Tajska zupa Tom Yum Goong
Ta pikantna i lekkostrawna zupa przypadnie do gustu wielbicielom orientalnych i niecodziennych połączeń. Tajska kuchnia jest niesamowicie aromatyczna i róznorodna, a ta zupa jest tego niezaprzeczalnym potwierdzeniem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
• 1 l bulionu
• 3 limonki
• 5 liści limonki
• 2 łyżki drobno posiekanego galangalu lub imbiru
• 2 łodygi trawy cytrynowej delikatnie rozbitej i posiekanej
• 5 łyżek sosu rybnego
• 0,5 kg krewetek (mrożonych lub świeżych)
• 3 ząbki czosnku
• kolendra
• 5 pomidorków koktajlowych
• 2 papryczki chilli
• szklanka grzybków straw
• łyżka cukru
• łyżka pasty Tom Yum
Do gotującego się bulionu dodaj rozbitą i posiekaną trawę cytrynową, pokrojone galangal, liście limonki, posiekany czosnek oraz łyżkę pasty Tom Yum oraz posiekaną papryczkę chilli. Dodaj również 5 łyżek sosu rybnego oraz grzybki i dokładnie wymieszaj. Zupę gotuj na małym ogniu do czasu, aż warzywa zmiękną i składniki uwolnią swój smak i aromat. Pod koniec dodaj grzybki, pokrojone pomidorki oraz krewetki, dopraw cukrem i odrobiną posiekanej kolendry.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze