Tost z awokado i suszonymi pomidorami z rukolą i chili
Tost z awokado to śniadaniowa propozycja według autorskiego pomysłu słynnego wegańskiego blogera, Eryka Wałkowicza, szerzej znanego jako erVegan, ambasadora akcji "Rośliny są oMEGA".
Promowanie weganizmu w takiej postaci wydaje się naprawdę smakowitym pomysłem!
Redakcja WP Kuchnia
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 2 bułki polne
- 2 łyżeczki margaryny roślinnej np. Flora Original
- 1 awokado
- 4 suszone pomidory z zalewy
- 2 garści rukoli
- 1 świeże chili
- sól, pieprz
Przepis
- Awokado obierz ze skórki i pozbądź się pestki.
- Pokrój je na w miarę równe plasterki i oprósz odrobiną soli. Suszone pomidory odsącz z zalewy i posiekaj w drobne paski.
- Bułki przekrój na pół i podpiecz w tosterze lub na suchej patelni. Zaraz po ściągnięciu ze źródła ciepła posmaruj je margaryną i ułóż na nich kolejno: plastry awokado, świeże chilli, rukolę oraz posiekane suszone pomidory.
- Całość na koniec oprósz świeżo mielonym pieprzem i zajadaj ze smakiem, póki kanapka jest ciepła.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl