Makaron z sosem pomidorowym i klopsikami z indyka z rozmarynem i pieczarką

Domowy makaron, mięciutkie pulpety i aromatyczny sos pomidorowy. To brzmi jak przepis na prawdziwe comfort food. Więcej smakowitych pomysłów na dania, zarówno wegańskich, jak i mięsnych znajdziecie w książce Anety i Jana Kuroniów "Przy jednym stole. 100 przepisów z mięsem i wegańskich".

Makaron z sosem pomidorowym i klopsikami z indyka z rozmarynem i pieczarkąMakaron z sosem pomidorowym i klopsikami z indyka z rozmarynem i pieczarką
oprac. Katarzyna Gileta

Domowy makaron jajeczny:

  • 500 g mąki
  • 8 jajek
  • sól

Pulpety:

  • 400 g piersi z indyka
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ małej cebuli pokrojonej w kosteczkę
  • mała gałązka rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 pieczarek drobno posiekanych
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz

Sos pomidorowy:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 średnia czerwona cebula pokrojona w drobna kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku posiekane w płatki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 750 ml przecieru pomidorowego
  • odrobina cukru
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: odrobina cukru do sosu

Przepis

  • Mąkę przesiej na stolnicę. Ubij w misce jajka trzepaczką i wlej je do mąki (możesz zrobić w tym celu kopiec i w środek wlać jaja). Sól dodaj do masy wtedy, gdy makaron będzie jedzony bezpośrednio po przygotowaniu.
  • Jeżeli ma być suszony, to dodatek soli może przyspieszyć pleśnienie.
  • Wyrabiaj ciasto, zagniatając je energicznie ok. 10 minut.
  • Ciasto powinno wyjść elastyczne, zwarte i nie kleić się do rąk i stolnicy. Jeżeli jest zbyt wilgotne, to podsyp je mąką i dodatkowo wyrabiaj kilka minut.
  • Po wyrobieniu ciasta odłóż je na bok przykryte bawełnianą ściereczką na 15–20 minut.
  • Następnie odetnij ¼ ciasta i rozwałkuj je cieniutko na podsypanej mąką stolnicy. Poczekaj chwilę, aby ciasto przeschło, i pokrój płat w pasy, które potem podsypuj mąką i układaj na sobie. Pokrój tak ułożone ciasto w poprzek w cienkie paski. Co chwila potrząsaj pociętym makaronem, aby się nie sklejał.
  • Zagotuj wodę, posól ja, jeżeli potrzeba. Wrzucaj makaron do wrzącej wody i gotuj 3–5 minut.
  • Mięso zmiel w maszynce do mielenia. Na oliwie zeszklij cebule oraz posiekany rozmaryn, dodaj przeciśnięty czosnek i pieczarki, smaż, mieszając, 3 minuty. W misce połącz przesmażone produkty z mięsem, jajkiem, bułką tartą i dopraw. Wyrabiaj masę rękoma minimum 3 minuty.
  • Następnie formuj niewielkie (ok. 15 g) pulpeciki. Gotuj je 4 minuty w osolonej wodzie.
  • Na oliwie zeszklij cebule wraz z czosnkiem i tymiankiem.
  • Aby mieć pewność, że składniki będą miękkie, możesz wlać 50 ml wody i poczekać, aż płyn odparuje. Wlej przecier, zagotuj i odparuj sos do odpowiedniej konsystencji.
  • Dopraw oregano, sola i pieprzem. Dodaj na patelnię ugotowany makaron oraz pulpety i całość dokładnie wymieszaj.
  • Ewentualnie możesz dodać szczyptę cukru.
  • Porada: zamiast piersi z indyka możesz zmielić pierś z kurczaka, a nawet kawałek wieprzowiny, np. szynki lub łopatki.
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇