Pulpeciki rybne zapiekane w sosie śmietanowo-koperkowym. Pyszności z piekarnika

Zapiekanki nie muszą być tylko z mięsem mielonym czy kurczakiem. Doskonałym pomysłem będzie przygotowanie zapiekanki z rybnymi klopsikami w roli głównej. Sprawdzony przepis od "Igraszki Losu".

Pulpeciki rybne zapiekane w sosie śmietanowo-koperkowym. Pyszności z piekarnikaPulpeciki rybne zapiekane w sosie śmietanowo-koperkowym. Pyszności z piekarnika
Gosia Niewiadomska

Składniki

  • 500 g filetu z mintaja, dorsza lub morszczuka
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • Skórka otarta z ¼ cytryny
  • Olej do smażenia
  • Sól, pieprz

Sos śmietanowo-koperkowy

  • 330 ml śmietany 30 proc.
  • 1 pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz biały
  • 2-3 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie )

Przepis

Rybę bardzo drobno siekamy lub mielimy przez maszynkę. Do ryby dodajemy posiekany szczypiorek, skórkę z cytryny, bułkę tartą i wbijamy jajko – wszystko starannie wyrabiamy ręką. Wyrobioną masę doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem, wyrabiamy raz jeszcze. Wilgotną dłonią nabieramy porcję farszu i formujemy okrągłe pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i odsmażamy na niej na złoty kolor pulpeciki tj. po 2-4 minuty z każdej strony. Przesmażone pulpeciki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniki papierowym.
W miseczce łączmy ze sobą śmietanę kremówkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek – doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odsączone pulpeciki układamy w skropionym oliwą naczyniu żaroodpornym, wszystko zalewamy masą śmietanową, a wierzch posypujemy startym parmezanem. Tak przygotowane pulpeciki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut.
Zobacz także: łosoś w bulionie z makaronem

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀