Pulpeciki we włoskim stylu. Rodzinny obiad
Miękkie pulpety w aromatycznym sosie pomidorowym to jedno z tych dań, które zawsze się udają. Będą świetnie smakować zarówno z makaronem, jak i ryżem czy ziemniakami. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 200 g mięsa mielonego drobiowego
- 300 g pręgi wołowej mielonej
- 1 jajko
- 2 kromki chleba tostowego
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki tartego parmezanu (ja użyłam cheddara)
- pół łyżeczki mielonej papryki
- sól, pieprz
- łyżeczka suszonego oregano
- 500 ml pomidorów z puszki
- łyżka przecieru pomidorowego
- oliwa do smażenia.
Chleb tostowy namoczyć w wodzie, odcisnąć i przełożyć do miski. Dodać oba rodzaje mięsa, jedną drobno posiekaną cebulę i ząbek czosnku, ser i przyprawy. Wymieszać i uformować kulki. Smażyć na złoty kolor na oliwie drugą posiekaną cebulę, pomidory z puszki i koncentrat. Doprawić solą i pieprzem. Gotować 15 min., obracając pulpety. Gotowe danie podawać z makaronem.
Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek
src="https://d.wpimg.pl/1631309182--712966046/zupa.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze