Żeberka marynowane w wodzie z ogórków kiszonych
- Woda z kiszenia ogórków doskonale wzmacnia odporność, pomaga na bóle głowy oraz zapobiega grzybicom. Pomaga przy dolegliwościach takich jak zgaga oraz przy skurczach mięśni. Idealnie nadaje się do marynowania mięs. Dlatego nie wylewajcie jej i wykorzystajcie maksymalnie. Ja użyłam jej do marynowania mięsnych żeberek. Mięso wyszło kruche, mięciutkie z wyraźnym aromatem kopru i czosnku - pisze Joanna, autorka bloga "Krylowa kuchnia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Żeberka umyć i osuszyć, następnie pokroić na porcje i umieścić w pojemniku z przykrywką. Mięso zalać wodą z ogórków, do zalewy dodać pół główki czosnku z kiszenia ogórków. Pojemnik szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki na 48 godz.
Po tym czasie mięso wyjąć, opłukać i osuszyć. Z miodu, sosu i przypraw przygotować marynatę i dokładnie pokryć nią żeberka. Uwaga, nie dodajemy już soli, ponieważ mięso przeszło solą z wody z ogórków. Piec w piekarniku w 180 st. C w naczyniu żaroodpornym przez 1 godz. pod przykryciem. Następnie przełączyć piekarnik na funkcję grilla i dopiekać jeszcze przez 0,5 godz. odwracając żeberka aby się równo piekły. Ja mięsko podałam z młodymi ziemniaczkami i koperkiem oraz z mizerią z ogórków.
Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia
src="https://d.wpimg.pl/798881416-192184521/ciasto.JPG"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania |
Podziel się opinią
Komentarze