Tost z awokado i suszonymi pomidorami z rukolą i chili

Tost z awokado to śniadaniowa propozycja według autorskiego pomysłu słynnego wegańskiego blogera, Eryka Wałkowicza, szerzej znanego jako erVegan, ambasadora akcji "Rośliny są oMEGA".
Promowanie weganizmu w takiej postaci wydaje się naprawdę smakowitym pomysłem!

Tost z awokado i chilliTost z awokado i chilli
Redakcja WP Kuchnia

Składniki

  • 2 bułki polne
  • 2 łyżeczki margaryny roślinnej np. Flora Original
  • 1 awokado
  • 4 suszone pomidory z zalewy
  • 2 garści rukoli
  • 1 świeże chili
  • sól, pieprz

Przepis

  • Awokado obierz ze skórki i pozbądź się pestki.
  • Pokrój je na w miarę równe plasterki i oprósz odrobiną soli. Suszone pomidory odsącz z zalewy i posiekaj w drobne paski.
  • Bułki przekrój na pół i podpiecz w tosterze lub na suchej patelni. Zaraz po ściągnięciu ze źródła ciepła posmaruj je margaryną i ułóż na nich kolejno: plastry awokado, świeże chilli, rukolę oraz posiekane suszone pomidory.
  • Całość na koniec oprósz świeżo mielonym pieprzem i zajadaj ze smakiem, póki kanapka jest ciepła.
Wybrane dla Ciebie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia