Szwedzkie klopsiki köttbullar
Szwedzkie klopsiki mięsne to klasyka. Przyrządzane są z różnych rodzajów mięs. W południowej Szwecji wykorzystuje się często wieprzowinę, a na północy wołowinę. Czasem miesza się ze sobą kilka rodzajów mięsa. Coraz bardziej popularne stają się klopsiki wegetariańskie. W 2019 szwedzka IKEA sprzedała miliard klopsików na całym świecie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
- Zmieszaj bułkę tartą ze śmietaną. Odstaw na 5–10 minut. Zmieszaj mięso z cebulą, jajkiem, solą i zielem angielskim. Dodaj zgęstniałą śmietanę z bułką tartą. Zmieszaj na gładką masę.
- Mokrymi dłońmi formuj niewielkie klopsiki. Smaż je na maśle po kilka sztuk. Ruszaj patelnią, by klopsiki zachowały okrągły kształt. Kiedy mięso się przyrumieni, zmniejsz temperaturę i smaż jeszcze przez 5–10 minut. Powtarzaj tę samą procedurę ze wszystkimi klopsikami.
Przepis pochodzi z ebooka "I cóż, że ze Szwecji. SZWEDZKIE PRZEPISY BOŻONARODZENIOWE Michała Godynia, szefa kuchni w rezydencji ambasadora Szwecji"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze