Podaj na obiad pikantne ziemniaczki. Ten przepis zostanie z tobą na dobre
Nie masz pomysłu na obiad? Przygotuj pikantne ziemniaczki po pakistańsku, zanurzone w pysznym pomidorowym sosie. Dzięki aromatycznym przyprawom zwykłe ziemniaki zamieniają się w pyszne i rozgrzewające danie. Doskonale smakują zarówno same jak i z rybą czy mięsem.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 500 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 5 łyżek oleju słonecznikowego
- 1 łyżka masła ghee
- 2 łyżeczki nasion kminku
- 2 łyżeczki nasion czarnuszki
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- 2 cm świeżego imbiru, obranego i drobno startego
- 4 ząbki czosnku, rozgniecione
- 6 pomidorów grubo pokrojonych
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 2 łyżki suszonych liści kozieradki
- sól do smaku
Dodatkowo:
- garść świeżego koperku, grubo posiekanego
- 1 zielona papryczka chili, pokrojona w cienkie plasterki
- 0,5 cytryny pokrojonej w cząstki
Przepis
- Ziemniaki ugotuj, by były półtwarde, a następnie odcedź.
- W rondelku z pokrywką rozgrzej olej i ghee. Dodaj kminek, czarnuszkę i nasiona kolendry i podsmaż.
- Zmniejsz ogień, dodaj imbir i czosnek. Wymieszaj, nie pozwól, by przyprawy przypaliły się lub przywarły do dnia naczynia.
- Dodaj pomidory, przecier pomidorowy, kurkumę, chili w proszku i sól do smaku i smaż przez 6–8 minut, aż pomidory będą miękkie. Dodaj suszone liście kozieradki i wymieszaj.
- Dodaj ziemniaki, wlej 120 ml wody, wymieszaj i zwiększ temperaturę do średniej.
- Przykryj rondelek pokrywką i gotuj przez 10–12 minut lub do momentu ugotowania ziemniaków i odparowania płynu (może być konieczne uzupełnienie wody.
- Podawaj posypane koperkiem, chilli i skropione odrobiną cytryny.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl