Rozgrzewająca i sycąca zupa z soczewicy z wołowiną
Aromatyczna, gęsta i sycąca zupa z klopsikami i czerwoną soczewicą. Jest idealna na chłodniejsze dni. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Przepis z bloga "Daylicooking".
Małgorzata Kijowska
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Pora dokładnie opłucz, a potem pokrój w grubsze półplasterki. Papryczkę opłucz, przekrój wzdłuż, usuń nasiona, a następnie posiekaj.
- Mięso mielone przełóż d miski, dodaj pieprz, 2-4 łyżki zimnej wody i wyrób na gładką masę. Z mięsa uformuj niewielkie klopsiki. Obtocz je w mące.
- Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju. Obsmaż pulpeciki i odstaw. Do garnka dodaj reszt1) oleju, dołóż pora i chili, podsmaż. Dodaj pulpeciki, wlej połowę wody i gotuj przez kilka minut.
- Następnie dolej resztę wody, wsyp przepłukaną lekko na sicie i odsączoną soczewicę. Gotuj na średnim ogniu pod częściowym przykryciem przez około 15-20 minut.
- Na patelni na której smażyły się pulpeciki wsyp paprykę wędzoną wraz z kuminem. Wszystko podsmażaj przez około 1 minutę, mieszając. Przyprawy nabiorą w ten sposób intensywnego zapachu i smaku.
- Podsmażone przyprawy dodaj do garnka z zupą, a patelnię przepłucz niewielką ilością zupy, aby odzyskać jak najwięcej smaku.
- Zupę przypraw solą do smaku i gotuj do miękkości mięsa i soczewicy.
- Podawaj posypaną ulubioną zieleniną i kleksem kwaśnej śmietany.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl