Pulpeciki zapiekane w sosie śmietanowym
Oto prawdziwy comfort food, czyli danie które wprowadza w błogi nastrój, koi, przywodzi na myśl beztroskie czasy dzieciństwa. Na dodatek cudownie rozgrzewa i syci. To właśnie o tej porze roku najchętniej sięgamy po takie potrawy. Wypróbujcie koniecznie przepis na miękkie pulpeciki w kremowym sosie śmietankowym.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 1 kg mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego,
- 2 szklanki mleka,
- 1 szklanka śmietanki 18 proc.,
- 1/2 szklanki startego żółtego sera,
- 1 jajko,
- 2 garście drobno posiekanej natki pietruszki,
- łyżka masła
- łyżka pszennej mąki,
- sól i świeżo zmielony pieprz,
- dodatkowo: masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego i olej rzepakowy.
- W rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj mąkę, wymieszaj i wlej mleko oraz śmietankę. Cały czas mieszając, gotuj sos, aż stanie się gęsty. Dopraw do smaku solą i pieprzem i odstaw do przestudzenia.
- Do mięsa mielonego dodaj jajko, natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wilgotnymi dłońmi formuj małe klopsiki. Obsmaż je przez chwilę na rozgrzanym oleju rzepakowym.
- Do sosu śmietanowego dodaj tarty ser i wszytko wymieszaj. Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wlej sos, dodaj klopsiki. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez 35-40 minut.
- Zapiekane klopsiki podawaj obficie posypane natką pietruszki w towarzystwie młodych ziemniaczków.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze