Klopsiki zapiekane w sosie pomidorowym. Prosty przepis

Delikatne pulpeciki z indyka, zapiekane z sosem pomidorowym to sposób na smaczny i łatwy do przygotowania obiad. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Klopsiki zapiekane w sosie pomidorowym. Prosty przepisKlopsiki zapiekane w sosie pomidorowym. Prosty przepis
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki na pulpety:

  • ½ kg mięsa mielonego z fileta indyka
  • 1 opakowanie przyprawy do indyka
  • sól
  • 1 całe jajko
  • 1 cebula
  • olej do smażenia

Składniki na sos:

  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 szklanka bulionu lub kostka rosołowa
  • olej do smażenia
  • 10 dag sera startego parmezan

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti

Przepis

  • Makaron gotujemy na al dente w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plastry, przesmażamy, podlewamy rosołem.
  • Dodajemy passatę, cukier, bazylię, paprykę ostrą i oregano. Woda musi odparować.
  • Drugą cebulę obieramy, drobno kroimy, szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy do mięsa, do tego wbijamy jajko i wsypujemy sól oraz przyprawę do indyka. Wyrabiamy klopsiki i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju.
  • Do żaroodpornego naczynia wkładamy ugotowany makaron, następnie wtykamy klopsiki i polewamy sosem. Obsypujemy serem parmezan.
  • Do nagrzanego piekarnika 180 st. C wstawiamy naczynie i pieczemy około 10 minut.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika