Makaron z sosem pomidorowym i klopsikami z indyka z rozmarynem i pieczarką

Domowy makaron, mięciutkie pulpety i aromatyczny sos pomidorowy. To brzmi jak przepis na prawdziwe comfort food. Więcej smakowitych pomysłów na dania, zarówno wegańskich, jak i mięsnych znajdziecie w książce Anety i Jana Kuroniów "Przy jednym stole. 100 przepisów z mięsem i wegańskich".

Makaron z sosem pomidorowym i klopsikami z indyka z rozmarynem i pieczarkąMakaron z sosem pomidorowym i klopsikami z indyka z rozmarynem i pieczarką
oprac. Katarzyna Gileta

Domowy makaron jajeczny:

  • 500 g mąki
  • 8 jajek
  • sól

Pulpety:

  • 400 g piersi z indyka
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ małej cebuli pokrojonej w kosteczkę
  • mała gałązka rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 pieczarek drobno posiekanych
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz

Sos pomidorowy:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 średnia czerwona cebula pokrojona w drobna kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku posiekane w płatki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 750 ml przecieru pomidorowego
  • odrobina cukru
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: odrobina cukru do sosu

Przepis

  • Mąkę przesiej na stolnicę. Ubij w misce jajka trzepaczką i wlej je do mąki (możesz zrobić w tym celu kopiec i w środek wlać jaja). Sól dodaj do masy wtedy, gdy makaron będzie jedzony bezpośrednio po przygotowaniu.
  • Jeżeli ma być suszony, to dodatek soli może przyspieszyć pleśnienie.
  • Wyrabiaj ciasto, zagniatając je energicznie ok. 10 minut.
  • Ciasto powinno wyjść elastyczne, zwarte i nie kleić się do rąk i stolnicy. Jeżeli jest zbyt wilgotne, to podsyp je mąką i dodatkowo wyrabiaj kilka minut.
  • Po wyrobieniu ciasta odłóż je na bok przykryte bawełnianą ściereczką na 15–20 minut.
  • Następnie odetnij ¼ ciasta i rozwałkuj je cieniutko na podsypanej mąką stolnicy. Poczekaj chwilę, aby ciasto przeschło, i pokrój płat w pasy, które potem podsypuj mąką i układaj na sobie. Pokrój tak ułożone ciasto w poprzek w cienkie paski. Co chwila potrząsaj pociętym makaronem, aby się nie sklejał.
  • Zagotuj wodę, posól ja, jeżeli potrzeba. Wrzucaj makaron do wrzącej wody i gotuj 3–5 minut.
  • Mięso zmiel w maszynce do mielenia. Na oliwie zeszklij cebule oraz posiekany rozmaryn, dodaj przeciśnięty czosnek i pieczarki, smaż, mieszając, 3 minuty. W misce połącz przesmażone produkty z mięsem, jajkiem, bułką tartą i dopraw. Wyrabiaj masę rękoma minimum 3 minuty.
  • Następnie formuj niewielkie (ok. 15 g) pulpeciki. Gotuj je 4 minuty w osolonej wodzie.
  • Na oliwie zeszklij cebule wraz z czosnkiem i tymiankiem.
  • Aby mieć pewność, że składniki będą miękkie, możesz wlać 50 ml wody i poczekać, aż płyn odparuje. Wlej przecier, zagotuj i odparuj sos do odpowiedniej konsystencji.
  • Dopraw oregano, sola i pieprzem. Dodaj na patelnię ugotowany makaron oraz pulpety i całość dokładnie wymieszaj.
  • Ewentualnie możesz dodać szczyptę cukru.
  • Porada: zamiast piersi z indyka możesz zmielić pierś z kurczaka, a nawet kawałek wieprzowiny, np. szynki lub łopatki.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości