Trwa ładowanie...
d2xmhlk
27-04-2021 10:24

Pulpety w sosie pomidorowym. Rodzinna porcja

Przepis

Delikatne i pyszne pulpeciki z mielonego mięsa w sosie pomidorowym. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Doskonale będą smakować z ryżem lub ziemniakami. Przepis poleca Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking".

d2xmhlk
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Rodzaj diety:
Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Składniki

Pulpety:

  • 300 g chudego mięsa wieprzowego (np. schabu lub szynki)
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • sól do smaku
  • kilka ziaren ziela angielskiego, 3 średnie liście laurowe

Sos pomidorowy:

  • mały pęczek szczypiorku
  • 3 duże ząbki czosnku
  • puszka pomidorów
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sól do smaku
Przepis
  • Mięso zmielić. Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Mięso i bułkę połączyć, dodać jajko, sól, posiekany lekko tymianek i pieprz w całości.
  • Wszystkie składniki wyrobić. Z masy formować niewielkie pulpeciki i obtoczyć je w mące.
  • W garnku zagotować lekko posoloną wodę z dodatkiem ziela angielskiego i listków laurowych. (Wody powinno być tyle, żeby wszystkie włożone pulpeciki były zakryte do połowy.) Włożyć pulpety i delikatnie obgotować je przez kilka minut.
  • Szczypiorek drobno pokroić, a czosnek posiekać. Patelnię rozgrzać, wlać oliwę i lekko podsmażyć szczypior i czosnek. Pomidory pokroić w kostkę i wrzucić je do szczypioru z czosnkiem. Wszystko razem dusić przez kilka minut.
  • Sos przełożyć do pulpetów, wymieszać delikatnie i gotować na delikatnym ogniu przez 10-15 minut.
  • Pulpeciki podawać z ryżem lub ziemniakami z wody. Jest to idealne danie dla osób chcących ograniczyć kaloryczność posiłków. Jedynym tłuszczem, jaki dodajemy do potrawy jest odrobina oliwy. Sosu nie zagęszczamy niczym, a zioła i zielony pieprz dobrze wpływają na trawienie.

Zobacz też przepis na biszkoptowe ciasto z owocami

Pulpety w sosie pomidorowym. Rodzinna porcja
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2xmhlk
d2xmhlk
d2xmhlk
d2xmhlk
Więcej tematów
d2xmhlk