Pyszne naleśniki czekoladowe. Lepszych nie próbowaliście
Przepyszne naleśniki z dodatkiem kakao. Zachwycają nie tylko oryginalnym wyglądem, ale również swoim smakiem. Będą idealne do słodkich dodatków, kremów owocowych, owoców z bitą śmietaną. Przepis z bloga "Królestwo Garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
- Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, wlać mleko wsypać kakao, cukier puder, oraz szczyptę soli i wszystko wymieszać mikserem. Dodać roztopione masło. Wymieszać.
- Gdy ciasto będzie zbyt gęste dolać więcej mleka, gdy za płynne wsypać trochę mąki. Ciasto odstawić na pół godziny.
- Smażyć naleśniki - patelnię rozgrzać, smarować masłem (pędzelek maczam w rozpuszczonym maśle klarowanym), łyżką wazową nalewać porcję ciasta rozlewając je na całej powierzchni patelni. Gdy naleje się zbyt dużo ciasta, należy je zlać – naleśniki nie powinny być za grube.
- Gdy ciasto się zetnie, obrócić łopatką lub podrzucić. Usmażone naleśniki składać na odwróconym do góry dnem talerzu.
- Do smażenia naleśników używam patelni do naleśników. Jest ona płaska, dzięki czemu wygodniej naleśniki przewracać, czy podrzucać.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze