Trwa ładowanie...
d4ie2wf
21-01-2021 09:26

Rozgrzewająca i sycąca zupa z soczewicy z wołowiną

Przepis

Aromatyczna, gęsta i sycąca zupa z klopsikami i czerwoną soczewicą. Jest idealna na chłodniejsze dni. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Przepis z bloga "Daylicooking".

d4ie2wf
2.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Składniki
  • ok. 400 g mielonej wołowiny
  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 0,5 pora
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki mielonej wędzonej papryki
  • 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • ok. 1200 ml wody + odrobina wody do mięsa
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa
  • 4-5 łyżek oleju
  • sól do smaku
Przepis
  • Pora dokładnie opłucz, a potem pokrój w grubsze półplasterki. Papryczkę opłucz, przekrój wzdłuż, usuń nasiona, a następnie posiekaj.
  • Mięso mielone przełóż d miski, dodaj pieprz, 2-4 łyżki zimnej wody i wyrób na gładką masę. Z mięsa uformuj niewielkie klopsiki. Obtocz je w mące.
  • Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju. Obsmaż pulpeciki i odstaw. Do garnka dodaj reszt1) oleju, dołóż pora i chili, podsmaż. Dodaj pulpeciki, wlej połowę wody i gotuj przez kilka minut.
  • Następnie dolej resztę wody, wsyp przepłukaną lekko na sicie i odsączoną soczewicę. Gotuj na średnim ogniu pod częściowym przykryciem przez około 15-20 minut.
  • Na patelni na której smażyły się pulpeciki wsyp paprykę wędzoną wraz z kuminem. Wszystko podsmażaj przez około 1 minutę, mieszając. Przyprawy nabiorą w ten sposób intensywnego zapachu i smaku.
  • Podsmażone przyprawy dodaj do garnka z zupą, a patelnię przepłucz niewielką ilością zupy, aby odzyskać jak najwięcej smaku.
  • Zupę przypraw solą do smaku i gotuj do miękkości mięsa i soczewicy.
  • Podawaj posypaną ulubioną zieleniną i kleksem kwaśnej śmietany.
Rozgrzewająca i sycąca zupa z soczewicy z wołowiną
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4ie2wf
d4ie2wf
d4ie2wf
d4ie2wf
Więcej tematów
d4ie2wf

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj