WP

Pulpety w białym sosie. Tanie i smaczne - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie 123RF
Podziel się

Nie masz pomysłu na obiad? Przygotuj delikatne pulpeciki w białym sosie. Rozpływające się w ustach mięso i śmietanowy sos z pietruszką będą doskonale komponować się z ziemniaczanym puree i surówką z marchewki.

Składniki

Pulpety:

  • 300 g mięsa mielonego z indyka
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • mielona papryka

Sos:

  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 szklanka śmietany 30 proc.
  • pęczek pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
Przepis

Do mięsa dodaj jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę i bułkę tartą. Masę dopraw solą, pieprzem, ziołami i papryką. Całość wyrób na gładką masę. Jeśli jest za rzadka, dodaj bułki tartej. Zwilż dłonie w wodzie i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. W garnku zagotuj śmietankę z bulionem. Wrzuć pulpety i gotuj przez około 15 minut. Z masła i mąki przygotuj zasmażkę. Dodaj do sosu. Wymieszaj i zagotuj. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

WP

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP