Makaron z sosem pomidorowym i klopsikami z indyka z rozmarynem i pieczarką

Domowy makaron, mięciutkie pulpety i aromatyczny sos pomidorowy. To brzmi jak przepis na prawdziwe comfort food. Więcej smakowitych pomysłów na dania, zarówno wegańskich, jak i mięsnych znajdziecie w książce Anety i Jana Kuroniów "Przy jednym stole. 100 przepisów z mięsem i wegańskich".

Makaron z sosem pomidorowym i klopsikami z indyka z rozmarynem i pieczarkąMakaron z sosem pomidorowym i klopsikami z indyka z rozmarynem i pieczarką
oprac. Katarzyna Gileta

Domowy makaron jajeczny:

  • 500 g mąki
  • 8 jajek
  • sól

Pulpety:

  • 400 g piersi z indyka
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ małej cebuli pokrojonej w kosteczkę
  • mała gałązka rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 pieczarek drobno posiekanych
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz

Sos pomidorowy:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 średnia czerwona cebula pokrojona w drobna kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku posiekane w płatki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 750 ml przecieru pomidorowego
  • odrobina cukru
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: odrobina cukru do sosu

Przepis

  • Mąkę przesiej na stolnicę. Ubij w misce jajka trzepaczką i wlej je do mąki (możesz zrobić w tym celu kopiec i w środek wlać jaja). Sól dodaj do masy wtedy, gdy makaron będzie jedzony bezpośrednio po przygotowaniu.
  • Jeżeli ma być suszony, to dodatek soli może przyspieszyć pleśnienie.
  • Wyrabiaj ciasto, zagniatając je energicznie ok. 10 minut.
  • Ciasto powinno wyjść elastyczne, zwarte i nie kleić się do rąk i stolnicy. Jeżeli jest zbyt wilgotne, to podsyp je mąką i dodatkowo wyrabiaj kilka minut.
  • Po wyrobieniu ciasta odłóż je na bok przykryte bawełnianą ściereczką na 15–20 minut.
  • Następnie odetnij ¼ ciasta i rozwałkuj je cieniutko na podsypanej mąką stolnicy. Poczekaj chwilę, aby ciasto przeschło, i pokrój płat w pasy, które potem podsypuj mąką i układaj na sobie. Pokrój tak ułożone ciasto w poprzek w cienkie paski. Co chwila potrząsaj pociętym makaronem, aby się nie sklejał.
  • Zagotuj wodę, posól ja, jeżeli potrzeba. Wrzucaj makaron do wrzącej wody i gotuj 3–5 minut.
  • Mięso zmiel w maszynce do mielenia. Na oliwie zeszklij cebule oraz posiekany rozmaryn, dodaj przeciśnięty czosnek i pieczarki, smaż, mieszając, 3 minuty. W misce połącz przesmażone produkty z mięsem, jajkiem, bułką tartą i dopraw. Wyrabiaj masę rękoma minimum 3 minuty.
  • Następnie formuj niewielkie (ok. 15 g) pulpeciki. Gotuj je 4 minuty w osolonej wodzie.
  • Na oliwie zeszklij cebule wraz z czosnkiem i tymiankiem.
  • Aby mieć pewność, że składniki będą miękkie, możesz wlać 50 ml wody i poczekać, aż płyn odparuje. Wlej przecier, zagotuj i odparuj sos do odpowiedniej konsystencji.
  • Dopraw oregano, sola i pieprzem. Dodaj na patelnię ugotowany makaron oraz pulpety i całość dokładnie wymieszaj.
  • Ewentualnie możesz dodać szczyptę cukru.
  • Porada: zamiast piersi z indyka możesz zmielić pierś z kurczaka, a nawet kawałek wieprzowiny, np. szynki lub łopatki.
Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇