Smacznie i zdrowo
Marchewka jest jednym z tych warzyw, którego mamy pod dostatkiem przez cały rok. Najczęściej dodajemy ją do zupy lub chrupiemy w ramach zdrowej przekąski, ale można wyczarować z niej prawdziwe kulinarne cuda. Warzywo to zasługuje na znacznie więcej niż bycie skromnym dodatkiem do surówki. Poznaj 5 przepisów na dania, w których marchewka odrywa główną rolę. Będzie pysznie!
Składniki:
- 1½ szklanki czerwonej soczewicy (ugotowanej),
- 5 dużych marchewek,
- duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka oliwy,
- ½ łyżeczki sproszkowanego kminu rzymskiego,
- ½ łyżeczki ostrej papryki,
- ½ łyżeczki sproszkowanej kolendry,
- łyżka przecieru pomidorowego,
- 3 łyżki masła orzechowego,
- ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżki siemienia lnianego.
Przygotowanie: marchewki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na łyżce oliwy zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko chwilę podsmaż. Dodaj przecier pomidorowy, kmin rzymski i kolendrę, wymieszaj. Wsyp marchewkę i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut. Odstaw do przestudzenia. Ugotowaną soczewicę zmiksuj z kaszą, a następnie połącz z wcześniej przygotowaną marchewką. Dodaj masło orzechowe i siemię lniane, ponownie zamieszaj. Dodaj ostrą paprykę. Masę przełóż do natłuszczonej oliwą keksówki. Piecz przez 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Upieczony pasztet wystudź na kratce.
Zobacz także wideo: Marokańskie wydanie sałatki z marchewką
Ciasto marchewkowe
- 4 marchewki,
- 4 jajka,
- 1¾ szklanki mąki,
- ¾ szklanki cukru,
- ½ kostki masła,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 garści pokrojonych orzechów włoskich.
Przygotowanie: na drobnych oczkach tarki zetrzyj oskrobane marchewki. Do wiórków dodaj jaja, mąkę, cukier, masło (najlepiej roztopione) i łyżeczkę proszku do pieczenia. Ciasto dopraw według uznania - najlepiej cynamonem i kardamonem. Wszystko razem wymieszaj, dorzuć pokrojone orzechy włoskie. Powstałą masę wlej do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piecz przez ok. godzinę. Gdy ciasto ostygnie, możesz na wierzch wylać polewę, np. z rozpuszczonej w kąpieli wodnej mlecznej czekolady albo lukier.
Chipsy marchewkowe
- 5 marchewek,
- 2- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2-3 gałązki świeżego tymianku.
Przygotowanie: rozgrzej piekarnik do 180 stopni z włączoną funkcją termoobiegu. Marchewki pokrój w cienkie plasterki, wymieszaj w miseczce z posiekanym tymiankiem i oliwą. Piecz przez 10-15 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe chipsy marchewkowe wystudź na kratce.
Zupa krem z marchwi
- 1 kg marchwi,
- ½ kostki masła,
- pomarańcza,
- 3 cm korzenia imbiru,
- 1½ l bulionu drobiowego,
- ¾ szklanki śmietany 30 proc.,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: marchewki obierz i pokrój w plasterki. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło z odrobiną oleju rzepakowego. Dodaj starty imbir, a następnie pokrojone marchewki i całość podsmaż na małym ogniu przez ok. 10 minut. Do gorącego bulionu dodaj podsmażone marchewki i gotuj wszystko przez ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyciśnij sok z pomarańczy i dodaj go do zupy. Zdejmij garnek z ognia i dokładnie zmiksuj jego zawartość przy pomocy blendera. Teraz do zupy powoli dodawaj śmietanę, cały czas ją mieszając, a następnie ponownie podgrzej ją przez 5 minut na niewielkim ogniu. Dodaj sól i pieprz do smaku. Dla bardziej intensywnego smaku możesz doprawić ją ząbkiem czosnku.
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem
- ½ kg kiszonej kapusty,
- 2 marchewki,
- jabłko,
- cebula,
- 4 łyżki oleju rzepakowego (lub oliwy z oliwek),
- 2 łyżeczki cukru,
- kminek do smaku,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: jeśli uważasz, że kapusta jest za kwaśna, przepłucz ją pod bieżącą, zimną wodą. Teraz poszatkuj ją, jabłko obierz ze skórki, a marchewki oskrob i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulkę obierz z łupin i drobno posiekaj. Wszystkie składniki umieść w dużej misce i wymieszaj je ze sobą. Gotową surówkę wstaw na chwilę do lodówki.