Klopsiki w sosie dyniowym z makaronem
Klopsiki w sosie dyniowym z makaronem to danie, które zachwyca smakiem, aromatem i jest bardzo sycące. Przepis pochodzi z bloga "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Klopsiki:
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 1 sucha kajzerka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 średnia cebula
- olej do smażenia
Sos dyniowy:
- około 300 g obranej dyni
- 3 większe ząbki czosnku
- 1 większa cebula
- sól do smaku
- pieprz mielony do smaku
- płaska łyżeczka mielonego imbiru
- makaron
- 1-2 łyżki oleju
- Klopsiki: suchą kajzerkę namocz w wodzie, a jak dobrze nasiąknie, wtedy ją odciśnij. Mniejszą cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Do mielonego mięsa dodaj przyprawy, jajko, odciśniętą kajzerkę, sól i cebulę. Masę dobrze wymieszaj, aby wszystkie składniki połączyły się. Odstaw na kilkanaście minut.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Z mięsnej masy uformuj niewielkie kuleczki, takie mniej więcej o wielkości piłeczki pingpongowej.
- Rozgrzej głębszą patelnię, dodaj trochę oleju i obsmaż krótko mięsne kuleczki ze wszystkich stron. Nie chodzi o to, aby je usmażyć, ale żeby je „zamknąć”. Obsmażone klopsiki przełóż do miseczki, a na tej samej patelni przygotuj sos.
- Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Czosnek obierz i posiekaj. Dynię pokrój w niedużą kostkę.
- Na patelni, na której smażyło się mięso, podsmaż lekko cebulę mieszając ją.
- Do podsmażonej cebuli dodaj czosnek i pokrojoną dynię. Mieszając podsmaż przez 2-3 minuty, a następnie wlej wodę – na początek 1 szklankę. Całość przypraw odrobiną soli, pieprzu i mielonym imbirem.
- Na patelnię przełóż obsmażone klopsiki, przemieszaj całość lekko. Pod przykryciem uduś całość do miękkości – dynia może się nieco rozpaść.
- W tym czasie ugotuj makaron.
- Do gotowego dania przełóż makaron, wymieszaj delikatnie i przykryj naczynie. Zdejmij z ognia i pozostaw na kilka minut, aby makaron nabrał smaku sosu.
- Przed podaniem możesz danie delikatnie oprószyć mielonymi płatkami ostrej papryki.
Zobacz też przepis na domowe falafele
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze