Trwa ładowanie...
d3450at
05-07-2022 11:11

Pulpeciki w aromatycznym warzywnym sosie

Przepis

Zamiast klasycznych kotletów mielonych, przygotuj delikatne pulpeciki w pysznym aromatycznym sosie z warzyw. Latem papryka czy młoda marchewka smakują wspaniale i są bardzo tanie. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d3450at
2.7
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki

Składniki na kotlety:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 całe jajko
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • sól
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany 12 proc.
  • olej do smażenia

Składniki na sos warzywny:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 kg pieczarek
  • 700 g passaty pomidorowej
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • sól
  • szczypta chili
Przepis

Mięso mielone przekładam do miski, dodaję obraną drobno pokrojoną cebule, wbijam jajko, wsypuję paprykę ostrą, sól, bułkę ostrą i wlewam śmietanę. Masę mięsną dokładnie wyrabiam, robię małe pulpety i smażę na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu układam w naczyniu.
Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Marchewki obieram, kroję w słupki. Papryki myję, usuwam nasiona, kroję w słupki. Ogórki konserwowe również kroję w słupki.
Do cebuli dodaję marchew, następnie umyte pokrojone w plasterki pieczarki, smażę około 5 minut i dodaję papryki oraz ogórki, smażę ponownie około 5 minut.
Na koniec wlewam passatę, ketchup, musztardę, wsypuję chili oraz sól. Gotuję do chwili zagotowania.
Sosem warzywnym polewam pulpety.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pulpeciki w aromatycznym warzywnym sosie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3450at
d3450at
d3450at
d3450at
Więcej tematów
d3450at