Polędwiczki wieprzowe w sosie barbecue
Sos barbecue to nie tylko doskonały dodatek do grillowanych mięs. Może grac również pierwsze skrzypce w daniu i świetnie nadaje się do marynowania. Wypróbujcie koniecznie przepis na polędwiczki wieprzowe pieczone w sosie barbecue. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 papryczki chili
- 2 łyżki cukru
- 100 ml sosu sojowego ciemnego
- 50 ml wody
- olej do smażenia
- 200 ml ketchupu
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżeczki papryki ostrej
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- pieprz, sól
Przepis
- Czosnek, cebulę obieram, drobno kroję, papryczki oczyszczam z nasion, kroję w paseczki. Warzywa smażę na rozgrzanym oleju. Dodaję cukier, smażę do chili rozpuszczenia się cukru.
- Następnie sos sojowy mieszam z wodą, wlewam do warzyw, wsypuję paprykę ostrą, słodką, pieprz, gałkę muszkatołową, chwilę smażę, zestawiam z ognia i łączę z musztardą oraz ketchupem.
- Polędwiczki kroję w plastry, delikatnie rozbijam, doprawiam solą.
- W naczyniu żaroodpornym układam na przemian warstwy z mięsa oraz sosu, zaczynam od sosu i kończę na polaniu mięsa sosem.
- Piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180 st. C pod przykryciem.
- Danie gotowe, podaję z ziemniakami i surówka.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl