Pulpeciki w aromatycznym warzywnym sosie
Zamiast klasycznych kotletów mielonych, przygotuj delikatne pulpeciki w pysznym aromatycznym sosie z warzyw. Latem papryka czy młoda marchewka smakują wspaniale i są bardzo tanie. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Składniki na kotlety:
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- 1 całe jajko
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- sól
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki śmietany 12 proc.
- olej do smażenia
Mięso mielone przekładam do miski, dodaję obraną drobno pokrojoną cebule, wbijam jajko, wsypuję paprykę ostrą, sól, bułkę ostrą i wlewam śmietanę. Masę mięsną dokładnie wyrabiam, robię małe pulpety i smażę na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu układam w naczyniu.
Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Marchewki obieram, kroję w słupki. Papryki myję, usuwam nasiona, kroję w słupki. Ogórki konserwowe również kroję w słupki.
Do cebuli dodaję marchew, następnie umyte pokrojone w plasterki pieczarki, smażę około 5 minut i dodaję papryki oraz ogórki, smażę ponownie około 5 minut.
Na koniec wlewam passatę, ketchup, musztardę, wsypuję chili oraz sól. Gotuję do chwili zagotowania.
Sosem warzywnym polewam pulpety.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze