Trwa ładowanie...
d43tsk8
18-02-2022 11:38

Delikatne pulpeciki w sosie pomidorowym

Przepis

Pulpeciki w sosie pomidorowo-śmietankowym to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Naprawdę są pyszne i aromatyczne. Przepis z bloga "Di bloguje".

d43tsk8
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Di bloguje
Źródło: Di bloguje
Składniki

Pulpeciki:

  • 300 g mięsa mielonego
  • 1/2 bułki namoczonej w mleku/wodzie
  • 1 ząbek czosnku
  • papryka słodka
  • majeranek
  • suszone pomidory (opcjonalnie; u mnie igiełki)
  • sól, pieprz

Sos:

  • 250 ml wody
  • 100-150 ml koncentratu pomidorowego
  • 100 ml śmietanki 18-30 proc.
  • suszona bazylia
  • sól, pieprz

Ponadto:

  • 2 liście laurowe
  • sól
Przepis
  • Pulpeciki: czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki pulpecików dokładnie wymieszać. Masę doprawić do smaku. Następnie należy uformować z niej niewielkie kuleczki i każdą kulkę ostrożnie wrzucić do osolonego wrzątku z dodatkiem liści laurowych.
  • Całość gotować około 10-15 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
  • Ugotowane pulpeciki wyjąć z garnka. Wodę odlać, aby pozostało 250 ml i dodać koncentrat pomidorowy oraz śmietankę.
  • Wszystko razem wymieszać i podgotować do momentu zgęstnienia sosu.
  • Sos doprawić do smaku i włożyć do niego uprzednio ugotowane pulpeciki.
Delikatne pulpeciki w sosie pomidorowym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d43tsk8
d43tsk8
d43tsk8
d43tsk8
Więcej tematów
d43tsk8