Dla głodnych wrażeń
Pieczone lub grillowane żeberka to prawdziwa gratka dla wszystkich mięsożerców. Soczyste, rozpływające się w ustach mięso, do tego gotowane ziemniaki lub frytki i surówka. Żeberka stwarzają wiele kulinarnych możliwości. Doskonale smakują w miodowej glazurze, w sosie własnym albo marynowane w coli i keczupie. Nadają się także do przygotowania wywaru do kapuśniaku, zupy ogórkowej czy pomidorowej. Zobaczcie nasze inspiracje.
Wybieramy dobre mięso
Przed nami sezon grillowy. Na ruszcie nie może zabraknąć żeberek. W dyskontach znajdziemy zafoliowane i zamarynowane mięso, które wystarczy po prostu upiec. Jednak zdecydowanie lepszym pomysłem jest kupienie żeberek na wagę w sprawdzonym sklepie mięsnym. Czym powinniśmy się kierować, wybierając żeberka? - Warto zwrócić uwagę na ich kolor, który powinien być jasnoróżowy, a mięso powinno być sprężyste - radzi w rozmowie z WP Kuchnia Wiktor Stefaniak, szef kuchni w restauracji Kuźnia Kulturalna. - Świeże żeberka po obróbce termicznej będą delikatne. Należy również zwrócić uwagę na to, czy żeberka mają bardzo dużo przerostów tłuszczowych na górnej warstwie i ile mięsa jest pomiędzy żebrami. Sam osobiście nie kupiłbym żeberek już zamarynowanych. Nie uda nam się ocenić wspomnianych walorów i cech charakterystycznych.
Żeberka w miodowej glazurze
Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych, cebula, 4 ząbki czosnku, 4 łyżki miodu, pół szklanki oleju, sól, pieprz, mielona papryka, majeranek.
Przygotowanie: żeberka podziel na mniejsze części. Miód, olej i przyprawy dokładnie wymieszaj. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Marynatą natrzyj mięso. Żeberka ułóż w naczyniu żaroodpornym. Cebulę pokrój w piórka i obłóż nią mięso. Całość przykryj folią aluminiową i odstaw na noc do lodówki. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 190 stopni. Podajemy z ziemniaczanym puree i ulubioną surówką.
Marynowane w coli i keczupie
Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych, 1 szkl. coca-coli, 1 szkl. keczupu, łyżeczka miodu, sól, pieprz, bazylia, tymianek, kminek.
Przygotowanie: żeberka umyj, osusz i obsyp przyprawami. W miseczce wymieszaj colę, keczup i miód. W marynacie ułóż żeberka. Odstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie przełóż do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez 60 minut. Podawaj z frytkami i surówką z kapusty pekińskiej.
Orientalne żeberka pieczone w woreczku
Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych, 2 papryczki chilli, ok. 5 cm kłącza imbiru, 3 szalotki, 3 łyżki płynnego miodu, 6 łyżek sosu sojowego, 5 łyżek octu ryżowego, 4 łyżki oleju, cynamon.
Przygotowanie: żeberka pokrój kawałki z 1 kością. Wrzuć je do torebki do pieczenia. Dodaj posiekany imbir, chilli, szalotkę, a także miód, sos sojowy, ocet ryżowy, olej i cynamon. Zamknij torebkę i obracaj nią, by składniki dobrze się wymieszały. Odstaw na noc do lodówki. Żeberka piecz przez ok. 90 min. w temperaturze 200 stopni.