Pulpeciki z młodą kapustą. Musisz ich spróbować tego lata
Pyszne danie obiadowe, do którego pasuje dowolna kasza czy ziemniaki. Pulpeciki są miękkie, delikatne i aromatyczne. Zapewniamy, że gdy tylko ich spróbujecie, będziecie często wracać do tego przepisu.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 300 g młodej kapusty
- 70 g marchewki (1 sztuka)
- 70 g cebuli
- 250 g mięsa z uda kurczaka
- 250 g szynki
- 10 g oliwy
- 15 g kaszy manny nieugotowanej
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml wody
- koperek
- sól, papryka słodka i ostra, pieprz do smaku
Przepis
- Mięso zemleć. Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce. Kapustę poszatkować.
- Do mięsa dodać kaszę mannę, ⅓ pokrojonej cebuli, 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę, doprawić. Dokładnie wymieszać. Uformować malutkie pulpeciki, wielkości orzecha włoskiego.
- Obsmażyć na suchej rozgrzanej patelni na rumiano. Przełożyć do innego naczynia. Na tej samej patelni, na oliwie, obsmażyć pozostałą cebulę z marchewką. Pod koniec dodać pokrojony czosnek. Dodać kapustę, wodę, sól, doprawić i dusić pod przykryciem około 15 minut.
- Następnie włożyć pulpety i dusić kolejne 10–15 minut. Pod koniec posypać posiekanym koperkiem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl