Trwa ładowanie...
djssmep
djssmep

Chiński przysmak. Pierożki wonton w sosie chili

Przepis

Jak przekonuje Anna, te pierożki to prawdziwy kulinarny hit! Delikatne i miękkie ciasto wypełnione aromatycznym farszem i ostry sos. Brzmi pysznie? Koniecznie wypróbuj w swojej kuchni. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

3.4
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Rodzaj diety:
Chiński przysmak. Pierożki wonton w sosie chili
Kuchennymi Drzwiami
Składniki
  • 120 ml oleju z awokado (lub innego roślinnego o delikatnym smaku)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka imbiru
  • 1 zielona cebulka ( ze szczypiorem)
  • 3 łyżki płatków chili
  • 1, 5 łyżki pieprzu syczuańskiego
  • 1 łyżeczka cukru (używam trzcinowy bio)
  • 1/2 łyżeczki soli

Wontony:

  • ok. 20-22 kawałków ciasta na wontony z azjatyckiego sklepu ( ub domowego)
  • 250 g dobrej mielonej wieprzowiny
  • 1 jajko, rozkłócone
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 zielone cebulki posiekane
  • 1 łyżka świeżej kolendry
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka wina ryżowego lub sherry
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 rozkłócone jajko do sklejania brzegów ciasta

Sos chili:

  • 2 łyżki oleju chili
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka ciemnego sosu winegret
  • szczypta soli i pieprzu
  • do podania – kolendra, cebula ze szczypiorem, sezam
Przepis

Czosnek obieramy i drobniutko siekamy. Wkładamy do miski. Siekamy cebulę razem ze szczypiorem i obrany imbir – dokładamy do miski. Wsypujemy płatki chili. Pieprz syczuański prażymy na patelni i kiedy zacznie pachnieć, przesypujemy go do moździerza – rozcieramy go i dokładamy do pozostałych składników. Dodajemy cukier i sól. Olej z awokado przelewamy do garnuszka i mocno podgrzewamy go na ogniu. Wlewamy do miski i mieszamy ze wszystkimi składnikami. Odstawiamy. Można go zrobić dzień wcześniej – wtedy przelewamy do słoika, zamykamy. Będzie miał szansę nasycić się aromatami wszystkich składników.

Wszystkie składniki farszu do pierożków umieszczamy w misce i wyrabiamy. Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczkę nadzienia, brzegi ciasta smarujemy jajkiem i sklejamy. Układamy wontony na ściereczce i przykrywamy aby nie wysychały. Kiedy wszystkie pierożki są gotowe, w szerokim garnku zagotowujemy wodę i wkładamy po kilka wontonów. Gotujemy na średnim ogniu 5-8 minut i wyławiamy je łyżką cedzakową do miski.

Mieszamy wszystkie składniki sosu i wlewamy do misek, w których będziemy podawać wontony. Dodajemy wontony, delikatnie łączymy je z sosem. Posypujemy wszystko posiekaną cebulką sałatkową, kolendrą.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Chiński przysmak. Pierożki wonton w sosie chili
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
12
Share
djssmep
djssmep
djssmep
djssmep
Więcej tematów
djssmep