Klopsiki z kaszą jaglaną. Pyszna propozycja na obiad
Klasyczne mielone uzupełnione kaszą jaglaną i warzywami. Smakują znakomite, są bardzo soczyste. Takie kotleciki można podać z ryżem, ziemniakami albo z surówką. Świetnie smakują również jako dodatek na kanapki. Taka mała odmiana od tradycyjnych kotletów. Przepis prosto z bloga "Kulinarna maniusia".
Marzena Szkodzińska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 500 g szynki wieprzowej lub łopatki
- połowa brokuła
- mała cukinia (bardzo mała 300 g)
- sól, pieprz
- 1 jajko
- 5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- łyżeczka ziół suszonych - bazylia, majeranek
- olej do smażenia
Przepis
Mięso mielimy. Brokuła dzielimy na małe różyczki, cukinie kroimy w kostkę. Wkładamy warzywa do misy i mielimy blenderem lub ścieramy warzywa na tarce. Dodajemy je do mięsa i mieszamy. Wrzucamy ugotowaną kaszę jaglaną, 1 jajko, przyprawy. Mieszamy, formujemy za pomocą zwilżonych dłoni kotleciki i smażymy je na oleju na rozgrzanej patelni. Podajemy z dodatkami wedle uznania.
Zobacz także: pyszne kopytka z dynią
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl