Twaróg nie tylko na śniadanie

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Jak wybrać dobry ser

Obraz
© 123RF.COM

Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem to jeden z popularniejszych pomysłów na śniadanie. Jednak biały ser można wykorzystać na wiele innych sposobów – ciasteczka, frittata, knedle, kotlety. Kluczem do sukcesu jest dobry ser. W sklepach znajdziemy szeroki wybór, począwszy od prasowanego czy mielonego twarogu, poprzez serki wiejskie (ziarniste), kremowe, homogenizowane, aż po desery.

/ 6Najlepszy twaróg

Obraz
© Fotolia

Tradycyjnie sery twarogowe wytwarza się ze zsiadłego krowiego mleka. Natomiast w produkcji przemysłowej wykorzystuje się pasteryzowane mleko, do którego dodaje się bakterie kwasu mlekowego podpuszczkę. W wyniku ukwaszenia powstaje skrzep, które oddziela się od serwatki.

Sery twarogowe są świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, magnezu i witamin A, D, z grupy B i E. Bez obaw mogą po nie sięgać osoby, cierpiące na nietolerancję laktozy, ponieważ w procesie zakwaszania ten mleczny cukier jest przekształcany w kwas mlekowy. Sery twarogowe różnią się zawartością tłuszczu. Jaki wybrać? Chudy, półtłusty czy tłusty? Jeśli nie liczysz kalorii, zdecyduj się na półtłusty, jest on bowiem bogatszy w witaminę A. Uważaj na substancje zagęszczające, spulchniające, aromaty i barwniki, które producenci dodają do kremowych lub homogenizowanych serków czy mielonych twarogów. Im krótszy skład produktu, tym lepiej.

/ 6Domowy twaróg - to prostsze niż myślisz!

Obraz
© 123RF.COM

Samodzielnie zrobiony biały ser jest świeży, delikatny, łagodny, dość tłusty, ma gładką konsystencję. Przygotowanie go wcale nie jest trudne, sekret tkwi w wyborze dobrego mleka. Najlepsze będzie wiejskie, niepoddane procesowi pasteryzacji.

Jak zrobić ser? Litr wiejskiego zsiadłego mleka przelej do garnka i podgrzewaj na bardzo małym ogniu, by było ciepłe, ale nie gorące. Nie dopuść do wrzenia. Po kilkudziesięciu minutach w mleku zaczną pojawiać się grudki sera i zacznie się wytrącać serwatka. Zdejmij garnek z ognia. Wystudź. Chochlą przełóż mleko z serem na sitko wyłożone gazą lub tetrową pieluchą. Pod spodem ustaw garnek lub inne naczynie, do którego będzie ściekać serwatka. Gdy już przełożysz wszystko, zawiąż ściereczkę z serem i zostawi na kilka godzin, żeby serwatka odciekła. Twaróg można obciążyć talerzykiem. Po odciśnięciu przekładamy twaróg. Biały ser można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

/ 6Wiosenna fritatta

Obraz
© 123RF.COM

Frittata  to popularne we Włoszech i Hiszpanii danie, przypominające nieco omlet. Masę jajeczną zapieka się z szynką, warzywami czy serem. Frittata sprawdzi się jako sycące, lecz lekkie śniadanie lub podwieczorek.

Przygotowanie fritatty jest bardzo proste. Na kolację proponujemy połączenie bakłażanów, oliwek i białego sera. Bakłażana kroimy w kostkę, oliwki na pół, ser kruszymy. Wszystko razem łączymy w miseczce wraz z dwoma jajkami, dodajemy ulubione przyprawy i mieszamy. Małą formę na tartę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę, rozprowadzamy łyżką i wstawiamy do piekarnika. Całość powinna zapiekać się około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

/ 6Serowe ciasteczka z malinami

Obraz
© 123RF.COM

Biały ser to składnik wielu pysznych ciast i deserów. Co powiecie na serowe ciasteczka z malinami? Masę serową przygotowujemy tak jak na sernik. Dlatego musimy zaopatrzyć się w dobry ser. Najlepszy będzie mielony twaróg. Aby zaoszczędzić sobie czasu i pracy, możemy kupić gotowy, z wiaderka. Czytajmy etykiety, bo w takim serze możemy znaleźć wiele niepotrzebnych dodatków takich jak spulchniacze, zagęstniki czy sztuczne aromaty.

Jak zrobić ciasteczka? Roztopioną białą czekoladę należy połączyć w misie miksera. Do masy dodajemy 3 jajka, budyń waniliowy w proszku i cukier puder. Masę wlewamy do foremek na muffinki, na wierzchu układamy świeże lub mrożone maliny. Ciasteczka pieczemy przez 30-40 minut w 180 stopniach.

/ 6Kotlety jaglane z białym serem

Obraz
© 123RF.COM

Biały ser i kasza gryczana to bardzo zgrany duet, sprawdza się jako farsz do pierogów, a także baza do znakomitych kotletów. Do tego sos pieczarkowy i szybki obiad gotowy

W ramach kulinarnych eksperymentów warto wypróbować także kotlety z kaszy jęczmiennej i twarogu, do których świetnie pasuje surówka z marchewki i pora. A co powiecie na jaglankę? Dość neutralna w smaku kasza świetnie komponuje się z lekko kwaskowatym twarogiem, dzięki czemu kotlety zyskują wyrazisty smak. Spoistość masy zapewnią jajka i bułka tarta. Teksturę i wygląd dania warto wzbogacić, dodając np. marchewkę, brokuła, czy inne ulubione warzywa. Kotlety można usmażyć lub upiec.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru