Azjatyckie klopsiki z makaronem
Azjatyckie klopsiki kuszą smakiem, ale przede wszystkim łatwością przygotowania. Dobrej jakości mięso wystarczy połączyć z aromatycznymi przyprawami, makaron ugotować i obiad gotowy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól himalajska do smaku
- pieprz czarny do smaku
- pasta tom yum do smaku
- kilka łyżek bułki tartej
- czarny sezam do obtoczenia
- jasny sezam do obtoczenia
- płatki migdałowe do obtoczenia
- tłuszcz do smażenia
- ok. 200 g makaronu typu świderki
Mięso wymieszaj w misce z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, drobno pokrojoną cebulą, solą, pieprzem oraz pastą tom yum. Teraz dodaj do niej bułkę tartą dla konsystencji, aby łatwo dało się uformować z masy klopsiki. Gotowe klopsiki obtocz w ziarnach sezamu i płatkach migdałowych, a następnie smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu na złoty kolor z każdej strony. Makaron ugotuj al dente. Wymieszaj go w misce z pastą tom yum do smaku oraz klopsikami.
Zobacz także: nuggetsy z kurczaka
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze