Marchewka w roli głównej. 5 sposobów na pyszne dania

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 5Smacznie i zdrowo

Obraz
© iStock.com

Marchewka jest jednym z tych warzyw, którego mamy pod dostatkiem przez cały rok. Najczęściej dodajemy ją do zupy lub chrupiemy w ramach zdrowej przekąski, ale można wyczarować z niej prawdziwe kulinarne cuda. Warzywo to zasługuje na znacznie więcej niż bycie skromnym dodatkiem do surówki. Poznaj 5 przepisów na dania, w których marchewka odrywa główną rolę. Będzie pysznie!

Składniki:

  • 1½ szklanki czerwonej soczewicy (ugotowanej),
  • 5 dużych marchewek,
  • duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka oliwy,
  • ½ łyżeczki sproszkowanego kminu rzymskiego,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • ½ łyżeczki sproszkowanej kolendry,
  • łyżka przecieru pomidorowego,
  • 3 łyżki masła orzechowego,
  • ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki siemienia lnianego.

Przygotowanie: marchewki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na łyżce oliwy zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko chwilę podsmaż. Dodaj przecier pomidorowy, kmin rzymski i kolendrę, wymieszaj. Wsyp marchewkę i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut. Odstaw do przestudzenia. Ugotowaną soczewicę zmiksuj z kaszą, a następnie połącz z wcześniej przygotowaną marchewką. Dodaj masło orzechowe i siemię lniane, ponownie zamieszaj. Dodaj ostrą paprykę. Masę przełóż do natłuszczonej oliwą keksówki. Piecz przez 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Upieczony pasztet wystudź na kratce.

Zobacz także wideo: Marokańskie wydanie sałatki z marchewką

/ 5Ciasto marchewkowe

Obraz
© 123RF.COM
  • 4 marchewki,
  • 4 jajka,
  • 1¾ szklanki mąki,
  • ¾ szklanki cukru,
  • ½ kostki masła,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 garści pokrojonych orzechów włoskich.

Przygotowanie: na drobnych oczkach tarki zetrzyj oskrobane marchewki. Do wiórków dodaj jaja, mąkę, cukier, masło (najlepiej roztopione) i łyżeczkę proszku do pieczenia. Ciasto dopraw według uznania - najlepiej cynamonem i kardamonem. Wszystko razem wymieszaj, dorzuć pokrojone orzechy włoskie. Powstałą masę wlej do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piecz przez ok. godzinę. Gdy ciasto ostygnie, możesz na wierzch wylać polewę, np. z rozpuszczonej w kąpieli wodnej mlecznej czekolady albo lukier.

/ 5Chipsy marchewkowe

Obraz
© iStock.com
  • 5 marchewek,
  • 2- 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku.

Przygotowanie: rozgrzej piekarnik do 180 stopni z włączoną funkcją termoobiegu. Marchewki pokrój w cienkie plasterki, wymieszaj w miseczce z posiekanym tymiankiem i oliwą. Piecz przez 10-15 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe chipsy marchewkowe wystudź na kratce.

/ 5Zupa krem z marchwi

Obraz
© iStock.com
  • 1 kg marchwi,
  • ½ kostki masła,
  • pomarańcza,
  • 3 cm korzenia imbiru,
  • 1½ l bulionu drobiowego,
  • ¾ szklanki śmietany 30 proc.,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: marchewki obierz i pokrój w plasterki. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło z odrobiną oleju rzepakowego. Dodaj starty imbir, a następnie pokrojone marchewki i całość podsmaż na małym ogniu przez ok. 10 minut. Do gorącego bulionu dodaj podsmażone marchewki i gotuj wszystko przez ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyciśnij sok z pomarańczy i dodaj go do zupy. Zdejmij garnek z ognia i dokładnie zmiksuj jego zawartość przy pomocy blendera. Teraz do zupy powoli dodawaj śmietanę, cały czas ją mieszając, a następnie ponownie podgrzej ją przez 5 minut na niewielkim ogniu. Dodaj sól i pieprz do smaku. Dla bardziej intensywnego smaku możesz doprawić ją ząbkiem czosnku.

/ 5Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem

Obraz
© iStock.com
  • ½ kg kiszonej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • jabłko,
  • cebula,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego (lub oliwy z oliwek),
  • 2 łyżeczki cukru,
  • kminek do smaku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: jeśli uważasz, że kapusta jest za kwaśna, przepłucz ją pod bieżącą, zimną wodą. Teraz poszatkuj ją, jabłko obierz ze skórki, a marchewki oskrob i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulkę obierz z łupin i drobno posiekaj. Wszystkie składniki umieść w dużej misce i wymieszaj je ze sobą. Gotową surówkę wstaw na chwilę do lodówki.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej