Delikatne klopsiki z cukinii. Wypróbuj na obiad
Pyszne i proste do zrobienia klopsiki z cukinii i sera halloumi. Sprawdzą się na obiad lub kolację. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".
Katarzyna Kwella
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 średnie cukinie,
- 1 szalotka drobno posiekana,
- pół łyżeczki proszku z czarnego czosnku lub 1 starty ząbek czosnku,
- 130 g sera halloumi pokrojonego w kawałki w drobną kostkę,
- 1 jajko,
- 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki,
- 4 łyżki mielonego siemienia lnianego,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1/8 łyżeczki pieprzu,
- 1/3 łyżeczki czubricy zielonej,
- olej do smażenia.
Przepis
- Zetrzyj cukinię na tarce o dużych oczkach, posyp lekko solą i odstaw na 10 minut. Cukinię bardzo mocno odciśnij i przełóż do dużej miski.
- Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Nawilżonymi dłońmi uformuj kulki i umieść na talerzu lub tacy i wstaw do lodówki na 30 minut do 1 godziny.
- Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju i płytko smażyć kulki partiami na złoty kolor.
- Podawaj z ulubionymi sosami, u mnie z sosem tzatzyki i pomidorowym.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl