Makaron z sosem pomidorowym i klopsikami z indyka z rozmarynem i pieczarką
Domowy makaron, mięciutkie pulpety i aromatyczny sos pomidorowy. To brzmi jak przepis na prawdziwe comfort food. Więcej smakowitych pomysłów na dania, zarówno wegańskich, jak i mięsnych znajdziecie w książce Anety i Jana Kuroniów "Przy jednym stole. 100 przepisów z mięsem i wegańskich".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Domowy makaron jajeczny:
- 500 g mąki
- 8 jajek
- sól
Pulpety:
- 400 g piersi z indyka
- 1 łyżka oliwy
- ½ małej cebuli pokrojonej w kosteczkę
- mała gałązka rozmarynu
- 1 ząbek czosnku
- 5 pieczarek drobno posiekanych
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
Sos pomidorowy:
- 2 łyżki oliwy
- 1 średnia czerwona cebula pokrojona w drobna kosteczkę
- 2 ząbki czosnku posiekane w płatki
- 1 łyżeczka tymianku
- 750 ml przecieru pomidorowego
- odrobina cukru
- 1 łyżeczka oregano
- sól, pieprz
- opcjonalnie: odrobina cukru do sosu
- Mąkę przesiej na stolnicę. Ubij w misce jajka trzepaczką i wlej je do mąki (możesz zrobić w tym celu kopiec i w środek wlać jaja). Sól dodaj do masy wtedy, gdy makaron będzie jedzony bezpośrednio po przygotowaniu.
- Jeżeli ma być suszony, to dodatek soli może przyspieszyć pleśnienie.
- Wyrabiaj ciasto, zagniatając je energicznie ok. 10 minut.
- Ciasto powinno wyjść elastyczne, zwarte i nie kleić się do rąk i stolnicy. Jeżeli jest zbyt wilgotne, to podsyp je mąką i dodatkowo wyrabiaj kilka minut.
- Po wyrobieniu ciasta odłóż je na bok przykryte bawełnianą ściereczką na 15–20 minut.
- Następnie odetnij ¼ ciasta i rozwałkuj je cieniutko na podsypanej mąką stolnicy. Poczekaj chwilę, aby ciasto przeschło, i pokrój płat w pasy, które potem podsypuj mąką i układaj na sobie. Pokrój tak ułożone ciasto w poprzek w cienkie paski. Co chwila potrząsaj pociętym makaronem, aby się nie sklejał.
- Zagotuj wodę, posól ja, jeżeli potrzeba. Wrzucaj makaron do wrzącej wody i gotuj 3–5 minut.
- Mięso zmiel w maszynce do mielenia. Na oliwie zeszklij cebule oraz posiekany rozmaryn, dodaj przeciśnięty czosnek i pieczarki, smaż, mieszając, 3 minuty. W misce połącz przesmażone produkty z mięsem, jajkiem, bułką tartą i dopraw. Wyrabiaj masę rękoma minimum 3 minuty.
- Następnie formuj niewielkie (ok. 15 g) pulpeciki. Gotuj je 4 minuty w osolonej wodzie.
- Na oliwie zeszklij cebule wraz z czosnkiem i tymiankiem.
- Aby mieć pewność, że składniki będą miękkie, możesz wlać 50 ml wody i poczekać, aż płyn odparuje. Wlej przecier, zagotuj i odparuj sos do odpowiedniej konsystencji.
- Dopraw oregano, sola i pieprzem. Dodaj na patelnię ugotowany makaron oraz pulpety i całość dokładnie wymieszaj.
- Ewentualnie możesz dodać szczyptę cukru.
- Porada: zamiast piersi z indyka możesz zmielić pierś z kurczaka, a nawet kawałek wieprzowiny, np. szynki lub łopatki.
Więcej pyszności znajdziecie w książce Anety i Jana Kuroniów "Przy jednym stole. 100 przepisów z mięsem i wegańskich"
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze