Tsukuné pulpety z kurczaka

Te pulpeciki sprawdzą się na rodzinny obiad lub kolację. Przepis zaczerpnęliśmy z książki "Tokio. Kultowe przepisy". Autorka, Maori Murota, zabierze was w fascynującą podróż po japońskiej kuchni.

Tsukuné pulpety z kurczakaTsukuné pulpety z kurczaka
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 400 g posiekanego kurczaka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka mirinu
  • 2 zielone cebulki
  • 1 kawałek imbiru (2 cm)
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • ⅓ jajka
  • 1 łyżeczka maizeny(skrobi kukurydzianej)
  • olej słonecznikowy

Sos:

  • 50 ml sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 1 świeże żółtko (opcjonalnie)

Przepis

  • Kurczaka, posiekany imbir oraz posiekaną zieloną cebulkę włóż do dużej miski. Dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą, gładką konsystencję.
  • Dodaj resztę składników i ponownie dokładnie wymieszaj. Uformuj nieduże kuleczki o średnicy około 2 cm, by po usmażeniu zrobić szaszłyki yakitori, albo większe kulki, takie jak na zdjęciu (około 4–5 cm średnicy).
  • Na patelni rozgrzej olej. Smaż kulki na średnim ogniu, aż się zarumienią. Przewróć, przykryj i smaż, aż będą całkiem usmażone w środku. Wlej sos na patelnię i gotuj na dużym ogniu, aż będzie gęsty i kremowy. Obtocz kulki w sosie (uwaga, szybko się przypala). Usuń czosnek i natychmiast podawaj.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu