lub talerzykiem i obciążyć. Wstawić do lodówki na 24 godziny.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Tradycyjna pascha z bakaliami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

7
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2na2mb
d2na2mb
d2na2mb
d2na2mb
Więcej tematów
d2na2mb