Tsukuné pulpety z kurczaka
Te pulpeciki sprawdzą się na rodzinny obiad lub kolację. Przepis zaczerpnęliśmy z książki "Tokio. Kultowe przepisy". Autorka, Maori Murota, zabierze was w fascynującą podróż po japońskiej kuchni.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia japońska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Sos:
- 50 ml sosu sojowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 1 świeże żółtko (opcjonalnie)
Przepis
- Kurczaka, posiekany imbir oraz posiekaną zieloną cebulkę włóż do dużej miski. Dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą, gładką konsystencję.
- Dodaj resztę składników i ponownie dokładnie wymieszaj. Uformuj nieduże kuleczki o średnicy około 2 cm, by po usmażeniu zrobić szaszłyki yakitori, albo większe kulki, takie jak na zdjęciu (około 4–5 cm średnicy).
- Na patelni rozgrzej olej. Smaż kulki na średnim ogniu, aż się zarumienią. Przewróć, przykryj i smaż, aż będą całkiem usmażone w środku. Wlej sos na patelnię i gotuj na dużym ogniu, aż będzie gęsty i kremowy. Obtocz kulki w sosie (uwaga, szybko się przypala). Usuń czosnek i natychmiast podawaj.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl