Makaron z sosem pomidorowym i klopsikami z indyka z rozmarynem i pieczarką

Domowy makaron, mięciutkie pulpety i aromatyczny sos pomidorowy. To brzmi jak przepis na prawdziwe comfort food. Więcej smakowitych pomysłów na dania, zarówno wegańskich, jak i mięsnych znajdziecie w książce Anety i Jana Kuroniów "Przy jednym stole. 100 przepisów z mięsem i wegańskich".

Makaron z sosem pomidorowym i klopsikami z indyka z rozmarynem i pieczarkąMakaron z sosem pomidorowym i klopsikami z indyka z rozmarynem i pieczarką
oprac. Katarzyna Gileta

Domowy makaron jajeczny:

  • 500 g mąki
  • 8 jajek
  • sól

Pulpety:

  • 400 g piersi z indyka
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ małej cebuli pokrojonej w kosteczkę
  • mała gałązka rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 pieczarek drobno posiekanych
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz

Sos pomidorowy:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 średnia czerwona cebula pokrojona w drobna kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku posiekane w płatki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 750 ml przecieru pomidorowego
  • odrobina cukru
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: odrobina cukru do sosu

Przepis

  • Mąkę przesiej na stolnicę. Ubij w misce jajka trzepaczką i wlej je do mąki (możesz zrobić w tym celu kopiec i w środek wlać jaja). Sól dodaj do masy wtedy, gdy makaron będzie jedzony bezpośrednio po przygotowaniu.
  • Jeżeli ma być suszony, to dodatek soli może przyspieszyć pleśnienie.
  • Wyrabiaj ciasto, zagniatając je energicznie ok. 10 minut.
  • Ciasto powinno wyjść elastyczne, zwarte i nie kleić się do rąk i stolnicy. Jeżeli jest zbyt wilgotne, to podsyp je mąką i dodatkowo wyrabiaj kilka minut.
  • Po wyrobieniu ciasta odłóż je na bok przykryte bawełnianą ściereczką na 15–20 minut.
  • Następnie odetnij ¼ ciasta i rozwałkuj je cieniutko na podsypanej mąką stolnicy. Poczekaj chwilę, aby ciasto przeschło, i pokrój płat w pasy, które potem podsypuj mąką i układaj na sobie. Pokrój tak ułożone ciasto w poprzek w cienkie paski. Co chwila potrząsaj pociętym makaronem, aby się nie sklejał.
  • Zagotuj wodę, posól ja, jeżeli potrzeba. Wrzucaj makaron do wrzącej wody i gotuj 3–5 minut.
  • Mięso zmiel w maszynce do mielenia. Na oliwie zeszklij cebule oraz posiekany rozmaryn, dodaj przeciśnięty czosnek i pieczarki, smaż, mieszając, 3 minuty. W misce połącz przesmażone produkty z mięsem, jajkiem, bułką tartą i dopraw. Wyrabiaj masę rękoma minimum 3 minuty.
  • Następnie formuj niewielkie (ok. 15 g) pulpeciki. Gotuj je 4 minuty w osolonej wodzie.
  • Na oliwie zeszklij cebule wraz z czosnkiem i tymiankiem.
  • Aby mieć pewność, że składniki będą miękkie, możesz wlać 50 ml wody i poczekać, aż płyn odparuje. Wlej przecier, zagotuj i odparuj sos do odpowiedniej konsystencji.
  • Dopraw oregano, sola i pieprzem. Dodaj na patelnię ugotowany makaron oraz pulpety i całość dokładnie wymieszaj.
  • Ewentualnie możesz dodać szczyptę cukru.
  • Porada: zamiast piersi z indyka możesz zmielić pierś z kurczaka, a nawet kawałek wieprzowiny, np. szynki lub łopatki.
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟