Soczyste i miękkie żeberka. Prosty przepis, pyszny efekt
Delikatne, soczyste żeberka to doskonałe, sycące danie dla całej rodziny. Szybki i prosty przepis, łatwo dostępne składniki? Brzmi zachęcająco? Żeberka są pyszne, więc wypróbujcie koniecznie ten przepis. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczka pieprzu
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki ketchupu pikantnego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżki miodu
- Mięso myję, osuszam, kroję na mniejsze paski i przekłam do miski.
- Do mięsa dodaję wszystkie składniki pozostałe: sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką, ostrą paprykę, sos sojowy, oliwę sos chili, ketchup, ocet, miód i dokładnie mieszam z mięsem. Odstawiam na dwie godziny.
- Następnie przekładam do naczynia żaroodpornego i piekę pod przykryciem w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180 st. C.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania |
Podziel się opinią
Komentarze