Klopsiki zapiekane w sosie śmietanowym
Nie masz pomysłu na rodzinny obiad? My mamy i chętnie się nim podzielimy. Poznaj przepis na pyszne klopsiki zapiekane w aksamitnym sosie śmietanowym.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
1 kg mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego,
2 szklanki mleka,
1 szklanka śmietanki 18 proc.,
1/2 szklanki startego żółtego sera,
jajko,
2 garście drobno posiekanej natki pietruszki,
łyżka masła
łyżka pszennej mąki,
sól i świeżo zmielony pieprz,
dodatkowo: masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego i olej rzepakowy.
W rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj mąkę, wymieszaj i wlej mleko oraz śmietankę. Cały czas mieszając, gotuj sos, aż stanie się gęsty. Dopraw do smaku solą i pieprzem i odstaw do przestudzenia. Do mięsa mielonego dodaj jajko, natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wilgotnymi dłońmi formuj małe klopsiki. Obsmaż je przez chwilę na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Do sosu śmietanowego dodaj tarty ser i wszytko wymieszaj. Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wlej sos, dodaj klopsiki. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez 35-40 minut. Zapiekane klopsiki podawaj obficie posypane natką pietruszki w towarzystwie młodych ziemniaczków.
Zobacz także wideo: Antrykot z tymiankiem i rozmarynem. Mniam!
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze