Delikatne pulpeciki w sosie pomidorowym

Pulpeciki w sosie pomidorowo-śmietankowym to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Naprawdę są pyszne i aromatyczne. Przepis z bloga "Di bloguje".

Delikatne pulpeciki w sosie pomidorowymDelikatne pulpeciki w sosie pomidorowym
Diana Rusiłowicz

Pulpeciki:

  • 300 g mięsa mielonego
  • 1/2 bułki namoczonej w mleku/wodzie
  • 1 ząbek czosnku
  • papryka słodka
  • majeranek
  • suszone pomidory (opcjonalnie; u mnie igiełki)
  • sól, pieprz

Sos:

  • 250 ml wody
  • 100-150 ml koncentratu pomidorowego
  • 100 ml śmietanki 18-30 proc.
  • suszona bazylia
  • sól, pieprz

Ponadto:

  • 2 liście laurowe
  • sól

Przepis

  • Pulpeciki: czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki pulpecików dokładnie wymieszać. Masę doprawić do smaku. Następnie należy uformować z niej niewielkie kuleczki i każdą kulkę ostrożnie wrzucić do osolonego wrzątku z dodatkiem liści laurowych.
  • Całość gotować około 10-15 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
  • Ugotowane pulpeciki wyjąć z garnka. Wodę odlać, aby pozostało 250 ml i dodać koncentrat pomidorowy oraz śmietankę.
  • Wszystko razem wymieszać i podgotować do momentu zgęstnienia sosu.
  • Sos doprawić do smaku i włożyć do niego uprzednio ugotowane pulpeciki.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja