Klopsiki ze Smyrny w sosie pomidorowym z kuminem

Najsłynniejsze greckie klopsiki pochodzą ze Smyrny. Nazywają się soutzoukakia. Ich bazą jest mięso wołowe mieszane czasem z baraniną lub wieprzowiną. Doprawia się je kuminem oraz cynamonem i podaje z sosem pomidorowym doprawionym świeżym liściem laurowym. Soutzoukakia pojawiła się w Grecji wraz z uchodźcami ze Smyrny, dzisiejszego tureckiego Izmiru. I jak łatwo się domyślić, te klopsy są popularne również tam, choć oczywiście nikt nie dodaje wieprzowiny. Są też znane pod inną nazwą, bo mówi się na nie izmir köfte.

Klopsiki ze Smyrny w sosie pomidorowym z kuminemKlopsiki ze Smyrny w sosie pomidorowym z kuminem
oprac. Katarzyna Gileta

SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • Duża bułka
  • Jajko "zerówka"
  • 150 ml czerwonego wina
  • 2 łyżeczki kuminu
  • Łyżeczka cynamonu
  • Garść posiekanej natki pietruszki
  • Garść posiekanej mięty
  • 25 ml ouzo
  • 25 ml oliwy extra vergine
  • Sól, pieprz

SOS:

  • Mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Świeży liść laurowy
  • 500 g dojrzałych pomidorów
  • 50 ml czerwonego wina
  • Oliwa extra vergine
  • Sól, pieprz

DODATKOWO:

  • Oliwa extra vergine do smażenia

Przepis

  • Zaczynamy od sosu. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Smażymy na oliwie. Dodajemy liść laurowy. Pomidory przekrawamy na pół i ścieramy na tarce do miski, tak by zetrzeć miąższ, a skórkę wyrzucić do kosza.
  • Gdy cebula będzie się rumienić, wlewamy wino, wrzucamy pomidory i dusimy na sporym ogniu, by sos miał szansę się zredukować.
  • Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Bułkę namaczamy w czerwonym winie. Mięso wkładamy do miski. Dodajemy oliwę, ouzo, kumin i cynamon. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Rozkłócamy jajko i również dodajemy do mięsa. Mieszamy dokładnie. Dorzucamy zioła i odciśniętą z wina bułkę. Zagniatamy mięso przez trzy, może cztery minuty, by dobrze wyrobić masę na pulpety.
  • Formujemy podłużne klopsiki i smażymy je na oliwie, tak by były rumiane z każdej strony. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu i wkładamy do gorącego sosu. Dusimy razem przez pięć minut i podajemy.
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟