Azjatyckie klopsiki z makaronem
Azjatyckie klopsiki kuszą smakiem, ale przede wszystkim łatwością przygotowania. Dobrej jakości mięso wystarczy połączyć z aromatycznymi przyprawami, makaron ugotować i obiad gotowy.
Paulina Krajewska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia orientalna
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól himalajska do smaku
- pieprz czarny do smaku
- pasta tom yum do smaku
- kilka łyżek bułki tartej
- czarny sezam do obtoczenia
- jasny sezam do obtoczenia
- płatki migdałowe do obtoczenia
- tłuszcz do smażenia
- ok. 200 g makaronu typu świderki
Przepis
Mięso wymieszaj w misce z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, drobno pokrojoną cebulą, solą, pieprzem oraz pastą tom yum. Teraz dodaj do niej bułkę tartą dla konsystencji, aby łatwo dało się uformować z masy klopsiki. Gotowe klopsiki obtocz w ziarnach sezamu i płatkach migdałowych, a następnie smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu na złoty kolor z każdej strony. Makaron ugotuj al dente. Wymieszaj go w misce z pastą tom yum do smaku oraz klopsikami.
Zobacz także: nuggetsy z kurczaka
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl