Marchewka w roli głównej. 5 sposobów na pyszne dania

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 5Smacznie i zdrowo

Obraz
© iStock.com

Marchewka jest jednym z tych warzyw, którego mamy pod dostatkiem przez cały rok. Najczęściej dodajemy ją do zupy lub chrupiemy w ramach zdrowej przekąski, ale można wyczarować z niej prawdziwe kulinarne cuda. Warzywo to zasługuje na znacznie więcej niż bycie skromnym dodatkiem do surówki. Poznaj 5 przepisów na dania, w których marchewka odrywa główną rolę. Będzie pysznie!

Składniki:

  • 1½ szklanki czerwonej soczewicy (ugotowanej),
  • 5 dużych marchewek,
  • duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka oliwy,
  • ½ łyżeczki sproszkowanego kminu rzymskiego,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • ½ łyżeczki sproszkowanej kolendry,
  • łyżka przecieru pomidorowego,
  • 3 łyżki masła orzechowego,
  • ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki siemienia lnianego.

Przygotowanie: marchewki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na łyżce oliwy zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko chwilę podsmaż. Dodaj przecier pomidorowy, kmin rzymski i kolendrę, wymieszaj. Wsyp marchewkę i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut. Odstaw do przestudzenia. Ugotowaną soczewicę zmiksuj z kaszą, a następnie połącz z wcześniej przygotowaną marchewką. Dodaj masło orzechowe i siemię lniane, ponownie zamieszaj. Dodaj ostrą paprykę. Masę przełóż do natłuszczonej oliwą keksówki. Piecz przez 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Upieczony pasztet wystudź na kratce.

Zobacz także wideo: Marokańskie wydanie sałatki z marchewką

/ 5Ciasto marchewkowe

Obraz
© 123RF.COM
  • 4 marchewki,
  • 4 jajka,
  • 1¾ szklanki mąki,
  • ¾ szklanki cukru,
  • ½ kostki masła,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 garści pokrojonych orzechów włoskich.

Przygotowanie: na drobnych oczkach tarki zetrzyj oskrobane marchewki. Do wiórków dodaj jaja, mąkę, cukier, masło (najlepiej roztopione) i łyżeczkę proszku do pieczenia. Ciasto dopraw według uznania - najlepiej cynamonem i kardamonem. Wszystko razem wymieszaj, dorzuć pokrojone orzechy włoskie. Powstałą masę wlej do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piecz przez ok. godzinę. Gdy ciasto ostygnie, możesz na wierzch wylać polewę, np. z rozpuszczonej w kąpieli wodnej mlecznej czekolady albo lukier.

/ 5Chipsy marchewkowe

Obraz
© iStock.com
  • 5 marchewek,
  • 2- 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku.

Przygotowanie: rozgrzej piekarnik do 180 stopni z włączoną funkcją termoobiegu. Marchewki pokrój w cienkie plasterki, wymieszaj w miseczce z posiekanym tymiankiem i oliwą. Piecz przez 10-15 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe chipsy marchewkowe wystudź na kratce.

/ 5Zupa krem z marchwi

Obraz
© iStock.com
  • 1 kg marchwi,
  • ½ kostki masła,
  • pomarańcza,
  • 3 cm korzenia imbiru,
  • 1½ l bulionu drobiowego,
  • ¾ szklanki śmietany 30 proc.,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: marchewki obierz i pokrój w plasterki. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło z odrobiną oleju rzepakowego. Dodaj starty imbir, a następnie pokrojone marchewki i całość podsmaż na małym ogniu przez ok. 10 minut. Do gorącego bulionu dodaj podsmażone marchewki i gotuj wszystko przez ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyciśnij sok z pomarańczy i dodaj go do zupy. Zdejmij garnek z ognia i dokładnie zmiksuj jego zawartość przy pomocy blendera. Teraz do zupy powoli dodawaj śmietanę, cały czas ją mieszając, a następnie ponownie podgrzej ją przez 5 minut na niewielkim ogniu. Dodaj sól i pieprz do smaku. Dla bardziej intensywnego smaku możesz doprawić ją ząbkiem czosnku.

/ 5Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem

Obraz
© iStock.com
  • ½ kg kiszonej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • jabłko,
  • cebula,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego (lub oliwy z oliwek),
  • 2 łyżeczki cukru,
  • kminek do smaku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: jeśli uważasz, że kapusta jest za kwaśna, przepłucz ją pod bieżącą, zimną wodą. Teraz poszatkuj ją, jabłko obierz ze skórki, a marchewki oskrob i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulkę obierz z łupin i drobno posiekaj. Wszystkie składniki umieść w dużej misce i wymieszaj je ze sobą. Gotową surówkę wstaw na chwilę do lodówki.

Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata