Schab nadziewany morelami. W sam raz na rodzinny obiad
Schab z suszonymi morelami to aromatyczna i soczysta pieczeń skrywająca w środku słodkie owoce. Dzięki temu dodatkowi schab będzie wyjątkowo pyszny. Tak przygotowane mięso po prostu rozpływa się w ustach. Podbije kubki smakowe każdego.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
- 1,5 kg schabu bez kości
- 20 dag suszonych moreli
- 50 ml rumu
- 2 łyżki masła
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 100 ml białego wina
- 2-3 goździki
- 1 łyżka cukru
- pieprz, sól
- Schab umyć, osuszyć, natrzeć solą wymieszaną z cukrem oraz pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę.
- Morele umyć, namoczyć w rumie i soku cytrynowym.
- Ostrym nożem głęboko nakłuć mięso w środku. W nacięcie włożyć połowę moreli i goździki.
- Mięso zarumienić na maśle, przełożyć do brytfanki, dodać tłuszcz ze smażenia. Podlać kilkoma łyżkami wody i piec przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, często polewając sosem z pieczenia.
- W połowie pieczenia mięso obłożyć pozostałymi morelami i polać winem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze