Konkurencja dla kotletów mielonych. Prosty przepis na pulpety duszone w warzywach
Znudziły ci się zwykłe mielone kotlety? Podaj na obiad mięciutkie i soczyste pulpety z warzywami. Doskonale smakują zarówno z ziemniakami, kasza, ryżem, jak i makaronem. Przepis z bloga "Królestwo Garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku.
- Namoczoną bułkę odcisnąć.
- Mięso zemleć razem z bułką. Dodać rozbełtane jajka. Dokładnie wymieszać , doprawić do smaku solą i pieprzem. Oprószyć mąką.
- Cebulę pokroić w piórka (cebulę przekroić wzdłuż na pół, a następnie połówki kroić wzdłuż w plasterki).
- Warzywa pokroić w zapałki lub zetrzeć na tarce o dużych otworach.
- Na patelni podsmażyć cebulę.
- Podsmażoną cebulę przełożyć do garnka z grubym dnem.
- Następnie podsmażyć marchewkę, pietruszkę i selera. Dodać rozgnieciony czosnek. Przesmażyć.
- Warzywa przełożyć do cebuli.
- Pulpety podsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Przełożyć do warzyw.
- Dodać pieprz, ziele angielskie, tymianek i listek laurowy.
- Wlać 100–150 ml wody lub bulionu.
- Dusić pod przykryciem około 15 - 20 minut.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Można zagęścić łyżką mąki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze