Soczyste i miękkie żeberka. Prosty przepis, pyszny efekt
Delikatne, soczyste żeberka to doskonałe, sycące danie dla całej rodziny. Szybki i prosty przepis, łatwo dostępne składniki? Brzmi zachęcająco? Żeberka są pyszne, więc wypróbujcie koniecznie ten przepis. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
Składniki
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczka pieprzu
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki ketchupu pikantnego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżki miodu
Przepis
- Mięso myję, osuszam, kroję na mniejsze paski i przekłam do miski.
- Do mięsa dodaję wszystkie składniki pozostałe: sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką, ostrą paprykę, sos sojowy, oliwę sos chili, ketchup, ocet, miód i dokładnie mieszam z mięsem. Odstawiam na dwie godziny.
- Następnie przekładam do naczynia żaroodpornego i piekę pod przykryciem w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180 st. C.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl