Rozgrzewająca i sycąca zupa z soczewicy z wołowiną

Aromatyczna, gęsta i sycąca zupa z klopsikami i czerwoną soczewicą. Jest idealna na chłodniejsze dni. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Przepis z bloga "Daylicooking".

Rozgrzewająca i sycąca zupa z soczewicy z wołowinąRozgrzewająca i sycąca zupa z soczewicy z wołowiną
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • ok. 400 g mielonej wołowiny
  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 0,5 pora
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki mielonej wędzonej papryki
  • 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • ok. 1200 ml wody + odrobina wody do mięsa
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa
  • 4-5 łyżek oleju
  • sól do smaku

Przepis

  • Pora dokładnie opłucz, a potem pokrój w grubsze półplasterki. Papryczkę opłucz, przekrój wzdłuż, usuń nasiona, a następnie posiekaj.
  • Mięso mielone przełóż d miski, dodaj pieprz, 2-4 łyżki zimnej wody i wyrób na gładką masę. Z mięsa uformuj niewielkie klopsiki. Obtocz je w mące.
  • Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju. Obsmaż pulpeciki i odstaw. Do garnka dodaj reszt1) oleju, dołóż pora i chili, podsmaż. Dodaj pulpeciki, wlej połowę wody i gotuj przez kilka minut.
  • Następnie dolej resztę wody, wsyp przepłukaną lekko na sicie i odsączoną soczewicę. Gotuj na średnim ogniu pod częściowym przykryciem przez około 15-20 minut.
  • Na patelni na której smażyły się pulpeciki wsyp paprykę wędzoną wraz z kuminem. Wszystko podsmażaj przez około 1 minutę, mieszając. Przyprawy nabiorą w ten sposób intensywnego zapachu i smaku.
  • Podsmażone przyprawy dodaj do garnka z zupą, a patelnię przepłucz niewielką ilością zupy, aby odzyskać jak najwięcej smaku.
  • Zupę przypraw solą do smaku i gotuj do miękkości mięsa i soczewicy.
  • Podawaj posypaną ulubioną zieleniną i kleksem kwaśnej śmietany.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm