Klasyk meksykańskiej kuchni. W tym smaku można się zakochać
Meksykańska kuchnia jest pełna smaku, aromatu i kolorów. Dominują w niej pikane przyprawy, które doskonale rozgrzewają w chłodne dni. Na kolację proponujemy klasyk meksykańskiej kuchni - indyka w sosie mole. Przepis pochodzi z bloga "Kuchennymi drzwiami".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Sos mole:
- 2 łyżki oliwy
- 1 średnia posiekana cebula
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 1 posiekana papryka chipotle z puszki
- 2 łyżeczki sosu adobo z puszki
- 1 puszka pomidorów pelati
- 2 szklanki bulionu z kurczaka
- 2 łyżeczki chili w proszku
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 30 g czekolady 85 proc.
Indyk:
- 500 g piersi indyka eko
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1 łyżka klarowanego masła
- Najpierw przygotuj sos. Garnek postaw na średnim ogniu i wlej oliwę. Dodaj cebulę i czosnek, podgrzewaj często mieszając przez 5 minut, aż zmiękną i zaczną pachnieć.
- Teraz dodaj paprykę chipotle, sos adobo i pomidory z puszki. Wymieszaj, aby wszystko się połączyło. Zmniejszyć ogień do minimum i gotuj przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Teraz wszystko wlej do kielicha blendera. Dodaj bulion drobiowy, chili w proszku, cynamon, sól i pieprz. Miksuj, aż dobrze się połączą.
- Sos przełóż do garnka i postaw na średnim ogniu. Gotuj przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Sos jest gotowy.
- Przechowuj go w lodówce do 2 tygodni w zamkniętym pojemniku. Można go również zamrozić do 2 miesięcy.
- Pierś indyka oczyść z błon, umyj i osusz na papierowym ręczniku. Natrzyj solą i płatkami chili. Zawiń w folię i włóż do lodówki przynajmniej na godzinę.
- Wyjmij i zostaw w temperaturze pokojowej na 30 minut.
- Piekarnik nagrzej do 170 st. C. Na żeliwnej patelni rozgrzej masło klarowane i połóż mięso indyka. Obsmaż na ostrym ogniu ze wszystkich stron, przykryj pokrywą i wstaw do piekarnika. Wyłącz grzanie, zdejmij pokrywę i zostaw mięso na 15 minut.
- Połóż na deskę, pokrój i polej sosem mole. Podawaj z warzywami, ryżem lub tortillą.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze