Trwa ładowanie...
d18fnfq

Delikatne klopsiki z cukinii. Wypróbuj na obiad

Przepis

Pyszne i proste do zrobienia klopsiki z cukinii i sera halloumi. Sprawdzą się na obiad lub kolację. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".

d18fnfq
5.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Kwelka gotuje
Źródło: Kwelka gotuje
Składniki
  • 2 średnie cukinie,
  • 1 szalotka drobno posiekana,
  • pół łyżeczki proszku z czarnego czosnku lub 1 starty ząbek czosnku,
  • 130 g sera halloumi pokrojonego w kawałki w drobną kostkę,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki,
  • 4 łyżki mielonego siemienia lnianego,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1/8 łyżeczki pieprzu,
  • 1/3 łyżeczki czubricy zielonej,
  • olej do smażenia.
Przepis
  • Zetrzyj cukinię na tarce o dużych oczkach, posyp lekko solą i odstaw na 10 minut. Cukinię bardzo mocno odciśnij i przełóż do dużej miski.
  • Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Nawilżonymi dłońmi uformuj kulki i umieść na talerzu lub tacy i wstaw do lodówki na 30 minut do 1 godziny.
  • Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju i płytko smażyć kulki partiami na złoty kolor.
  • Podawaj z ulubionymi sosami, u mnie z sosem tzatzyki i pomidorowym.

Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek

Delikatne klopsiki z cukinii. Wypróbuj na obiad
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
d18fnfq
d18fnfq
d18fnfq
d18fnfq
d18fnfq
Więcej tematów
d18fnfq