Trwa ładowanie...
d4ohble
31-01-2019 14:49

Pierś kurczaka gotowana na parze. Sekretem są dodatki

Przepis

Angelina, autorka bloga "Dietolog", ma obiadową propozycję dla cukrzyków. Blogerka radzi, by przygotować roladki z piersi kurczaka z warzywną surówką. Dzięki wyrazistym dodatkom w postaci sera feta i suszonych pomidorów roladki smakują wyśmienicie.

d4ohble
3.5
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Dietolog
Źródło: Dietolog
Składniki
  • 2 piersi kurczaka (mogą być sznycle z indyka)
  • 30 g sera feta półtłustego
  • 10 g suszonych pomidorów w oleju
  • 1 cienka cukinia
  • sól i pieprz do smaku

Surówka:

  • 1/2 opakowania mieszanki sałat
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • łyżka oleju ostropestowego (może być oliwa lub inny olej)
  • łyżka wody
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżeczka płynnego miodu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka ziaren słonecznika
Przepis

Piersi kurczaka natnij wzdłuż z jednej strony. Mięso rozłóż na desce i delikatnie rozbij, dopraw do smaku solą i pieprzem po obu stronach. 4 suszone pomidory delikatnie odsącz z oleju. Pokrój dość drobno i rozłóż na jednym z brzegów piersi kurczaka. Do pomidorów dodaj pokruszony ser, a całość zwiń w roladkę. Owiń całość paskami cukinii. Roladki gotuj na parze 25-30 minut.

Sałatę umyj i delikatnie osusz. Marchew obierz i potnij na paski za pomocą obieraczki do warzyw, wrzuć do lodowatej wody, aby zyskała na chrupkości. Do słoiczka wlej wszystkie składniki dressingu, czyli olej, ocet balsamiczny, miód, sok z cytryny i wodę. Zakręć i energicznie potrząsaj, aż do połączenia się składników.

Sałaty przełóż do miski i dodaj do nich chrupiące paski marchewki odsączone z wody, skrop dressingiem i wymieszaj. Na suchej patelni upraż łyżkę ziaren słonecznika.

Pierś kurczaka gotowana na parze. Sekretem są dodatki
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

10
d4ohble

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4ohble
d4ohble
d4ohble
d4ohble
Więcej tematów
d4ohble