Trwa ładowanie...
d35j11u
10-07-2018 14:38

Pulpety w białym sosie. Tanie i smaczne

Przepis

Nie masz pomysłu na obiad? Przygotuj delikatne pulpeciki w białym sosie. Rozpływające się w ustach mięso i śmietanowy sos z pietruszką będą doskonale komponować się z ziemniaczanym puree i surówką z marchewki.

d35j11u
3.2
(29 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Pulpety:

  • 300 g mięsa mielonego z indyka
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • mielona papryka

Sos:

  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 szklanka śmietany 30 proc.
  • pęczek pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
Przepis

Do mięsa dodaj jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę i bułkę tartą. Masę dopraw solą, pieprzem, ziołami i papryką. Całość wyrób na gładką masę. Jeśli jest za rzadka, dodaj bułki tartej. Zwilż dłonie w wodzie i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. W garnku zagotuj śmietankę z bulionem. Wrzuć pulpety i gotuj przez około 15 minut. Z masła i mąki przygotuj zasmażkę. Dodaj do sosu. Wymieszaj i zagotuj. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pulpety w białym sosie. Tanie i smaczne
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

63
19

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d35j11u
d35j11u
d35j11u
d35j11u
Więcej tematów
d35j11u