Pulpeciki z młodą kapustą. Musisz ich spróbować tego lata

Pyszne danie obiadowe, do którego pasuje dowolna kasza czy ziemniaki. Pulpeciki są miękkie, delikatne i aromatyczne. Zapewniamy, że gdy tylko ich spróbujecie, będziecie często wracać do tego przepisu.

Pulpeciki z młodą kapustą. Musisz ich spróbować tego lataPulpeciki z młodą kapustą. Musisz ich spróbować tego lata
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 300 g młodej kapusty
  • 70 g marchewki (1 sztuka)
  • 70 g cebuli
  • 250 g mięsa z uda kurczaka
  • 250 g szynki
  • 10 g oliwy
  • 15 g kaszy manny nieugotowanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml wody
  • koperek
  • sól, papryka słodka i ostra, pieprz do smaku

Przepis

  • Mięso zemleć. Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce. Kapustę poszatkować.
  • Do mięsa dodać kaszę mannę, ⅓ pokrojonej cebuli, 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę, doprawić. Dokładnie wymieszać. Uformować malutkie pulpeciki, wielkości orzecha włoskiego.
  • Obsmażyć na suchej rozgrzanej patelni na rumiano. Przełożyć do innego naczynia. Na tej samej patelni, na oliwie, obsmażyć pozostałą cebulę z marchewką. Pod koniec dodać pokrojony czosnek. Dodać kapustę, wodę, sól, doprawić i dusić pod przykryciem około 15 minut.
  • Następnie włożyć pulpety i dusić kolejne 10–15 minut. Pod koniec posypać posiekanym koperkiem.
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się