Trwa ładowanie...
d3s1any
oprac. Katarzyna Gileta
05-07-2021 10:29

Pulpeciki z młodą kapustą. Musisz ich spróbować tego lata

Przepis

Pyszne danie obiadowe, do którego pasuje dowolna kasza czy ziemniaki. Pulpeciki są miękkie, delikatne i aromatyczne. Zapewniamy, że gdy tylko ich spróbujecie, będziecie często wracać do tego przepisu.

d3s1any
2.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki
  • 300 g młodej kapusty
  • 70 g marchewki (1 sztuka)
  • 70 g cebuli
  • 250 g mięsa z uda kurczaka
  • 250 g szynki
  • 10 g oliwy
  • 15 g kaszy manny nieugotowanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml wody
  • koperek
  • sól, papryka słodka i ostra, pieprz do smaku
Przepis
  • Mięso zemleć. Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce. Kapustę poszatkować.
  • Do mięsa dodać kaszę mannę, ⅓ pokrojonej cebuli, 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę, doprawić. Dokładnie wymieszać. Uformować malutkie pulpeciki, wielkości orzecha włoskiego.
  • Obsmażyć na suchej rozgrzanej patelni na rumiano. Przełożyć do innego naczynia. Na tej samej patelni, na oliwie, obsmażyć pozostałą cebulę z marchewką. Pod koniec dodać pokrojony czosnek. Dodać kapustę, wodę, sól, doprawić i dusić pod przykryciem około 15 minut.
  • Następnie włożyć pulpety i dusić kolejne 10–15 minut. Pod koniec posypać posiekanym koperkiem.

Ten przepis, jak i inne pyszności znajdziecie w książce Svetlany Ovsyankiny "Fit przepisy od baletnicy sezonowo"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Pulpeciki z młodą kapustą. Musisz ich spróbować tego lata
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
3
Share
d3s1any

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3s1any
d3s1any
d3s1any
d3s1any
Więcej tematów
d3s1any