Trwa ładowanie...
d47mofv
d47mofv

Pyszny chlebek dyniowy. Przepis idealny na jesień

Przepis

Chlebek dyniowy według poniższego przepisu smakuje wybornie - nawet z samym masłem. Jest mięciutki i wilgotny – po prostu pyszny. Przygotuj go koniecznie i przekonaj się sam!

4.0
(9 głosów)
Oceń:
d47mofv
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Pyszny chlebek dyniowy. Przepis idealny na jesień
123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Składniki
  • szklanka mąki,
  • ½ szklanki mleka,
  • 2 szklanki zmiksowanego miąższu dyni,
  • 10 g drożdży świeżych,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka soli,
  • 25 g masła,
  • pestki dyni.
Przepis

W misce wymieszaj ze sobą pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Dolej trochę mleka i odstaw na pół godziny. Po tym czasie dodaj resztę mąki, jajka, mleko, miąższ z dyni, sól, roztopione masło oraz połowę przygotowanych pestek dyni i wymieszaj. Ciasto umieść w okrągłej formie (lub keksówce) i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. godzinę). Wierzch posyp resztą pestek, wstaw ostrożnie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez ok. 40-45 minut. Kiedy chlebek się upiecze, nie wyjmuj go z piekarnika, pozostaw go tam do ostygnięcia.

Zobacz także wideo: Domowy chleb z nasion

Pyszny chlebek dyniowy. Przepis idealny na jesień
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
Share
d47mofv
d47mofv
d47mofv
d47mofv
d47mofv
d47mofv