Pyszny chlebek dyniowy. Przepis idealny na jesień
Chlebek dyniowy według poniższego przepisu smakuje wybornie - nawet z samym masłem. Jest mięciutki i wilgotny – po prostu pyszny. Przygotuj go koniecznie i przekonaj się sam!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- szklanka mąki,
- ½ szklanki mleka,
- 2 szklanki zmiksowanego miąższu dyni,
- 10 g drożdży świeżych,
- 2 łyżki cukru,
- 2 jajka,
- łyżeczka soli,
- 25 g masła,
- pestki dyni.
W misce wymieszaj ze sobą pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Dolej trochę mleka i odstaw na pół godziny. Po tym czasie dodaj resztę mąki, jajka, mleko, miąższ z dyni, sól, roztopione masło oraz połowę przygotowanych pestek dyni i wymieszaj. Ciasto umieść w okrągłej formie (lub keksówce) i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. godzinę). Wierzch posyp resztą pestek, wstaw ostrożnie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez ok. 40-45 minut. Kiedy chlebek się upiecze, nie wyjmuj go z piekarnika, pozostaw go tam do ostygnięcia.
Zobacz także wideo: Domowy chleb z nasion
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze