Trwa ładowanie...
d4fk4p8
08-08-2022 11:07

Pulpety z indyka z kurkami w białym winie

Przepis

W letnim menu nie może zabraknąć kurek. Re pyszne leśne grzyby świetnie sprawdzają się jako składnik jajecznicy, omletów, zup czy sosów. Na obiad proponujemy więc delikatne pulpeciki w sosie kurkowym. Wypróbujcie koniecznie przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

d4fk4p8
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Kuchennymi drzwiami
Źródło: Kuchennymi drzwiami, fot: Picasa
Składniki
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki drobnej polenty plus do obtoczenia pulpetów
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, wędzona ostra papryka
  • masło klarowane do smażenia

Sos:

  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 kieliszek białego wina – u mnie Sauvignon blanc
  • sól, pieprz do smaku
  • 300 g oczyszczonych kurek
  • natka pietruszki do podania
Przepis
  • Robimy pulpety. Siekamy szalotkę i czosnek i szklimy na maśle. W misce łączymy mięso z cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi składnikami, krótko wyrabiamy.
  • Zwilżonymi dłońmi formujemy małe okrągłe kotleciki i obtaczamy je w polencie. Smażymy na maśle do zarumienienia i przekładamy na talerz.
  • Na patelni po klopsikach podsmażamy posiekaną cebulę, smażymy na małym ogniu, aż cebula się delikatnie zarumieni.
  • Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany czosnek. Smażymy kilka chwil i dodajemy kurki. Smażymy mieszając drewnianą łopatką.
  • Wlewamy wino i smażymy 2 minuty. Teraz dodajemy pulpeciki i zalewamy całość bulionem, aby lekko zakrywał pulpety.
  • Dusimy na wolnym ogniu około 10 – 15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z natką pietruszki, bagietką/ ryżem/ makaronem i winem.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pulpety z indyka z kurkami w białym winie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4fk4p8
d4fk4p8
d4fk4p8
d4fk4p8
Więcej tematów
d4fk4p8