Piersi z kurczaka pod pierzynką z fasolki
Pierś z kurczaka możemy przygotować na wiele sposobów. Drobiowe mięso doskonale komponuje się z ziołami, warzywami czy serem. Tym razem na obiad proponujemy pierś z kurczaka pod smakowitą pierzynką.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4 |
- 2 szt. piersi z kurczaka
- 3 szt. cebuli
- 100 ml majonezu
- 30 ml oleju
- 1 szczypta kminku, majeranku, oregano
- pieprz czarny, sól
- 4 plasterki sera żółtego
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- 200 g żółtej fasolki szparagowej
1. Fasolkę gotujemy w wodzie przez ok.15 min., aż stanie się miękka, po czym ją odsączamy i odstawiamy pod przykryciem.
2. Kroimy cebulę na półplasterki i wrzucamy ją na patelnię z odrobiną oleju. Podsmażamy do zeszklenia.
3. Do miseczki wlewamy olej, wsypujemy pieprz, sól, majeranek, oregano i kminek.
4. Piersi z kurczaka rozcinamy wzdłuż na 2 części.
5. Wkładamy do miseczki piersi i je marynujemy kilka minut.
6. Na inną patelnię kładziemy kurczaka i smażymy go z obu stron. Nakładamy usmażoną cebulę na piersi kurczaka i nakładamy na to majonez oraz po 2 plasterki sera żółtego.
7. Przykrywamy pokrywką i podsmażamy, aż się ser stopi.
8. Na talerz nakładamy fasolkę, po piersi kurczaka i resztę cebuli, której nie wykorzystaliśmy.
Przepis dodał użytkownik julia313
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze