Trwa ładowanie...
d4j32a5

Klasyk meksykańskiej kuchni. W tym smaku można się zakochać

Przepis

Meksykańska kuchnia jest pełna smaku, aromatu i kolorów. Dominują w niej pikane przyprawy, które doskonale rozgrzewają w chłodne dni. Na kolację proponujemy klasyk meksykańskiej kuchni - indyka w sosie mole. Przepis pochodzi z bloga "Kuchennymi drzwiami".

d4j32a5
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Kuchennymi drzwiami
Źródło: Kuchennymi drzwiami
Składniki

Sos mole:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 średnia posiekana cebula
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 1 posiekana papryka chipotle z puszki
  • 2 łyżeczki sosu adobo z puszki
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 2 łyżeczki chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 30 g czekolady 85 proc.

Indyk:

  • 500 g piersi indyka eko
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżka klarowanego masła
Przepis
  • Najpierw przygotuj sos. Garnek postaw na średnim ogniu i wlej oliwę. Dodaj cebulę i czosnek, podgrzewaj często mieszając przez 5 minut, aż zmiękną i zaczną pachnieć.
  • Teraz dodaj paprykę chipotle, sos adobo i pomidory z puszki. Wymieszaj, aby wszystko się połączyło. Zmniejszyć ogień do minimum i gotuj przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Teraz wszystko wlej do kielicha blendera. Dodaj bulion drobiowy, chili w proszku, cynamon, sól i pieprz. Miksuj, aż dobrze się połączą.
  • Sos przełóż do garnka i postaw na średnim ogniu. Gotuj przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Sos jest gotowy.
  • Przechowuj go w lodówce do 2 tygodni w zamkniętym pojemniku. Można go również zamrozić do 2 miesięcy.
  • Pierś indyka oczyść z błon, umyj i osusz na papierowym ręczniku. Natrzyj solą i płatkami chili. Zawiń w folię i włóż do lodówki przynajmniej na godzinę.
  • Wyjmij i zostaw w temperaturze pokojowej na 30 minut.
  • Piekarnik nagrzej do 170 st. C. Na żeliwnej patelni rozgrzej masło klarowane i połóż mięso indyka. Obsmaż na ostrym ogniu ze wszystkich stron, przykryj pokrywą i wstaw do piekarnika. Wyłącz grzanie, zdejmij pokrywę i zostaw mięso na 15 minut.
  • Połóż na deskę, pokrój i polej sosem mole. Podawaj z warzywami, ryżem lub tortillą.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Klasyk meksykańskiej kuchni. W tym smaku można się zakochać
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d4j32a5
d4j32a5
d4j32a5
d4j32a5
d4j32a5
Więcej tematów
d4j32a5