Jak zrobić domowe nugetsy z kurczaka? Sekretem jest panierka
Nugetsy, czyli kawałki soczystego kurczaka w chrupiącej panierce smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Sprawdzą się na obiad lub jako przekąska podczas imprezy. Nugetsy będą świetnie smakować z aromatycznymi dipami i ziemniaczkami z wodu lub frytkami. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 2 piersi z kurczaka pokrojone na mniejsze kawałki
- duża paczka krakersów solonych (rozdrobnionych blenderem)
- 2 jajka
- 1 łyżka majonezu
- 3 łyżki startego sera żółtego
- sól, pieprz, chilli
Dipy:
- jogurt naturalny duży
- 3 łyżki ketchupu pikantnego
- 3 łyżki majonezu
- szczypiorek posiekany
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 soku z cytryny
- sól, pieprz, chilli
Kurczaka doprawić solą, pieprzem i chilli. Odstawić do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzać na 200 stopni C. Jajka wymieszać z majonezem, krakersy z żółtym serem, razem wszystko połączyć.
Blaszkę przykryć papierem do pieczenia. Kawałki mięsa zanurzać w panierce i kłaść na blaszkę. Zapiekać przez około 20 minut, aż kurczak nabierze złotego koloru.
Czosnek drobno posiekać, dodać do jogurtu. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodać majonez, dokładnie wymieszać. To jest podstawa do dwóch pozostałych sosów.
Odłożyć 3 łyżki sosu, dodać ketchup, szczyptę chilli, wymieszać.
Odłożyć kolejne 3 łyżki, wymieszać ze szczypiorkiem, opcjonalnie innymi ziołami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze