Trwa ładowanie...
d4kc62v
d4kc62v

Klopsiki zapiekane w sosie śmietanowym

Przepis

Nie masz pomysłu na rodzinny obiad? My mamy i chętnie się nim podzielimy. Poznaj przepis na pyszne klopsiki zapiekane w aksamitnym sosie śmietanowym.

3.1
(87 głosów)
Oceń:
d4kc62v
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Klopsiki zapiekane w sosie śmietanowym
iStock
Klopsiki zapiekane w sosie śmietanowym
Składniki

1 kg mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego,
2 szklanki mleka,
1 szklanka śmietanki 18 proc.,
1/2 szklanki startego żółtego sera,
jajko,
2 garście drobno posiekanej natki pietruszki,
łyżka masła
łyżka pszennej mąki,
sól i świeżo zmielony pieprz,
dodatkowo: masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego i olej rzepakowy.

Przepis

W rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj mąkę, wymieszaj i wlej mleko oraz śmietankę. Cały czas mieszając, gotuj sos, aż stanie się gęsty. Dopraw do smaku solą i pieprzem i odstaw do przestudzenia. Do mięsa mielonego dodaj jajko, natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wilgotnymi dłońmi formuj małe klopsiki. Obsmaż je przez chwilę na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Do sosu śmietanowego dodaj tarty ser i wszytko wymieszaj. Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wlej sos, dodaj klopsiki. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez 35-40 minut. Zapiekane klopsiki podawaj obficie posypane natką pietruszki w towarzystwie młodych ziemniaczków.

Zobacz także wideo: Antrykot z tymiankiem i rozmarynem. Mniam!

Klopsiki zapiekane w sosie śmietanowym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

82
33
Share
d4kc62v
d4kc62v
d4kc62v

d4kc62v
d4kc62v
d4kc62v