Pyszne pulpety w pikantnym sosie. Posmakują każdemu

Mięciutkie i pulchne pulpeciki z indyka mogą zagościć nawet na świątecznym stole. Mięsne kulki zanurzone w lekko pikantnym sosie z papryczkami jalapeno, marchewką oraz groszkiem świetnie smakują zarówno z ryżem, jak i kaszą kuskus. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Pyszne pulpety w pikantnym sosie. Posmakują każdemuPyszne pulpety w pikantnym sosie. Posmakują każdemu
oprac. Katarzyna Gileta

Składnik na pulpety:

  • 1 kg fileta z indyka
  • 1 jajko
  • bułka namoczona w wodzie
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczka pieprzu
  • mąka do panierki
  • olej do smażenia

Składniki na sos warzywny:

  • 1 cebula
  • ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 marchew
  • 1 łyżka kurkumy
  • 5 papryczek jalapeno
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • szczypta chili

Przepis

  • Mięso z indyka mielimy maszynką do mielenia, przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebulę, odciśniętą bułkę, koperek, sól, pieprz i wyrabiamy masę mięsną. Następnie robimy okrągłe kotlety, panierujemy w mące pszennej i smażmy na rozgrzanym oleju.
  • Cebulę czosnek obieramy, drobno kroimy i smażymy na rozgrzanym oleju na dużej patelni typu wok. Do warzyw dodajemy obraną, startą na tarce o dużych oczkach marchew, podlewamy jedną szklanką wody i wsypujemy kurkumę, sól oraz chili.
  • Papryczki myjemy, usuwamy nasiona, kroimy w krążki i łączymy z warzywami.
  • Następnie wlewamy sos sojowy i dziesięć minut gotujemy.
  • Na koniec dodajemy groszek odlany z zalewy i zagęszczamy skrobią ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody.
  • Sos warzywny łączymy z kotletami i podajemy z ryżem lub makaronem.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad