Chiński przysmak. Pierożki wonton w sosie chili
Jak przekonuje Anna, te pierożki to prawdziwy kulinarny hit! Delikatne i miękkie ciasto wypełnione aromatycznym farszem i ostry sos. Brzmi pysznie? Koniecznie wypróbuj w swojej kuchni. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Rodzaj diety: |
Wontony:
- ok. 20-22 kawałków ciasta na wontony z azjatyckiego sklepu ( ub domowego)
- 250 g dobrej mielonej wieprzowiny
- 1 jajko, rozkłócone
- 1 łyżka startego imbiru
- 2 zielone cebulki posiekane
- 1 łyżka świeżej kolendry
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka wina ryżowego lub sherry
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka białego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 rozkłócone jajko do sklejania brzegów ciasta
Sos chili:
- 2 łyżki oleju chili
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka ciemnego sosu winegret
- szczypta soli i pieprzu
- do podania – kolendra, cebula ze szczypiorem, sezam
Czosnek obieramy i drobniutko siekamy. Wkładamy do miski. Siekamy cebulę razem ze szczypiorem i obrany imbir – dokładamy do miski. Wsypujemy płatki chili. Pieprz syczuański prażymy na patelni i kiedy zacznie pachnieć, przesypujemy go do moździerza – rozcieramy go i dokładamy do pozostałych składników. Dodajemy cukier i sól. Olej z awokado przelewamy do garnuszka i mocno podgrzewamy go na ogniu. Wlewamy do miski i mieszamy ze wszystkimi składnikami. Odstawiamy. Można go zrobić dzień wcześniej – wtedy przelewamy do słoika, zamykamy. Będzie miał szansę nasycić się aromatami wszystkich składników.
Wszystkie składniki farszu do pierożków umieszczamy w misce i wyrabiamy. Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczkę nadzienia, brzegi ciasta smarujemy jajkiem i sklejamy. Układamy wontony na ściereczce i przykrywamy aby nie wysychały. Kiedy wszystkie pierożki są gotowe, w szerokim garnku zagotowujemy wodę i wkładamy po kilka wontonów. Gotujemy na średnim ogniu 5-8 minut i wyławiamy je łyżką cedzakową do miski.
Mieszamy wszystkie składniki sosu i wlewamy do misek, w których będziemy podawać wontony. Dodajemy wontony, delikatnie łączymy je z sosem. Posypujemy wszystko posiekaną cebulką sałatkową, kolendrą.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze