Trwa ładowanie...
d18fnfq

Konkurencja dla kotletów mielonych. Prosty przepis na pulpety duszone w warzywach

Przepis

Znudziły ci się zwykłe mielone kotlety? Podaj na obiad mięciutkie i soczyste pulpety z warzywami. Doskonale smakują zarówno z ziemniakami, kasza, ryżem, jak i makaronem. Przepis z bloga "Królestwo Garów".

d18fnfq
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Składniki
  • 500 g wieprzowiny (łopatka)
  • 1 sucha bułka (kajzerka)
  • 2 jajka
  • sól, pieprz świeżo zmielony
  • mąka do oprószenia pulpetów
  • 3–4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2–3 ząbki czosnku
  • kilka ziaren pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • tłuszcz do smażenia (masło, olej)
  • 150 ml bulionu
Przepis
  • Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku.
  • Namoczoną bułkę odcisnąć.
  • Mięso zemleć razem z bułką. Dodać rozbełtane jajka. Dokładnie wymieszać , doprawić do smaku solą i pieprzem. Oprószyć mąką.
  • Cebulę pokroić w piórka (cebulę przekroić wzdłuż na pół, a następnie połówki kroić wzdłuż w plasterki).
  • Warzywa pokroić w zapałki lub zetrzeć na tarce o dużych otworach.
  • Na patelni podsmażyć cebulę.
  • Podsmażoną cebulę przełożyć do garnka z grubym dnem.
  • Następnie podsmażyć marchewkę, pietruszkę i selera. Dodać rozgnieciony czosnek. Przesmażyć.
  • Warzywa przełożyć do cebuli.
  • Pulpety podsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Przełożyć do warzyw.
  • Dodać pieprz, ziele angielskie, tymianek i listek laurowy.
  • Wlać 100–150 ml wody lub bulionu.
  • Dusić pod przykryciem około 15 - 20 minut.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Można zagęścić łyżką mąki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Konkurencja dla kotletów mielonych. Prosty przepis na pulpety duszone w warzywach
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d18fnfq
d18fnfq
d18fnfq
d18fnfq
d18fnfq
Więcej tematów
d18fnfq