Pyszne pulpety w pikantnym sosie. Posmakują każdemu
Mięciutkie i pulchne pulpeciki z indyka mogą zagościć nawet na świątecznym stole. Mięsne kulki zanurzone w lekko pikantnym sosie z papryczkami jalapeno, marchewką oraz groszkiem świetnie smakują zarówno z ryżem, jak i kaszą kuskus. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składnik na pulpety:
- 1 kg fileta z indyka
- 1 jajko
- bułka namoczona w wodzie
- 1 cebula
- 1 łyżeczka koperku
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczka pieprzu
- mąka do panierki
- olej do smażenia
Składniki na sos warzywny:
- 1 cebula
- ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 marchew
- 1 łyżka kurkumy
- 5 papryczek jalapeno
- 1 puszka groszku konserwowego
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- szczypta chili
Przepis
- Mięso z indyka mielimy maszynką do mielenia, przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebulę, odciśniętą bułkę, koperek, sól, pieprz i wyrabiamy masę mięsną. Następnie robimy okrągłe kotlety, panierujemy w mące pszennej i smażmy na rozgrzanym oleju.
- Cebulę czosnek obieramy, drobno kroimy i smażymy na rozgrzanym oleju na dużej patelni typu wok. Do warzyw dodajemy obraną, startą na tarce o dużych oczkach marchew, podlewamy jedną szklanką wody i wsypujemy kurkumę, sól oraz chili.
- Papryczki myjemy, usuwamy nasiona, kroimy w krążki i łączymy z warzywami.
- Następnie wlewamy sos sojowy i dziesięć minut gotujemy.
- Na koniec dodajemy groszek odlany z zalewy i zagęszczamy skrobią ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody.
- Sos warzywny łączymy z kotletami i podajemy z ryżem lub makaronem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl