Klopsiki zapiekane w sosie pomidorowym. Prosty przepis
Delikatne pulpeciki z indyka, zapiekane z sosem pomidorowym to sposób na smaczny i łatwy do przygotowania obiad. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 7 |
Składniki na sos:
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 szklanka bulionu lub kostka rosołowa
- olej do smażenia
- 10 dag sera startego parmezan
Dodatkowo:
- 1 opakowanie makaronu spaghetti
- Makaron gotujemy na al dente w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plastry, przesmażamy, podlewamy rosołem.
- Dodajemy passatę, cukier, bazylię, paprykę ostrą i oregano. Woda musi odparować.
- Drugą cebulę obieramy, drobno kroimy, szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy do mięsa, do tego wbijamy jajko i wsypujemy sól oraz przyprawę do indyka. Wyrabiamy klopsiki i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju.
- Do żaroodpornego naczynia wkładamy ugotowany makaron, następnie wtykamy klopsiki i polewamy sosem. Obsypujemy serem parmezan.
- Do nagrzanego piekarnika 180 st. C wstawiamy naczynie i pieczemy około 10 minut.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze