Trwa ładowanie...
d3rqsa6
d3rqsa6

Pierś kurczaka gotowana na parze. Sekretem są dodatki

Przepis

Angelina, autorka bloga "Dietolog", ma obiadową propozycję dla cukrzyków. Blogerka radzi, by przygotować roladki z piersi kurczaka z warzywną surówką. Dzięki wyrazistym dodatkom w postaci sera feta i suszonych pomidorów roladki smakują wyśmienicie.

3.5
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Zdjęcie
Dietolog
Składniki
  • 2 piersi kurczaka (mogą być sznycle z indyka)
  • 30 g sera feta półtłustego
  • 10 g suszonych pomidorów w oleju
  • 1 cienka cukinia
  • sól i pieprz do smaku

Surówka:

  • 1/2 opakowania mieszanki sałat
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • łyżka oleju ostropestowego (może być oliwa lub inny olej)
  • łyżka wody
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżeczka płynnego miodu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka ziaren słonecznika
Przepis

Piersi kurczaka natnij wzdłuż z jednej strony. Mięso rozłóż na desce i delikatnie rozbij, dopraw do smaku solą i pieprzem po obu stronach. 4 suszone pomidory delikatnie odsącz z oleju. Pokrój dość drobno i rozłóż na jednym z brzegów piersi kurczaka. Do pomidorów dodaj pokruszony ser, a całość zwiń w roladkę. Owiń całość paskami cukinii. Roladki gotuj na parze 25-30 minut.

Sałatę umyj i delikatnie osusz. Marchew obierz i potnij na paski za pomocą obieraczki do warzyw, wrzuć do lodowatej wody, aby zyskała na chrupkości. Do słoiczka wlej wszystkie składniki dressingu, czyli olej, ocet balsamiczny, miód, sok z cytryny i wodę. Zakręć i energicznie potrząsaj, aż do połączenia się składników.

Sałaty przełóż do miski i dodaj do nich chrupiące paski marchewki odsączone z wody, skrop dressingiem i wymieszaj. Na suchej patelni upraż łyżkę ziaren słonecznika.

Pierś kurczaka gotowana na parze. Sekretem są dodatki
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

10
Share
d3rqsa6
d3rqsa6
d3rqsa6
d3rqsa6
Więcej tematów
d3rqsa6