Trwa ładowanie...
d162naz
25-11-2020 12:27

Łosoś duszony w sosie dyniowym. Szybko i smakowicie

Przepis

Połączenie łososia i dyni może się wydawać nieco zaskakujące, jednak zapewniamy, że to prawdziwa uczta dla naszych kubków smakowych. Przepis poleca autorka bloga "Kuchennymi drzwiami".

d162naz
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Kuchennymi drzwiami
Źródło: Kuchennymi drzwiami
Składniki
  • 400 g wyfiletowanego łososia atlantyckiego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz
  • 1 łyżka klarowanego masła

Sos dyniowy:

  • 100 g pieczonej dyni bez skóry
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała czerwona chili
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • sól morska
  • 200 ml słodkiej śmietany
  • listki szałwii
  • koper, sól i pieprz do podania
Przepis
  • Łososia dzielimy na pół, myjemy i osuszamy. Układamy w pojemniku, polewamy sokiem cytrynowym i posypujemy pieprzem. Odkładamy.
  • Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i chili.
  • Podsmażamy i dodajemy dynię. Rozgniatamy ją drewnianą łopatką, wlewamy śmietanę, wkładamy szałwię i solimy. Gotujemy na malutkim ogniu.
  • Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i smażymy kawałki łososia po 3 minuty z każdej strony. Układamy na dyniowym sosie i gotujemy na malutkim ogniu 5 minut. Jeżeli sos jest za gęsty, wlewamy odrobinę wody.
  • Posypujemy solą i pieprzem, dodajemy koper i od razu podajemy.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Łosoś duszony w sosie dyniowym. Szybko i smakowicie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d162naz
d162naz
d162naz
d162naz
Więcej tematów
d162naz