Twaróg nie tylko na śniadanie

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Jak wybrać dobry ser

Obraz
© 123RF.COM

Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem to jeden z popularniejszych pomysłów na śniadanie. Jednak biały ser można wykorzystać na wiele innych sposobów – ciasteczka, frittata, knedle, kotlety. Kluczem do sukcesu jest dobry ser. W sklepach znajdziemy szeroki wybór, począwszy od prasowanego czy mielonego twarogu, poprzez serki wiejskie (ziarniste), kremowe, homogenizowane, aż po desery.

/ 6Najlepszy twaróg

Obraz
© Fotolia

Tradycyjnie sery twarogowe wytwarza się ze zsiadłego krowiego mleka. Natomiast w produkcji przemysłowej wykorzystuje się pasteryzowane mleko, do którego dodaje się bakterie kwasu mlekowego podpuszczkę. W wyniku ukwaszenia powstaje skrzep, które oddziela się od serwatki.

Sery twarogowe są świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, magnezu i witamin A, D, z grupy B i E. Bez obaw mogą po nie sięgać osoby, cierpiące na nietolerancję laktozy, ponieważ w procesie zakwaszania ten mleczny cukier jest przekształcany w kwas mlekowy. Sery twarogowe różnią się zawartością tłuszczu. Jaki wybrać? Chudy, półtłusty czy tłusty? Jeśli nie liczysz kalorii, zdecyduj się na półtłusty, jest on bowiem bogatszy w witaminę A. Uważaj na substancje zagęszczające, spulchniające, aromaty i barwniki, które producenci dodają do kremowych lub homogenizowanych serków czy mielonych twarogów. Im krótszy skład produktu, tym lepiej.

/ 6Domowy twaróg - to prostsze niż myślisz!

Obraz
© 123RF.COM

Samodzielnie zrobiony biały ser jest świeży, delikatny, łagodny, dość tłusty, ma gładką konsystencję. Przygotowanie go wcale nie jest trudne, sekret tkwi w wyborze dobrego mleka. Najlepsze będzie wiejskie, niepoddane procesowi pasteryzacji.

Jak zrobić ser? Litr wiejskiego zsiadłego mleka przelej do garnka i podgrzewaj na bardzo małym ogniu, by było ciepłe, ale nie gorące. Nie dopuść do wrzenia. Po kilkudziesięciu minutach w mleku zaczną pojawiać się grudki sera i zacznie się wytrącać serwatka. Zdejmij garnek z ognia. Wystudź. Chochlą przełóż mleko z serem na sitko wyłożone gazą lub tetrową pieluchą. Pod spodem ustaw garnek lub inne naczynie, do którego będzie ściekać serwatka. Gdy już przełożysz wszystko, zawiąż ściereczkę z serem i zostawi na kilka godzin, żeby serwatka odciekła. Twaróg można obciążyć talerzykiem. Po odciśnięciu przekładamy twaróg. Biały ser można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

/ 6Wiosenna fritatta

Obraz
© 123RF.COM

Frittata  to popularne we Włoszech i Hiszpanii danie, przypominające nieco omlet. Masę jajeczną zapieka się z szynką, warzywami czy serem. Frittata sprawdzi się jako sycące, lecz lekkie śniadanie lub podwieczorek.

Przygotowanie fritatty jest bardzo proste. Na kolację proponujemy połączenie bakłażanów, oliwek i białego sera. Bakłażana kroimy w kostkę, oliwki na pół, ser kruszymy. Wszystko razem łączymy w miseczce wraz z dwoma jajkami, dodajemy ulubione przyprawy i mieszamy. Małą formę na tartę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę, rozprowadzamy łyżką i wstawiamy do piekarnika. Całość powinna zapiekać się około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

/ 6Serowe ciasteczka z malinami

Obraz
© 123RF.COM

Biały ser to składnik wielu pysznych ciast i deserów. Co powiecie na serowe ciasteczka z malinami? Masę serową przygotowujemy tak jak na sernik. Dlatego musimy zaopatrzyć się w dobry ser. Najlepszy będzie mielony twaróg. Aby zaoszczędzić sobie czasu i pracy, możemy kupić gotowy, z wiaderka. Czytajmy etykiety, bo w takim serze możemy znaleźć wiele niepotrzebnych dodatków takich jak spulchniacze, zagęstniki czy sztuczne aromaty.

Jak zrobić ciasteczka? Roztopioną białą czekoladę należy połączyć w misie miksera. Do masy dodajemy 3 jajka, budyń waniliowy w proszku i cukier puder. Masę wlewamy do foremek na muffinki, na wierzchu układamy świeże lub mrożone maliny. Ciasteczka pieczemy przez 30-40 minut w 180 stopniach.

/ 6Kotlety jaglane z białym serem

Obraz
© 123RF.COM

Biały ser i kasza gryczana to bardzo zgrany duet, sprawdza się jako farsz do pierogów, a także baza do znakomitych kotletów. Do tego sos pieczarkowy i szybki obiad gotowy

W ramach kulinarnych eksperymentów warto wypróbować także kotlety z kaszy jęczmiennej i twarogu, do których świetnie pasuje surówka z marchewki i pora. A co powiecie na jaglankę? Dość neutralna w smaku kasza świetnie komponuje się z lekko kwaskowatym twarogiem, dzięki czemu kotlety zyskują wyrazisty smak. Spoistość masy zapewnią jajka i bułka tarta. Teksturę i wygląd dania warto wzbogacić, dodając np. marchewkę, brokuła, czy inne ulubione warzywa. Kotlety można usmażyć lub upiec.

Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii