Pulpety z indyka z kurkami w białym winie
W letnim menu nie może zabraknąć kurek. Re pyszne leśne grzyby świetnie sprawdzają się jako składnik jajecznicy, omletów, zup czy sosów. Na obiad proponujemy więc delikatne pulpeciki w sosie kurkowym. Wypróbujcie koniecznie przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 szklanki drobnej polenty plus do obtoczenia pulpetów
- 1 duże jajko
- 1 łyżka natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, wędzona ostra papryka
- masło klarowane do smażenia
Sos:
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 kieliszek białego wina – u mnie Sauvignon blanc
- sól, pieprz do smaku
- 300 g oczyszczonych kurek
- natka pietruszki do podania
- Robimy pulpety. Siekamy szalotkę i czosnek i szklimy na maśle. W misce łączymy mięso z cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi składnikami, krótko wyrabiamy.
- Zwilżonymi dłońmi formujemy małe okrągłe kotleciki i obtaczamy je w polencie. Smażymy na maśle do zarumienienia i przekładamy na talerz.
- Na patelni po klopsikach podsmażamy posiekaną cebulę, smażymy na małym ogniu, aż cebula się delikatnie zarumieni.
- Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany czosnek. Smażymy kilka chwil i dodajemy kurki. Smażymy mieszając drewnianą łopatką.
- Wlewamy wino i smażymy 2 minuty. Teraz dodajemy pulpeciki i zalewamy całość bulionem, aby lekko zakrywał pulpety.
- Dusimy na wolnym ogniu około 10 – 15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z natką pietruszki, bagietką/ ryżem/ makaronem i winem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze