Podaj na obiad klopsiki w sosie pomidorowym
Marzy wam się porządny i sycący obiad? Przygotujcie klasyczne klopsiki w sosie pomidorowym z dodatkiem oregano i żółtego sera. Będą doskonale smakowały zarówno z makaronem, ryżem, jak i ziemniakami. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".
Katarzyna Kwella
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Okazja: Dla dzieci
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 450 g mięsa mielonego,
- 1 słoik passty pomidorowej (750 ml),
- 2 cebule,
- 2 kromki chleba razowego,
- 1 jajko,
- sól, pieprz,
- oregano,
- mleko,
- olej do smażenia,
- 30 g tartego sera.
Przepis
- Cebule obierz i drobno posiekaj. Chleb namocz w mleku. W misce wymieszaj mięso z 1 cebulą, odciśniętym chlebem, jajkiem, solą i pieprzem.
- Uformuj klopsiki i podsmaż na rozgrzanej patelni.
- Na tej samej patelni usmaż cebulkę, wlej passatę, dopraw solą i pieprzem oraz oregano.
- Duś na małym ogniu ok. 10 min. Po tym czasie dodaj ser, wymieszaj.
- Do passaty włóż usmażone klopsiki i całość duś ok. 10 min. pod przykryciem.
- Klopsiki podawaj z makaronem lub ziemniaczkami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl