Żeberka
Żeberka goszczą na naszych stołach już od lat. Podajemy je w formie dania pieczonego lub duszonego. Miłośnicy tej potrawy nie wyobrażają sobie również grilla bez wrzucenia żeberek na ruszt.
Żeberka to mięsny specjał, który ma rzeszę swoich oddanych fanów. Niektórzy uwielbiają pieczone żeberka wieprzowe, inni duszone wołowe. Jest to także przysmak, który lubimy grillować w czasie przyjęć na świeżym powietrzu. Co więcej, żeberka wykorzystujemy także do robienia niektórych zup. Tradycyjna góralska kwaśnica za każdym razem będzie zrobiona właśnie na żeberkach.
Dobrze przyrządzone żeberka będą pyszne i soczyste, a mięso z łatwością będzie odchodziło od kości. Jednak żeby nasze danie było idealne, przede wszystkim warto zadbać o to, by mięso było jak najwyższej jakości.
Żeberka – wybór mięsa
Jeśli chcemy mieć pewność, że nasza potrawa będzie smaczna, warto zaopatrzyć się w mięso dobrej jakości. Jak je wybrać? Dobre żeberka będą miały jasnoróżowy kolor, a ich mięso powinno być sprężyste. Zwracajmy także uwagę na ilość tłuszczu w naszym produkcie. Żeberka dobrej jakości będą miały go niewiele, zwłaszcza na górnej warstwie. Eksperci radzą także, by nie kupować żeberek, które sprzedawane są w gotowej marynacie. Decydując się na taki zakup, nigdy nie wiemy, jakiej jakości mięso będziemy podawać na naszych stołach.
Żeberka – sposoby przyrządzania
Sposobów na przyrządzanie żeberek jest wiele. Możemy je dusić, grillować oraz piec. Smak naszego dania możemy także zmieniać, przygotowując za każdym razem inną marynatę. Tutaj pole do popisu jest naprawdę duże. Nasze mięso możemy zamarynować tradycyjnie lub puścić wodze fantazji i nieco poeksperymentować. Żeberka bardzo dobrze będą komponowały się ze smakiem miodowym oraz musztardowym. Warto także chociaż raz przygotować aromatyczne żeberka w marynacie piwnej.
Jak jeść żeberka?
Jedzenie żeberek niektórym może sprawiać trudność. Mamy jednak dobrą wiadomość dla wszystkich osób, które być może męczyły się z tą potrawą, próbując kroić ją nożem i widelcem. Żebrak można, a nawet powinno się, jeść palcami. Najlepiej początkowo pokroić porcję mięsa na kawałki. Następnie śmiało możemy chwycić żeberka w dłoń. Pamiętajmy jednak o tym, by w pobliżu mieć serwetkę do wytarcia palców.