WAŻNE
TERAZ

Będzie rozmowa Trump-Nawrocki. Biały Dom zabiera głos

Smakowite pomysły na żeberka

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Dla głodnych wrażeń

Obraz
© 123RF.COM

Pieczone lub grillowane żeberka to prawdziwa gratka dla wszystkich mięsożerców. Soczyste, rozpływające się w ustach mięso, do tego gotowane ziemniaki lub frytki i surówka. Żeberka stwarzają wiele kulinarnych możliwości. Doskonale smakują w miodowej glazurze, w sosie własnym albo marynowane w coli i keczupie. Nadają się także do przygotowania wywaru do kapuśniaku, zupy ogórkowej czy pomidorowej. Zobaczcie nasze inspiracje.

/ 5Wybieramy dobre mięso

Obraz
© 123RF.COM

Przed nami sezon grillowy. Na ruszcie nie może zabraknąć żeberek. W dyskontach znajdziemy zafoliowane i zamarynowane mięso, które wystarczy po prostu upiec. Jednak zdecydowanie lepszym pomysłem jest kupienie żeberek na wagę w sprawdzonym sklepie mięsnym. Czym powinniśmy się kierować, wybierając żeberka? - Warto zwrócić uwagę na ich kolor, który powinien być jasnoróżowy, a mięso powinno być sprężyste - radzi w rozmowie z WP Kuchnia Wiktor Stefaniak, szef kuchni w restauracji Kuźnia Kulturalna. - Świeże żeberka po obróbce termicznej będą delikatne. Należy również zwrócić uwagę na to, czy żeberka mają bardzo dużo przerostów tłuszczowych na górnej warstwie i ile mięsa jest pomiędzy żebrami. Sam osobiście nie kupiłbym żeberek już zamarynowanych. Nie uda nam się ocenić wspomnianych walorów i cech charakterystycznych.

/ 5Żeberka w miodowej glazurze

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych, cebula, 4 ząbki czosnku, 4 łyżki miodu, pół szklanki oleju, sól, pieprz, mielona papryka, majeranek.
Przygotowanie: żeberka podziel na mniejsze części. Miód, olej i przyprawy dokładnie wymieszaj. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Marynatą natrzyj mięso. Żeberka ułóż w naczyniu żaroodpornym. Cebulę pokrój w piórka i obłóż nią mięso. Całość przykryj folią aluminiową i odstaw na noc do lodówki. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 190 stopni. Podajemy z ziemniaczanym puree i ulubioną surówką.

/ 5Marynowane w coli i keczupie

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych, 1 szkl. coca-coli, 1 szkl. keczupu, łyżeczka miodu, sól, pieprz, bazylia, tymianek, kminek.
Przygotowanie: żeberka umyj, osusz i obsyp przyprawami. W miseczce wymieszaj colę, keczup i miód. W marynacie ułóż żeberka. Odstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie przełóż do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez 60 minut. Podawaj z frytkami i surówką z kapusty pekińskiej.

/ 5Orientalne żeberka pieczone w woreczku

Obraz
© Fotolia

Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych, 2 papryczki chilli, ok. 5 cm kłącza imbiru, 3 szalotki, 3 łyżki płynnego miodu, 6 łyżek sosu sojowego, 5 łyżek octu ryżowego, 4 łyżki oleju, cynamon.
Przygotowanie: żeberka pokrój kawałki z 1 kością. Wrzuć je do torebki do pieczenia. Dodaj posiekany imbir, chilli, szalotkę, a także miód, sos sojowy, ocet ryżowy, olej i cynamon. Zamknij torebkę i obracaj nią, by składniki dobrze się wymieszały. Odstaw na noc do lodówki. Żeberka piecz przez ok. 90 min. w temperaturze 200 stopni.

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie