Rozgrzewająca i sycąca zupa z soczewicy z wołowiną

Aromatyczna, gęsta i sycąca zupa z klopsikami i czerwoną soczewicą. Jest idealna na chłodniejsze dni. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Przepis z bloga "Daylicooking".

Rozgrzewająca i sycąca zupa z soczewicy z wołowinąRozgrzewająca i sycąca zupa z soczewicy z wołowiną
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • ok. 400 g mielonej wołowiny
  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 0,5 pora
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki mielonej wędzonej papryki
  • 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • ok. 1200 ml wody + odrobina wody do mięsa
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa
  • 4-5 łyżek oleju
  • sól do smaku

Przepis

  • Pora dokładnie opłucz, a potem pokrój w grubsze półplasterki. Papryczkę opłucz, przekrój wzdłuż, usuń nasiona, a następnie posiekaj.
  • Mięso mielone przełóż d miski, dodaj pieprz, 2-4 łyżki zimnej wody i wyrób na gładką masę. Z mięsa uformuj niewielkie klopsiki. Obtocz je w mące.
  • Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju. Obsmaż pulpeciki i odstaw. Do garnka dodaj reszt1) oleju, dołóż pora i chili, podsmaż. Dodaj pulpeciki, wlej połowę wody i gotuj przez kilka minut.
  • Następnie dolej resztę wody, wsyp przepłukaną lekko na sicie i odsączoną soczewicę. Gotuj na średnim ogniu pod częściowym przykryciem przez około 15-20 minut.
  • Na patelni na której smażyły się pulpeciki wsyp paprykę wędzoną wraz z kuminem. Wszystko podsmażaj przez około 1 minutę, mieszając. Przyprawy nabiorą w ten sposób intensywnego zapachu i smaku.
  • Podsmażone przyprawy dodaj do garnka z zupą, a patelnię przepłucz niewielką ilością zupy, aby odzyskać jak najwięcej smaku.
  • Zupę przypraw solą do smaku i gotuj do miękkości mięsa i soczewicy.
  • Podawaj posypaną ulubioną zieleniną i kleksem kwaśnej śmietany.
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯