Trwa ładowanie...
d4i2p5x
28-09-2022 09:48

Pulpeciki zapiekane w sosie śmietanowym

Przepis

Oto prawdziwy comfort food, czyli danie które wprowadza w błogi nastrój, koi, przywodzi na myśl beztroskie czasy dzieciństwa. Na dodatek cudownie rozgrzewa i syci. To właśnie o tej porze roku najchętniej sięgamy po takie potrawy. Wypróbujcie koniecznie przepis na miękkie pulpeciki w kremowym sosie śmietankowym.

d4i2p5x
1.6
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

iStock
Źródło: iStock
Składniki
  • 1 kg mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka śmietanki 18 proc.,
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera,
  • 1 jajko,
  • 2 garście drobno posiekanej natki pietruszki,
  • łyżka masła
  • łyżka pszennej mąki,
  • sól i świeżo zmielony pieprz,
  • dodatkowo: masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego i olej rzepakowy.
Przepis
  • W rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj mąkę, wymieszaj i wlej mleko oraz śmietankę. Cały czas mieszając, gotuj sos, aż stanie się gęsty. Dopraw do smaku solą i pieprzem i odstaw do przestudzenia.
  • Do mięsa mielonego dodaj jajko, natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wilgotnymi dłońmi formuj małe klopsiki. Obsmaż je przez chwilę na rozgrzanym oleju rzepakowym.
  • Do sosu śmietanowego dodaj tarty ser i wszytko wymieszaj. Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wlej sos, dodaj klopsiki. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez 35-40 minut.
  • Zapiekane klopsiki podawaj obficie posypane natką pietruszki w towarzystwie młodych ziemniaczków.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pulpeciki zapiekane w sosie śmietanowym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4i2p5x
d4i2p5x
d4i2p5x
d4i2p5x
Więcej tematów
d4i2p5x