Pierś kurczaka gotowana na parze. Sekretem są dodatki
Angelina, autorka bloga "Dietolog", ma obiadową propozycję dla cukrzyków. Blogerka radzi, by przygotować roladki z piersi kurczaka z warzywną surówką. Dzięki wyrazistym dodatkom w postaci sera feta i suszonych pomidorów roladki smakują wyśmienicie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 2 piersi kurczaka (mogą być sznycle z indyka)
- 30 g sera feta półtłustego
- 10 g suszonych pomidorów w oleju
- 1 cienka cukinia
- sól i pieprz do smaku
Surówka:
- 1/2 opakowania mieszanki sałat
- 1 średniej wielkości marchewka
- łyżka oleju ostropestowego (może być oliwa lub inny olej)
- łyżka wody
- łyżeczka octu balsamicznego
- łyżeczka płynnego miodu
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżka ziaren słonecznika
Piersi kurczaka natnij wzdłuż z jednej strony. Mięso rozłóż na desce i delikatnie rozbij, dopraw do smaku solą i pieprzem po obu stronach. 4 suszone pomidory delikatnie odsącz z oleju. Pokrój dość drobno i rozłóż na jednym z brzegów piersi kurczaka. Do pomidorów dodaj pokruszony ser, a całość zwiń w roladkę. Owiń całość paskami cukinii. Roladki gotuj na parze 25-30 minut.
Sałatę umyj i delikatnie osusz. Marchew obierz i potnij na paski za pomocą obieraczki do warzyw, wrzuć do lodowatej wody, aby zyskała na chrupkości. Do słoiczka wlej wszystkie składniki dressingu, czyli olej, ocet balsamiczny, miód, sok z cytryny i wodę. Zakręć i energicznie potrząsaj, aż do połączenia się składników.
Sałaty przełóż do miski i dodaj do nich chrupiące paski marchewki odsączone z wody, skrop dressingiem i wymieszaj. Na suchej patelni upraż łyżkę ziaren słonecznika.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze