Trwa ładowanie...
dpted1z

Pyszne naleśniki czekoladowe. Lepszych nie próbowaliście

Przepis

Przepyszne naleśniki z dodatkiem kakao. Zachwycają nie tylko oryginalnym wyglądem, ale również swoim smakiem. Będą idealne do słodkich dodatków, kremów owocowych, owoców z bitą śmietaną. Przepis z bloga "Królestwo Garów".

dpted1z
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Picasa
Składniki
  • 200 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 250 ml mleka,
  • 2 łyżki stopionego masła,
  • 1 łyżka kakao (u mnie czarne kakao),
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • sól,
  • tłuszcz do smarowania patelni (u mnie masło klarowane),
Przepis
  • Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, wlać mleko wsypać kakao, cukier puder, oraz szczyptę soli i wszystko wymieszać mikserem. Dodać roztopione masło. Wymieszać.
  • Gdy ciasto będzie zbyt gęste dolać więcej mleka, gdy za płynne wsypać trochę mąki. Ciasto odstawić na pół godziny.
  • Smażyć naleśniki - patelnię rozgrzać, smarować masłem (pędzelek maczam w rozpuszczonym maśle klarowanym), łyżką wazową nalewać porcję ciasta rozlewając je na całej powierzchni patelni. Gdy naleje się zbyt dużo ciasta, należy je zlać – naleśniki nie powinny być za grube.
  • Gdy ciasto się zetnie, obrócić łopatką lub podrzucić. Usmażone naleśniki składać na odwróconym do góry dnem talerzu.
  • Do smażenia naleśników używam patelni do naleśników. Jest ona płaska, dzięki czemu wygodniej naleśniki przewracać, czy podrzucać.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pyszne naleśniki czekoladowe. Lepszych nie próbowaliście
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
dpted1z

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dpted1z
dpted1z
dpted1z
dpted1z
Więcej tematów
dpted1z