Trwa ładowanie...
d4ko9mp
25-08-2021 09:21

Tsukuné pulpety z kurczaka

Przepis

Te pulpeciki sprawdzą się na rodzinny obiad lub kolację. Przepis zaczerpnęliśmy z książki "Tokio. Kultowe przepisy". Autorka, Maori Murota, zabierze was w fascynującą podróż po japońskiej kuchni.

d4ko9mp
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

"Tokio. kultowe przepisy"
Źródło: "Tokio. kultowe przepisy"
Składniki
  • 400 g posiekanego kurczaka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka mirinu
  • 2 zielone cebulki
  • 1 kawałek imbiru (2 cm)
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • ⅓ jajka
  • 1 łyżeczka maizeny(skrobi kukurydzianej)
  • olej słonecznikowy

Sos:

  • 50 ml sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 1 świeże żółtko (opcjonalnie)
Przepis
  • Kurczaka, posiekany imbir oraz posiekaną zieloną cebulkę włóż do dużej miski. Dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą, gładką konsystencję.
  • Dodaj resztę składników i ponownie dokładnie wymieszaj. Uformuj nieduże kuleczki o średnicy około 2 cm, by po usmażeniu zrobić szaszłyki yakitori, albo większe kulki, takie jak na zdjęciu (około 4–5 cm średnicy).
  • Na patelni rozgrzej olej. Smaż kulki na średnim ogniu, aż się zarumienią. Przewróć, przykryj i smaż, aż będą całkiem usmażone w środku. Wlej sos na patelnię i gotuj na dużym ogniu, aż będzie gęsty i kremowy. Obtocz kulki w sosie (uwaga, szybko się przypala). Usuń czosnek i natychmiast podawaj.

Przepis pochodzi z książki Maori Muroty "Tokio. Kultowe przepisy"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Tsukuné pulpety z kurczaka
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4ko9mp
d4ko9mp
d4ko9mp
d4ko9mp
Więcej tematów
d4ko9mp