Pulpety z polędwiczek z kurczaka i kaszy gryczanej. Obiad dla całej rodziny
Pulpety z polędwiczek z kurczaka mogą z powodzeniem zastąpić klasyczne kotlety mielone. Z dodatkiem kaszy gryczanej, chili i świeżego koperku będą stanowić niezapomnianą mięsną ucztę dla całej rodziny. Przepis poleca autorka bloga "Moniki Smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 100 g pasty z suszonych pomidorów z czosnkiem
- 2 łyżki sosu sojowego – grzybowego
- 800 g polędwiczek z kurczaka (ok. 16 szt.)
- 300 g kaszy gryczanej prażonej extra
- 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 białe cebule
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku
- chili świeżo mielona do smaku
- sól do smaku
- 2 żółtka
- pęczek koperku
- mąka pszenna do obtoczenia
- masło
Polędwiczki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z sosem sojowym i pastą pomidorową. Odstawiamy na ok. 20 min.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju rzepakowym, doprawiamy solą do smaku. Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Mięso z pomidorami miksujemy lub mielimy. Koperek siekamy. Do dużej miski przekładamy kaszę, polędwiczki, cebulę, koperek i pieprz młotkowany. Całość mieszamy. Żółtka dokładnie roztrzepujemy, wlewamy do mięsa z kaszą, doprawiamy solą, chili i całość jeszcze raz mieszamy. Za pomocą dużej łyżki nabieramy masę z której lepimy kulki, obtaczamy je w mące. Odkładamy na desce podsypaną dodatkowo mąką. Z tej porcji wyjdzie ok. 55 kulek. Pulpety ( po kilka sztuk) gotujemy w lekko osolonej wodzie, 2-3 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię.
Rada: jeśli pulpety zrobimy większe, czas gotowania się wydłuży.
Podajemy je z masłem lub ulubionym sosem np. pieczarkowym
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze