Pulpety w sosie pomidorowym. Rodzinna porcja
Delikatne i pyszne pulpeciki z mielonego mięsa w sosie pomidorowym. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Doskonale będą smakować z ryżem lub ziemniakami. Przepis poleca Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking".
Małgorzata Kijowska
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Pulpety:
- 300 g chudego mięsa wieprzowego (np. schabu lub szynki)
- 1 jajko
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- sól do smaku
- kilka ziaren ziela angielskiego, 3 średnie liście laurowe
Sos pomidorowy:
- mały pęczek szczypiorku
- 3 duże ząbki czosnku
- puszka pomidorów
- 3-4 łyżki oliwy
- sól do smaku
Przepis
- Mięso zmielić. Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Mięso i bułkę połączyć, dodać jajko, sól, posiekany lekko tymianek i pieprz w całości.
- Wszystkie składniki wyrobić. Z masy formować niewielkie pulpeciki i obtoczyć je w mące.
- W garnku zagotować lekko posoloną wodę z dodatkiem ziela angielskiego i listków laurowych. (Wody powinno być tyle, żeby wszystkie włożone pulpeciki były zakryte do połowy.) Włożyć pulpety i delikatnie obgotować je przez kilka minut.
- Szczypiorek drobno pokroić, a czosnek posiekać. Patelnię rozgrzać, wlać oliwę i lekko podsmażyć szczypior i czosnek. Pomidory pokroić w kostkę i wrzucić je do szczypioru z czosnkiem. Wszystko razem dusić przez kilka minut.
- Sos przełożyć do pulpetów, wymieszać delikatnie i gotować na delikatnym ogniu przez 10-15 minut.
- Pulpeciki podawać z ryżem lub ziemniakami z wody. Jest to idealne danie dla osób chcących ograniczyć kaloryczność posiłków. Jedynym tłuszczem, jaki dodajemy do potrawy jest odrobina oliwy. Sosu nie zagęszczamy niczym, a zioła i zielony pieprz dobrze wpływają na trawienie.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl