Pulpety w białym sosie. Tanie i smaczne
Nie masz pomysłu na obiad? Przygotuj delikatne pulpeciki w białym sosie. Rozpływające się w ustach mięso i śmietanowy sos z pietruszką będą doskonale komponować się z ziemniaczanym puree i surówką z marchewki.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Pulpety:
- 300 g mięsa mielonego z indyka
- ząbek czosnku
- jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- mielona papryka
Sos:
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 szklanka śmietany 30 proc.
- pęczek pietruszki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Przepis
Do mięsa dodaj jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę i bułkę tartą. Masę dopraw solą, pieprzem, ziołami i papryką. Całość wyrób na gładką masę. Jeśli jest za rzadka, dodaj bułki tartej. Zwilż dłonie w wodzie i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. W garnku zagotuj śmietankę z bulionem. Wrzuć pulpety i gotuj przez około 15 minut. Z masła i mąki przygotuj zasmażkę. Dodaj do sosu. Wymieszaj i zagotuj. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl