Trwa ładowanie...
d1bjxpi
02-02-2021 08:53

Podaj na obiad pikantne ziemniaczki. Ten przepis zostanie z tobą na dobre

Przepis

Nie masz pomysłu na obiad? Przygotuj pikantne ziemniaczki po pakistańsku, zanurzone w pysznym pomidorowym sosie. Dzięki aromatycznym przyprawom zwykłe ziemniaki zamieniają się w pyszne i rozgrzewające danie. Doskonale smakują zarówno same jak i z rybą czy mięsem.

d1bjxpi
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Rodzaj diety:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 500 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka masła ghee
  • 2 łyżeczki nasion kminku
  • 2 łyżeczki nasion czarnuszki
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 2 cm świeżego imbiru, obranego i drobno startego
  • 4 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 6 pomidorów grubo pokrojonych
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 2 łyżki suszonych liści kozieradki
  • sól do smaku

Dodatkowo:

  • garść świeżego koperku, grubo posiekanego
  • 1 zielona papryczka chili, pokrojona w cienkie plasterki
  • 0,5 cytryny pokrojonej w cząstki
Przepis
  • Ziemniaki ugotuj, by były półtwarde, a następnie odcedź.
  • W rondelku z pokrywką rozgrzej olej i ghee. Dodaj kminek, czarnuszkę i nasiona kolendry i podsmaż.
  • Zmniejsz ogień, dodaj imbir i czosnek. Wymieszaj, nie pozwól, by przyprawy przypaliły się lub przywarły do dnia naczynia.
  • Dodaj pomidory, przecier pomidorowy, kurkumę, chili w proszku i sól do smaku i smaż przez 6–8 minut, aż pomidory będą miękkie. Dodaj suszone liście kozieradki i wymieszaj.
  • Dodaj ziemniaki, wlej 120 ml wody, wymieszaj i zwiększ temperaturę do średniej.
  • Przykryj rondelek pokrywką i gotuj przez 10–12 minut lub do momentu ugotowania ziemniaków i odparowania płynu (może być konieczne uzupełnienie wody.
  • Podawaj posypane koperkiem, chilli i skropione odrobiną cytryny.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Podaj na obiad pikantne ziemniaczki. Ten przepis zostanie z tobą na dobre
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
Więcej tematów
d1bjxpi

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj