Smakowite pomysły na żeberka

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Dla głodnych wrażeń

Obraz
© 123RF.COM

Pieczone lub grillowane żeberka to prawdziwa gratka dla wszystkich mięsożerców. Soczyste, rozpływające się w ustach mięso, do tego gotowane ziemniaki lub frytki i surówka. Żeberka stwarzają wiele kulinarnych możliwości. Doskonale smakują w miodowej glazurze, w sosie własnym albo marynowane w coli i keczupie. Nadają się także do przygotowania wywaru do kapuśniaku, zupy ogórkowej czy pomidorowej. Zobaczcie nasze inspiracje.

/ 5Wybieramy dobre mięso

Obraz
© 123RF.COM

Przed nami sezon grillowy. Na ruszcie nie może zabraknąć żeberek. W dyskontach znajdziemy zafoliowane i zamarynowane mięso, które wystarczy po prostu upiec. Jednak zdecydowanie lepszym pomysłem jest kupienie żeberek na wagę w sprawdzonym sklepie mięsnym. Czym powinniśmy się kierować, wybierając żeberka? - Warto zwrócić uwagę na ich kolor, który powinien być jasnoróżowy, a mięso powinno być sprężyste - radzi w rozmowie z WP Kuchnia Wiktor Stefaniak, szef kuchni w restauracji Kuźnia Kulturalna. - Świeże żeberka po obróbce termicznej będą delikatne. Należy również zwrócić uwagę na to, czy żeberka mają bardzo dużo przerostów tłuszczowych na górnej warstwie i ile mięsa jest pomiędzy żebrami. Sam osobiście nie kupiłbym żeberek już zamarynowanych. Nie uda nam się ocenić wspomnianych walorów i cech charakterystycznych.

/ 5Żeberka w miodowej glazurze

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych, cebula, 4 ząbki czosnku, 4 łyżki miodu, pół szklanki oleju, sól, pieprz, mielona papryka, majeranek.
Przygotowanie: żeberka podziel na mniejsze części. Miód, olej i przyprawy dokładnie wymieszaj. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Marynatą natrzyj mięso. Żeberka ułóż w naczyniu żaroodpornym. Cebulę pokrój w piórka i obłóż nią mięso. Całość przykryj folią aluminiową i odstaw na noc do lodówki. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 190 stopni. Podajemy z ziemniaczanym puree i ulubioną surówką.

/ 5Marynowane w coli i keczupie

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych, 1 szkl. coca-coli, 1 szkl. keczupu, łyżeczka miodu, sól, pieprz, bazylia, tymianek, kminek.
Przygotowanie: żeberka umyj, osusz i obsyp przyprawami. W miseczce wymieszaj colę, keczup i miód. W marynacie ułóż żeberka. Odstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie przełóż do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez 60 minut. Podawaj z frytkami i surówką z kapusty pekińskiej.

/ 5Orientalne żeberka pieczone w woreczku

Obraz
© Fotolia

Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych, 2 papryczki chilli, ok. 5 cm kłącza imbiru, 3 szalotki, 3 łyżki płynnego miodu, 6 łyżek sosu sojowego, 5 łyżek octu ryżowego, 4 łyżki oleju, cynamon.
Przygotowanie: żeberka pokrój kawałki z 1 kością. Wrzuć je do torebki do pieczenia. Dodaj posiekany imbir, chilli, szalotkę, a także miód, sos sojowy, ocet ryżowy, olej i cynamon. Zamknij torebkę i obracaj nią, by składniki dobrze się wymieszały. Odstaw na noc do lodówki. Żeberka piecz przez ok. 90 min. w temperaturze 200 stopni.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce