WP

Pulpeciki rybne zapiekane w sosie śmietanowo-koperkowym. Pyszności z piekarnika - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Igraszki losu
Podziel się

Zapiekanki nie muszą być tylko z mięsem mielonym czy kurczakiem. Doskonałym pomysłem będzie przygotowanie zapiekanki z rybnymi klopsikami w roli głównej. Sprawdzony przepis od "Igraszki Losu".

Składniki
  • 500 g filetu z mintaja, dorsza lub morszczuka
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • Skórka otarta z ¼ cytryny
  • Olej do smażenia
  • Sól, pieprz

Sos śmietanowo-koperkowy

  • 330 ml śmietany 30 proc.
  • 1 pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz biały
  • 2-3 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie )
Przepis

Rybę bardzo drobno siekamy lub mielimy przez maszynkę. Do ryby dodajemy posiekany szczypiorek, skórkę z cytryny, bułkę tartą i wbijamy jajko – wszystko starannie wyrabiamy ręką. Wyrobioną masę doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem, wyrabiamy raz jeszcze. Wilgotną dłonią nabieramy porcję farszu i formujemy okrągłe pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i odsmażamy na niej na złoty kolor pulpeciki tj. po 2-4 minuty z każdej strony. Przesmażone pulpeciki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniki papierowym.
W miseczce łączmy ze sobą śmietanę kremówkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek – doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odsączone pulpeciki układamy w skropionym oliwą naczyniu żaroodpornym, wszystko zalewamy masą śmietanową, a wierzch posypujemy startym parmezanem. Tak przygotowane pulpeciki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut.
Zobacz także: łosoś w bulionie z makaronem

WP

Polecamy wideo: portugalska sałatka z tuńczykiem

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP