Tsukuné pulpety z kurczaka

Te pulpeciki sprawdzą się na rodzinny obiad lub kolację. Przepis zaczerpnęliśmy z książki "Tokio. Kultowe przepisy". Autorka, Maori Murota, zabierze was w fascynującą podróż po japońskiej kuchni.

Tsukuné pulpety z kurczakaTsukuné pulpety z kurczaka
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 400 g posiekanego kurczaka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka mirinu
  • 2 zielone cebulki
  • 1 kawałek imbiru (2 cm)
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • ⅓ jajka
  • 1 łyżeczka maizeny(skrobi kukurydzianej)
  • olej słonecznikowy

Sos:

  • 50 ml sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 1 świeże żółtko (opcjonalnie)

Przepis

  • Kurczaka, posiekany imbir oraz posiekaną zieloną cebulkę włóż do dużej miski. Dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą, gładką konsystencję.
  • Dodaj resztę składników i ponownie dokładnie wymieszaj. Uformuj nieduże kuleczki o średnicy około 2 cm, by po usmażeniu zrobić szaszłyki yakitori, albo większe kulki, takie jak na zdjęciu (około 4–5 cm średnicy).
  • Na patelni rozgrzej olej. Smaż kulki na średnim ogniu, aż się zarumienią. Przewróć, przykryj i smaż, aż będą całkiem usmażone w środku. Wlej sos na patelnię i gotuj na dużym ogniu, aż będzie gęsty i kremowy. Obtocz kulki w sosie (uwaga, szybko się przypala). Usuń czosnek i natychmiast podawaj.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę