Trwa ładowanie...
d48v9al
20-11-2020 13:00

Makaron z sosem pomidorowym i klopsikami z indyka z rozmarynem i pieczarką

Przepis

Domowy makaron, mięciutkie pulpety i aromatyczny sos pomidorowy. To brzmi jak przepis na prawdziwe comfort food. Więcej smakowitych pomysłów na dania, zarówno wegańskich, jak i mięsnych znajdziecie w książce Anety i Jana Kuroniów "Przy jednym stole. 100 przepisów z mięsem i wegańskich".

d48v9al
2.5
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Domowy makaron jajeczny:

  • 500 g mąki
  • 8 jajek
  • sól

Pulpety:

  • 400 g piersi z indyka
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ małej cebuli pokrojonej w kosteczkę
  • mała gałązka rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 pieczarek drobno posiekanych
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz

Sos pomidorowy:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 średnia czerwona cebula pokrojona w drobna kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku posiekane w płatki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 750 ml przecieru pomidorowego
  • odrobina cukru
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: odrobina cukru do sosu
Przepis
  • Mąkę przesiej na stolnicę. Ubij w misce jajka trzepaczką i wlej je do mąki (możesz zrobić w tym celu kopiec i w środek wlać jaja). Sól dodaj do masy wtedy, gdy makaron będzie jedzony bezpośrednio po przygotowaniu.
  • Jeżeli ma być suszony, to dodatek soli może przyspieszyć pleśnienie.
  • Wyrabiaj ciasto, zagniatając je energicznie ok. 10 minut.
  • Ciasto powinno wyjść elastyczne, zwarte i nie kleić się do rąk i stolnicy. Jeżeli jest zbyt wilgotne, to podsyp je mąką i dodatkowo wyrabiaj kilka minut.
  • Po wyrobieniu ciasta odłóż je na bok przykryte bawełnianą ściereczką na 15–20 minut.
  • Następnie odetnij ¼ ciasta i rozwałkuj je cieniutko na podsypanej mąką stolnicy. Poczekaj chwilę, aby ciasto przeschło, i pokrój płat w pasy, które potem podsypuj mąką i układaj na sobie. Pokrój tak ułożone ciasto w poprzek w cienkie paski. Co chwila potrząsaj pociętym makaronem, aby się nie sklejał.
  • Zagotuj wodę, posól ja, jeżeli potrzeba. Wrzucaj makaron do wrzącej wody i gotuj 3–5 minut.
  • Mięso zmiel w maszynce do mielenia. Na oliwie zeszklij cebule oraz posiekany rozmaryn, dodaj przeciśnięty czosnek i pieczarki, smaż, mieszając, 3 minuty. W misce połącz przesmażone produkty z mięsem, jajkiem, bułką tartą i dopraw. Wyrabiaj masę rękoma minimum 3 minuty.
  • Następnie formuj niewielkie (ok. 15 g) pulpeciki. Gotuj je 4 minuty w osolonej wodzie.
  • Na oliwie zeszklij cebule wraz z czosnkiem i tymiankiem.
  • Aby mieć pewność, że składniki będą miękkie, możesz wlać 50 ml wody i poczekać, aż płyn odparuje. Wlej przecier, zagotuj i odparuj sos do odpowiedniej konsystencji.
  • Dopraw oregano, sola i pieprzem. Dodaj na patelnię ugotowany makaron oraz pulpety i całość dokładnie wymieszaj.
  • Ewentualnie możesz dodać szczyptę cukru.
  • Porada: zamiast piersi z indyka możesz zmielić pierś z kurczaka, a nawet kawałek wieprzowiny, np. szynki lub łopatki.

Więcej pyszności znajdziecie w książce Anety i Jana Kuroniów "Przy jednym stole. 100 przepisów z mięsem i wegańskich"

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Makaron z sosem pomidorowym i klopsikami z indyka z rozmarynem i pieczarką
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d48v9al
d48v9al
d48v9al
d48v9al
Więcej tematów
d48v9al