Pulpeciki w aromatycznym warzywnym sosie
Zamiast klasycznych kotletów mielonych, przygotuj delikatne pulpeciki w pysznym aromatycznym sosie z warzyw. Latem papryka czy młoda marchewka smakują wspaniale i są bardzo tanie. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki na kotlety:
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- 1 całe jajko
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- sól
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki śmietany 12 proc.
- olej do smażenia
Składniki na sos warzywny:
Przepis
Mięso mielone przekładam do miski, dodaję obraną drobno pokrojoną cebule, wbijam jajko, wsypuję paprykę ostrą, sól, bułkę ostrą i wlewam śmietanę. Masę mięsną dokładnie wyrabiam, robię małe pulpety i smażę na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu układam w naczyniu.
Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Marchewki obieram, kroję w słupki. Papryki myję, usuwam nasiona, kroję w słupki. Ogórki konserwowe również kroję w słupki.
Do cebuli dodaję marchew, następnie umyte pokrojone w plasterki pieczarki, smażę około 5 minut i dodaję papryki oraz ogórki, smażę ponownie około 5 minut.
Na koniec wlewam passatę, ketchup, musztardę, wsypuję chili oraz sól. Gotuję do chwili zagotowania.
Sosem warzywnym polewam pulpety.