Delikatne pulpeciki w sosie pomidorowym
Pulpeciki w sosie pomidorowo-śmietankowym to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Naprawdę są pyszne i aromatyczne. Przepis z bloga "Di bloguje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Pulpeciki:
- 300 g mięsa mielonego
- 1/2 bułki namoczonej w mleku/wodzie
- 1 ząbek czosnku
- papryka słodka
- majeranek
- suszone pomidory (opcjonalnie; u mnie igiełki)
- sól, pieprz
Sos:
- 250 ml wody
- 100-150 ml koncentratu pomidorowego
- 100 ml śmietanki 18-30 proc.
- suszona bazylia
- sól, pieprz
Ponadto:
- 2 liście laurowe
- sól
- Pulpeciki: czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki pulpecików dokładnie wymieszać. Masę doprawić do smaku. Następnie należy uformować z niej niewielkie kuleczki i każdą kulkę ostrożnie wrzucić do osolonego wrzątku z dodatkiem liści laurowych.
- Całość gotować około 10-15 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
- Ugotowane pulpeciki wyjąć z garnka. Wodę odlać, aby pozostało 250 ml i dodać koncentrat pomidorowy oraz śmietankę.
- Wszystko razem wymieszać i podgotować do momentu zgęstnienia sosu.
- Sos doprawić do smaku i włożyć do niego uprzednio ugotowane pulpeciki.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze