Pulpeciki rybne zapiekane w sosie śmietanowo-koperkowym. Pyszności z piekarnika
Zapiekanki nie muszą być tylko z mięsem mielonym czy kurczakiem. Doskonałym pomysłem będzie przygotowanie zapiekanki z rybnymi klopsikami w roli głównej. Sprawdzony przepis od "Igraszki Losu".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 500 g filetu z mintaja, dorsza lub morszczuka
- 1 jajko
- 3-4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- Skórka otarta z ¼ cytryny
- Olej do smażenia
- Sól, pieprz
Sos śmietanowo-koperkowy
- 330 ml śmietany 30 proc.
- 1 pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- Sól, pieprz biały
- 2-3 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie )
Rybę bardzo drobno siekamy lub mielimy przez maszynkę. Do ryby dodajemy posiekany szczypiorek, skórkę z cytryny, bułkę tartą i wbijamy jajko – wszystko starannie wyrabiamy ręką. Wyrobioną masę doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem, wyrabiamy raz jeszcze. Wilgotną dłonią nabieramy porcję farszu i formujemy okrągłe pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i odsmażamy na niej na złoty kolor pulpeciki tj. po 2-4 minuty z każdej strony. Przesmażone pulpeciki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniki papierowym.
W miseczce łączmy ze sobą śmietanę kremówkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek – doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odsączone pulpeciki układamy w skropionym oliwą naczyniu żaroodpornym, wszystko zalewamy masą śmietanową, a wierzch posypujemy startym parmezanem. Tak przygotowane pulpeciki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut.
Zobacz także: łosoś w bulionie z makaronem
src="https://d.wpimg.pl/931209271--235237865/losos.jpg"/>
Polecamy wideo: portugalska sałatka z tuńczykiem
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze