Trwa ładowanie...
dd4m96o
dd4m96o

Żeberka marynowane w wodzie z ogórków kiszonych

Przepis

- Woda z kiszenia ogórków doskonale wzmacnia odporność, pomaga na bóle głowy oraz zapobiega grzybicom. Pomaga przy dolegliwościach takich jak zgaga oraz przy skurczach mięśni. Idealnie nadaje się do marynowania mięs. Dlatego nie wylewajcie jej i wykorzystajcie maksymalnie. Ja użyłam jej do marynowania mięsnych żeberek. Mięso wyszło kruche, mięciutkie z wyraźnym aromatem kopru i czosnku - pisze Joanna, autorka bloga "Krylowa kuchnia".

5.0
(2 głosy)
Oceń:
dd4m96o
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Zdjęcie
Krylowa Kuchnia
Zdjęcie
Składniki
  • 1 kg mięsnych żeberek
  • ok. 2 litry wody z kiszenia ogórków
  • pół główki czosnku również z zalewy
  • 2 łyżeczki sosu worcestershire
  • 2 łyżeczki miodu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka wędzone słodkiej papryki w proszku
Przepis

Żeberka umyć i osuszyć, następnie pokroić na porcje i umieścić w pojemniku z przykrywką. Mięso zalać wodą z ogórków, do zalewy dodać pół główki czosnku z kiszenia ogórków. Pojemnik szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki na 48 godz.

Po tym czasie mięso wyjąć, opłukać i osuszyć. Z miodu, sosu i przypraw przygotować marynatę i dokładnie pokryć nią żeberka. Uwaga, nie dodajemy już soli, ponieważ mięso przeszło solą z wody z ogórków. Piec w piekarniku w 180 st. C w naczyniu żaroodpornym przez 1 godz. pod przykryciem. Następnie przełączyć piekarnik na funkcję grilla i dopiekać jeszcze przez 0,5 godz. odwracając żeberka aby się równo piekły. Ja mięsko podałam z młodymi ziemniaczkami i koperkiem oraz z mizerią z ogórków.

Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia

dd4m96o
Żeberka marynowane w wodzie z ogórków kiszonych
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania

Podziel się opinią

27
2
Share
dd4m96o
dd4m96o

dd4m96o
dd4m96o
dd4m96o